Смекни!
smekni.com

Аналіз виконання Державного бюджету України за 2009 рік (стр. 2 из 4)

Обсяг видатків загального фонду місцевих бюджетів становив 108,8 млрд. грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року він збільшився на 5,1 %. Виконання планових річних показників, затверджених місцевими радами, становить 95,5 %, що на 0,6 в. п. менше, ніж у 2008 році.

Частка видатків на соціально-культурну сферу у структурі загального фонду складає 88,2 %, що на 3,0 в. п. більше, ніж аналогічний показник 2008 року.

Поточні видатки місцевих бюджетів (без урахування коштів, що передаються з місцевих бюджетів до державного бюджету) профінансовано в обсязі 106,0 млрд. грн., що на 9,3 % більше, ніж за 2008 рік. Понад 97,4 % видатків загального фонду були спрямовані на поточне утримання бюджетних установ. Капітальні видатки профінансовано у розмірі 2,8 млрд. грн., їх обсяги зменшилися на 57,0 % порівняно з відповідними показниками 2008 року.

Понад 86,8 % усіх видатків місцевих бюджетів у 2009 році були спрямовані на фінансування захищених статей видатків, що на 4,6 в. п. більше за аналогічний показник 2008 року.

Видатки спеціального фонду місцевих бюджетів у 2009 році профінансовано у сумі

18.4 млрд.грн., що на 21,4% менше, ніж аналогічний показник попереднього року. Виконання планових річних показників, затверджених місцевими радами, склало 80,3 %, це на 8,3 в. п. менше порівняно з показниками попереднього року.

Доходи бюджету розвитку місцевих бюджетів за 2009 рік склали 4,0 млрд. грн., що на 56.5 % менше, ніж відповідний показник попереднього року.

За 2009 рік обсяг видатків бюджету розвитку місцевих бюджетів зменшився на 51,0 % та склав 3,8 млрд. грн. У загальній структурі видатків місцевих бюджетів частка видатків бюджету розвитку зменшилася на 3,1 в. п. та становила 3,0 %.

У 2009 році зростання обсягів трансфертів, що надходять з державного бюджету, склало 5,2 %.

Частка міжбюджетних трансфертів у загальній структурі доходів місцевих бюджетів за підсумками 2009 року становила 46,7 %, що на 2,2 в. п. більше, ніж у попередньому році.

У структурі трансфертів найбільшу частку - 53,6 % - складає дотація вирівнювання (у 2008 році цей показник дорівнював 48,7 %).

До Державного бюджету України з місцевих бюджетів у 2009 році надійшло 7,8 млрд. грн. міжбюджетних трансфертів, що на 0,9 % більше за обсяги попереднього року.

2. ДОХІДНА ЧАСТИНА ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ

Законом України від 22 грудня 2009 року № 1782 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи» внесено зміни до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», а також до Закону України «Про податок на додану вартість».

Зокрема, Законом передбачено, що сума ПДВ, яка повинна сплачуватися до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти, у повному обсязі спрямовується виключно для виплати дотацій сільськогосподарським товаровиробникам за продані ними переробним підприємствам молоко і м'ясо в живій вазі. Порядок нарахування, виплати і використання таких коштів визначається Кабінетом Міністрів України.

Зазначена норма діє без обмеження строку її застосування і призупиняється, коли у законі про держбюджет на відповідний рік буде передбачено, що сума ПДВ, яка сплачується до бюджету переробними підприємствами всіх форм власності за реалізовані ними молоко та молочну продукцію, м'ясо та м'ясопродукти та іншу продукцію переробки тварин і птиці, закуплених у живій вазі (шкури, субпродукти, м'ясо-кісткове борошно), спрямовується до спеціального фонду державного бюджету з подальшим використанням його на здійснення доплат на одну корову, наявну на 1 січня відповідного року.

Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету сільськогосподарськими підприємствами усіх форм власності, які не обрали спеціальний режим оподаткування діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства і працюють за загальною системою оподаткування податком на додану вартість, за реалізовані ними молоко, худобу, птицю, вовну, а також за молочну продукцію та м'ясопродукти, вироблені у власних переробних цехах, повністю залишається у розпорядженні цих сільськогосподарських підприємств і спрямовується на підтримку власного виробництва тваринницької продукції.

Законом України від 20 січня 2010 року № 1814 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки літакобудівної промисловості в Україні» запроваджено низку пільг зі сплати податків юридичним особам, які здійснюють діяльність у галузі літакобудівної промисловості. Зокрема, такі особи отримали звільнення від сплати ввізного мита, від сплати земельного податку, від сплати податку на додану вартість, а також можуть скористатись положенням про бонусну амортизацію в розмірі від 50 до 100 % з віднесенням частини або всієї суми вартості основного засобу на валові витрати. Пільгу надано на період до 1 січня 2016 року.

