Смекни!
smekni.com

Податкова система України на сучасному етапі (стр. 3 из 9)

Характеристика основних видів загальнодержавних податків та зборів:

1) Податок на додану вартість згідно Закону України «Про ПДВ» №168/97 від 3.04.97 р. зі змінами та доповненнями.

Податок на додану вартість – це непрямий податок, який сплачується до державного бюджету на кожному етапі виробництва продукції, товарів, виконання робіт, надання послуг, при імпорті товарів до або під час митного оформлення у вигляді надбавки до ціни товарів, робіт, послуг.

Платниками є суб’єкти підприємницької діяльності, що знаходяться на території України, міжнародні об’єднання та іноземні юридичні особи, громадяни, які здійснюють від свого імені виробничу чи іншу підприємницьку діяльність на території України, а також громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства, які ввозять (пересилають) предмети (товари) на митну територію України, і обсяг податкових операцій яких за останні 12 місяців перевищив 300 000 грн.

В Україні встановлена єдина ставка ПДВ. Вона має два вираження – 20% — включення в ціни товарів, робіт, послуг та для окремих випадків передбачена так звана нульова ставка.

Найменування операції Характерна ознака Перелік операцій
Операції що оподатковуються за 0% ставкою - додана вартість створюється- об’єкт оподаткування виникає- ПДВ за ставкою 0% -експорт-продаж товарів у безлімітних магазинах-наданя транспортних послуг з перевезення пасажирів, вантажних перевезень за межами митної території України
Операції що не є об’єктом оподаткування ПДВ -додана вартість відсутня-передача права власності не відбувається -нарахування та виплата з/п,стипендії…-емісія ЦП-передача майна на збереження або оперативну оренду-страхування-обіг валютних цінностей
Операції що звільняються від оподаткування ПДВ -додана вартість створюється-передача права власності здійснюється-ПДВ не нараховується -поставка вітчизняних дитячих продуктів харчування у спеціальні магазини-поставки товарів спеціального призначення для Інвалідів- поставки послуг з охорони здоров'я -державна преса

Контроль за сплатою податку на добавлену вартість з імпортних товарів під час переміщення через митний кордон України покладено на митні органи, всі інші питання, включаючи операції з імпортними товарами, знаходяться під контролем податкової служби України.

2) Акцизний збір

Акцизний збір є видом специфічних акцизів, що встановлюються за індивідуальними ставками для кожного товару. Перелік підакцизних товарів і ставки акцизного збору встановлюються Верховною Радою.

Підакцизні товари:

- алкоголь

- спирт етиловий

- тютюнові вироби

- транспортні засоби

- шини

- Пиво солодове

- Паливно-мастильні матеріали

- Ювелірні вироби

Платниками акцизного збору є національні виробники підакцизних товарів та суб'єкти, що імпортують чи реалізують ці товари.

Об'єктом оподаткування виступає оборот з реалізації підакцизних товарів, а для імпортних — їх митна вартість.

Ставки акцизного збору встановлюються у процентах та твердих розмірах. Процентні ставки застосовуються відносно до обсягу реалізації в цінах, що включають цей податок.

Обчислення і сплата акцизного збору проводиться двома методами. Для вино-горілчаних і тютюнових виробів установлено справляння податку за допомогою спеціальних акцизних марок. Для решти товарів обчислення проводиться за встановленими ставками до обсягу реалізації за відповідний період

3) Мито

Мито являє собою податок на товари та інші предмети, що переміщу-ються через митний кордон.

Платниками мита є юридичні та фізичні особи, які здійснюють експортно-імпортні операції. Існує два основних види мита: ввізне та вивізне.

Види мита:

1) ввізне мито встановлюються до товарів що імпортуються

2) вивізне мито встановлюється до товарів що експортуються

3) транзитне мито стягується з товарів що перевозяться транзитом

З метою захисту економічних інтересів України застосовують наступні види мита:

- спеціальне – застосовується як захисний захід, якщо товари ввозяться в Україну в таких кількостях і на таких умовах, що можуть завдати збитку вітчизняному товаровиробнику.

- антидемпінгове – застосовується при ввезені в Україну товарів за ціною нижчою за їхню конкурентну ціну вітчизняного виробника.

- компенсаційне – застосовується при ввозі або вивозі товарів при виробництві яких застосовувались субсидії.

Об'єктом оподаткування виступає митна вартість товарів, або їх кількісна оцінка, що залежить від виду встановлених ставок.

Ставки мита встановлюються:

— у процентах до митної вартості;

— у грошовому вимірі в ЕСU на одиницю товару чи певну одиницю його характеристики.

