Смекни!
smekni.com

Аналіз виконання Державного бюджету України за 2009 рік (стр. 3 из 4)

Законом України від 16 грудня 2009 року № 1766 внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими збільшено видатки спеціального фонду Міністерства вугільної промисловості України на реструктуризацію вугільної та торфодобувної промисловості у сумі 0,3 млрд. грн. за рахунок зміни обсягів готівкових коштів на початок року.

Наказ Міністерства фінансів України від 24 грудня 2009 року № 1512 «Про внесення змін до Наказу Міністерства фінансів України від 28 січня 2002 року № 57» прийнято у зв'язку зі зміною, починаючи з 2010 року, економічної класифікації відповідно до Наказу Міністерства фінансів України від 4 серпня 2008 року № 1024 і та з метою вдосконалення бюджетного процесу.

Зокрема, Наказом внесено зміни до форм кошторису, зведеного кошторису, зведення показників спеціального фонду кошторису як у зв'язку зі зміною назви коду економічної класифікації видатків 1130, так і у зв'язку із зміною його структури.

Законом України від 16 грудня 2009 року № 1765 внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», якими зменшено надходження від збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на електричну та теплову енергію на 0,3 млрд. грн. і видатки Міністерства палива та енергетики України на будівництво енергоблоків атомних, гідроакумулюючих, інших електростанцій, що здійснюються за рахунок цих надходжень, також на 0,3 млрд. грн., або на 27,3 %.

Наказом Міністерства фінансів України від 24 грудня 2009 року № 1513 «Про внесення змін до Наказу Міністерства фінансів України від 29 грудня 2002 року № 1098» внесено зміни до Правил складання паспортів бюджетних програм, квартального та річного звіту про їх виконання, а також здійснення моніторингу та аналізу виконання бюджетних програм і зміни до форми паспорта бюджетної програми та форми квартального (річного) звіту про його виконання.

Зокрема, зазначеними змінами збільшено термін підготовки та подання до Мінфіну головними розпорядниками проектів паспортів бюджетних програм з двох тижнів до чотирьох з дня набрання чинності законом про державний бюджет. У разі необхідності складання паспортів бюджетних програм у інших випадках, цей термін зменшено з двох тижнів до одного. При цьому виключено норму, яка встановлювала, що відповідальні виконавці, які входять до системи головного розпорядника, подають проекти паспортів бюджетних програм головному розпоряднику в тижневий строк після прийняття закону про державний бюджет.

Зменшено термін, протягом якого Мінфін мав право повернути паспорт на доопрацювання, з десятиденного до тижневого, а термін затвердження паспортів бюджетних програм збільшено. Якщо у попередній редакції паспорти бюджетних програм мали бути затверджені у місячний строк з дня набрання чинності законом про державний бюджет, то у редакції з урахуванням змін - протягом шести тижнів.

Наказ також доповнено нормою, що при розробці результативних показників за кожною бюджетною програмою головні розпорядники можуть використовувати орієнтовний перелік результативних показників, визначений Мінфіном.

Окрім того встановлено, що показники паспорта бюджетної програми заповнюються наростаючим підсумком з початку року за кожний звітний період.

Цим Наказом скасовано форму плану заходів щодо виконання бюджетної програми, яка створювала додаткове навантаження на головних розпорядників бюджетних коштів.

Кабінетом Міністрів України прийнято Постанову від 29 грудня 2009 року № 1414 «Про заходи щодо організації бюджетного процесу у 2010 році» у зв'язку з неприйняттям Верховною Радою України Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та з метою забезпечення стабільного функціонування бюджетної системи України у 2010 році. В цілому, зазначена Постанова схожа на аналогічну постанову, що діяла у

2009 році (Постанова Кабінету Міністрів України від 26 листопада 2008 року № 1036 «Деякі питання організації бюджетного процесу»), і, в основному, спрямована на забезпечення фінансування у повному обсязі захищених статей видатків бюджету.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13 січня

2010 року № 27-р встановлено розмістити проекти Законів України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» та «Про Державний бюджет України на 2010 рік» на веб-сайті Кабінету Міністрів України для їх публічного обговорення. Також рекомендовано органам місцевого самоврядування, асоціаціям організувати публічне обговорення зазначених проектів законів і подати до 3 лютого пропозиції Міністерству фінансів.