За думкою розробників Закону, його прийняття не призведе до зменшення доходів або до збільшення видатків бюджету завдяки, зокрема, зростанню річного випуску товарної продукції літакобудівної галузі в діючих цінах на 3,0-3,7 млрд. грн. (у 2,1-2,8 раза), що матиме наслідком збільшення обов'язкових платежів до держбюджету на 2,0 млрд. грн. (у 2,5 раза).

Законом України від 11 лютого 2010 року №1883 «Провнесення змін до Закону України «Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольні напої» (щодо ставки збору на спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду)» відстрочено підвищення ставки акцизного збору на спиртові напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок з винограду, інакше коньячного спирту, з 14 грн. до 20 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту з 1 січня 2010 року на 1 січня 2011 року, а до 27 грн. - на 1 січня 2012 року.

Цю ініціативу було обґрунтовано тим, що у 2009 році виробництво коньяку в Україні скорочувалось і становило 79 % минулорічних обсягів. Основною причиною цього стало підвищення з 1 січня 2009 року акцизного збору на спиртові напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок з винограду з 10 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту до 14 грн., або на 40 %.

Прийняття цієї зміни не призведе до скорочення бюджетних надходжень від підприємств - виробників коньяку, а збереже їх на рівні 2009 року.

3. ВИДАТКОВА ЧАСТИНА ДЕРЖАВНОГО БЮДЖЕТУ УКРАЇНИ ТА БЮДЖЕТНИЙ ПРОЦЕС

Постановою Верховної Ради України від 20 листопада 2009 року № 1741 «Про повернення на доопрацювання проекту Закону України про Державний бюджет України на 2010 рік» зазначений законопроект повернуто до Кабінету Міністрів України на доопрацювання з метою приведення у відповідність з вимогами Конституції України, Бюджетного кодексу України, Закону України від 20 жовтня 2009 року №1646 «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» та інших законів України.

Комітету Верховної Ради України з питань бюджету доручено у дводенний строк з дня набрання чинності зазначеною Постановою направити до Кабінету Міністрів України узагальнені пропозиції народних депутатів до проекту бюджету на 2010 рік, а Кабінету Міністрів - у двотижневий строк доопрацювати проект Закону України про Державний бюджет України на 2010 рік та подати його на розгляд до Верховної Ради України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 8 грудня 2009 року 1335 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни, зокрема, до Положення про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 жовтня 2008 року № 921.

Зазначені зміни, у тому числі, надають право замовнику розпочати процедуру закупівлі до затвердження відповідних кошторисів (планів використання бюджетних коштів) у разі встановлення у тендерній документації умов щодо виникнення бюджетних зобов'язань за договором у разі наявності та в межах бюджетних призначень.

Законом України від 15 грудня 2009 року № 1757 внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими збільшено видатки Державної судової адміністрації України на 0,1 млрд. грн. за рахунок збільшення обсягу внутрішніх запозичень. Однак недофінансування за збільшеними бюджетними програмами Державної судової адміністрації майже дорівнювало сумі зазначеного збільшення.

Законом України від 15 грудня 2009 року № 1758 внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими до видаткової частини включено видатки на заходи із запобігання поширенню та лікуванню грипу у загальній сумі 0,6 млрд. грн., з них 0,3 млрд. грн. - видатки Міністерства охорони здоров'я України і 0,3 млрд. грн. - субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам.

Зазначені видатки забезпечено за рахунок перенесення 0,6 млрд. грн. зі спеціального фонду до загального фонду надходжень у сумі від перевищення кошторисних доходів на кошторисними витратами Національного банку України та відповідного скорочення видатків спеціального фонду на реалізацію Державної цільової програми підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, будівництво і реконструкцію мостів та метрополітенів.

Слід зазначити, що за результатами виконання державного бюджету за 2009 рік указані надходження до спеціального фонду не надходили (при плані 9,2 млрд. грн.) і вищенаведені видатки не здійснювались.

Фактичні видатки МОЗ України за 2009 рік на заходи із запобігання поширенню та лікуванню грипу становили 39,1 %, субвенцію профінансовано у розмірі 34,2 %.

Законом України від 15 грудня 2009 року № 1762 внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими збільшено видатки Міністерства охорони здоров'я України на лікування громадян України за кордоном на 22,0 млн. грн., що були повністю профінансовані за 2009 рік, за рахунок збільшення надходжень від мита на товари, що вивозяться суб'єктами підприємницької діяльності.