Процентні ставки мита встановлено на трьох рівнях: повні, пільгові, преференційні, їх застосування залежить від того, який митний режим установлено в Україні для тієї чи іншої країни походження товарів.

4) Податок на прибуток, згідно Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1994 р. №334/94-ВР зі змінами та доповненнями.

Платниками податку на прибуток є юридичні особи – суб'єкти підприємницької діяльності, а також бюджетні організації в частині комерційної діяльності. Національний банк України і його установи (за винятком госпрозрахункових) сплачують до державного бюджету суму перевищення валових доходів над видатками згідно з кошторисом витрат, затвердженим Верховною Радою України.

Об'єктом оподаткування є прибуток який визначається як різниця між скоригованими валовими доходами, валовими витратами та амортизацією.

ОП=СВД – ВВ – А,де

ОП- оподатковуваний прибуток,

СВД- скоригований валовий дохід,

А - амортизація

Нині встановлена єдина ставка податку на прибуток на рівні 25%.

Податкові періоди:

- квартал

- півріччя

- три квартали

- 11 місяців

- рік

Розрахунок по ПП подається до ДПС у вигляді декларації. Терміни подання річної та квартальної звітності до органів ДПС складає 40 днів (календарних) наступних за останнім днем звітного кварталу.

Вимоги до сладання декларації по податку на прибуток:

- декларація та додатки до неї подаються в органи ДПС по місцю платника не залежно від того ,виникло податкове зобов’язання чи ні.

- декларація з додатками складається з наростаючим підсумком, в ній не допускаються помилки, якщо у будь-якому рядку декларації зазначено показник менший в порівнянні з його значенням у попередньому податковому періоді, то цьому повинно бути письмове пояснення.

- всі показники визначаються в тис.грн.

- в декларації та додатках відображаються дані підтверджені первинними документами.

- обов’язкові підписи керівника та головного бухгалтера,декларація зкріплена печаткою.

5) Податок з доходів фізичних осіб, згідно Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2001 р. №889-ІV зі змінами та доповненнями.

Податок з доходів фізичних осіб є видом особистого прибуткового оподаткування.

Платниками податку є резиденти та нерезиденти, які отримують доходи з джерел походження на Україні а також іноземні доходи.

Об’єктом оподаткування є загальний місячний оподатковуваний дохід та чистий річний оподатковуваний дохід, іноземні доходи.

Загальний оподатковуваний дохід включає:

1. З/п або виплати за умовами трудового, цивільного договору.

2. доходи від продажу інтелектуальної власності.

3. доходи від користування нематеріальними активами.

4. подарунки.

5. частка доходів від операцій з майном.

6. успадковане майно.

7. разові премії, заохочення, допомоги.

8. виграші, призи, дивіденди.

9. сума надміру використаних коштів отриманих на відряджання.

Податкова ставка – 15%

6) Плата за землю

Плата за землю утримується у вигляді земельного податку або орендної плати, що визначається залежно від якості та місцеположення земельної ділянки, виходячи з кадастрової оцінки земель.

Платниками земельного податку виступають юридичні та фізичні особи, яким земля надана у власність або користування.

Об'єктом оподаткування є площа земельної ділянки.

Ставки податку диференціюються залежно від призначення земель:

-землями сільськогосподарського призначення – залежно від напрямів використання землі (рілля, багаторічні насадження; сінокоси і пасовища) та родючості фунтів;

-землями несільськогосподарського призначення – за групами населених пунктів залежно від чисельності населення та місцем знаходження земельної ділянки

7) Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів

Податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів є одним із джерел фінансування будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних шляхів загального користування.

Платниками є фізичні та юридичні особи, у власності яких є відповідні транспортні засоби.

Об’єкт оподаткування – об’єм двигуна автотранспорту та довжина корпусу водного транспорту.

Ставка податку встановлюється в ECU зі 100 смІ об’єму двигуна чи 1 см довжини корпуса водного транспорту.

8) Податок на промисел

Платниками податку на промисел є фізичні особи, якщо вони незареєстровані як суб’єкти підприємництва і здійснюють несистематичний (не більше 4 разів протягом календарного року) продаж виробленої, переробленої та купленої продукції, речей, товарів.

Об’єктом оподаткування є сумарна вартість товарів.

Характеристика основних видів місцевих податків та зборів:

1) Ринковий збір

Ринковий збір - це плата за торгові місця на ринках і в павільйонах, на критих та відкритих столах, майданчиках для торгівлі з автомашин, візків, мотоциклів, ручних візків, що справляється з юридичних осіб і громадян, які реалізують сільськогосподарську і промислову продукцію та інші товари.