Міністерству фінансів доручено доопрацювати проекти законів з урахуванням поданих пропозицій та внести їх до 10 лютого 2010 року Кабінету Міністрів України

4. ДЕРЖАВНИЙ БОРГ

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 січня 2010 року № 129 «Про збільшення статутного капіталу публічного акціонерного товариства «Державний експортно-імпортний банк України» та внесення змін до його Статуту» доручено Міністерству фінансів здійснити для збільшення статутного капіталу Укрексімбанку випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму 1,8 млрд. грн. зі строком обігу дев'ять років та відсотковою ставкою доходу на рівні 9,5 % річних.

5. МІСЦЕВІ БЮДЖЕТИ ТА МІЖБЮДЖЕТНІ ВІДНОСИНИ

Постановою Кабінету Міністрів України від 7 жовтня 2009 року № 1093 внесено зміни до Порядку перерахування у 2009 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у зв'язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися або погоджувалися відповідними органами державної влади чи органами місцевого самоврядування.

Зокрема, внесено зміни щодо періоду виникнення заборгованості. Визначено, що кошти цієї субвенції спрямовуються на суму заборгованості з різниці в тарифах, що утворилася у період з 1 січня 1998 року по 1 липня 2009 року з урахуванням проведених у 2006 і 2008 роках розрахунків.

Також зазначено, що відшкодовується заборгованість з урахуванням пені, штрафних та фінансових санкцій, які нараховані підприємствам теплоенергетики на заборгованість за природний газ, спожитий у період з 1 січня 1998 року по 1 липня 2009 року.

Постановою Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2009 року № 1324 внесено чергові зміни до Порядку використання зазначеної субвенції.

Період виникнення заборгованості, на який поширюється фінансування за рахунок коштів цієї субвенції, подовжено до 1 жовтня 2009 року.

Також визначено, що у першу чергу проводяться розрахунки з кредиторської заборгованості за спожиті енергоносії на відповідні суми. При цьому розрахунки за спожитий природний газ та електроенергію проводяться у такій послідовності:

- погашення кредиторської заборгованості, що утворилася до 1 січня 2009 року (без урахування пені, штрафних та фінансових санкцій). У разі відсутності зазначеної заборгованості проводяться розрахунки з погашення кредиторської заборгованості, що утворилася станом на 1 жовтня 2009 року, - погашення заборгованості з пені, штрафних та фінансових санкцій, які нараховані підприємствам теплоенергетики на заборгованість за природний газ, спожитий ними у період з 1 січня 1998 року по 1 жовтня 2009 року.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 2 грудня 2009 року № 1501-р затверджено перерозподіл обсягів субвенцій з Державного бюджету України на 2009 рік між місцевими бюджетами на надання пільг, субсидій та допомоги населенню.

Перерозподіл здійснено серед шести областей та м. Києвом на загальну суму 24,5 млн. грн. Зокрема, на 20,0 млн. грн. збільшено бюджету м. Києва обсяги субвенції на надання пільг з послуг зв'язку та інших передбачених законодавством пільг (крім пільг на одержання ліків, зубопротезування, оплату електроенергії, природного і скрапленого газу на побутові потреби, твердого та рідкого пічного побутового палива, послуг тепло-, водопостачання і водовідведення, квартирної плати, вивезення побутового сміття та рідких нечистот) та компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року № 1610-р затверджено черговий перерозподіл обсягів субвенцій між місцевими бюджетами на надання пільг, субсидій та допомоги населенню.

Так, згідно з розпорядженням між чотирма субвенціями соціального спрямування здійснено перерозподіл коштів серед усіх регіонів України на загальну суму 63,9 млн. грн.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2009 року № 1553-р відповідно до статті 38 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» затверджено перерозподіл обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

Додатковий розподіл коштів здійснено між 15-ма регіонами України на суму майже 2,9 млн. грн.

Постановою Кабінету Міністрів України від 23 грудня 2009 року № 1382 затверджено Порядок використання у 2009 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для фінансування заходів із запобігання поширенню та лікування грипу типу А/НІШ /Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань.

Цим Порядком визначено, що головними розпорядниками цієї субвенції є Міністерство охорони здоров'я Автономної Республіки Крим, головні управління охорони здоров'я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.