Смекни!
smekni.com

Фінансовий стан ВАТ "Донрибкомбінат" (стр. 6 из 7)

- інші рішення, необхідні для організації бухгалтерського обліку.

У комбінаті структура бухгалтерії має вигляд, зображений на рис. 4.1.

Головний бухгалтер Фінансовий відділ
Заст.головного бухгалтера
Бухгалтерія
Касир

Рисунок 4.1 – Структура бухгалтерії ВАТ «Донрибкомбінат»

На підприємстві головному бухгалтерові необхідно забезпечити ведення бухгалтерського обліку згідно чинним нормативним актам. Відображувати показники фінансової звітності в грошовій одиниці України. Застосовувати на підприємстві обробку документів з використанням комп’ютерної програми бухгалтерського обліку 1-С Бухгалтерія. Для повної і реальної картини здійснюваних господарських операцій та їх результатів дозволяется головному бухгалтерові своїм розпорядженням затверджувати додаткову систему субрахунків і регістрів аналітичного обліку.

Бухгалтерам необхідно проставляти на первинних документах, відображених в обліку, відмітку у вигляді кореспонденції рахунків, дати, підпису. Також бухгалтера зобов’язані складати щомісячно необхідні облікові регістри, розпечатки з комп’ютерної програми.

Бухгалтерія звітує відповідним користувачам в розмірі та в строки, встановлені чинним законодавством.

Проведення інвентаризації активів та зобов’язань відбувається згідно Інструкції з інвентаризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цінностей, грошей, документів і розрахунків, затверджених наказом Мінфіна України від 11.08.94 № 69, зі змінами та доповненнями, перед складанням річної фінансової звітності і в інших випадках, передбачених чинним законодавством, в наступні строки:

- для незавершеного виробництва – щомісячно на 1-ше число місяця;

- для грошових засобів у касі і бланків суворої звітності – щоквартально;

- для розрахунків з постачальниками і покупцями (замовниками) – станом на 1 жовтня (з урахуванням щоквартально звірки);

- для об’єктів основних засобів, нематеріальних активів, запасів – станом на 1 листопада;

- у випадку зміни матеріально відповідальних осіб або виявлення крадіжок (нестач) – відповідно у момент зміни або факту виявлення крадіжок (нестач);

- перевірка розрахунків з бюджетом – на 1-ше січня.

Інвентаризація передбачає перевірку фактичної наявностi майна, коштiв, зобов'язань i порiвняння цієї наявностi з записами на рахункахбухгалтерского обліку.

Порядок проведення інвентаризації та оформлення iї результатiв визначає інструкція з інвентаризації основних засобiв, нематеріальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштів i документiв та розрахунків, затверджена Наказом Міністерства фінансів України № 69 від 11 серпня 1994 р.

Результати контрольних перевiрок інвентаризації оформляються актом контрольної перевiрки інвентаризації типовой форми.

Реєстраціюю проведених контрольних перевiрок здійснює бухгалтерія у спецiальнiй книзi.

Відповідальвiсть за організацію проведення інвентаризації несе керiвник підприємства .

У комбінаті зберігання, оформлення і передача до архиву первинних документів і облікових регістрів, які були підставою для складання звітності, а також бухгалтерських звітів здійснюється відповідно до чинного законодавства.

У бухгалтерському обліку використовуються єдині форми первинних документів як уніфікованих, затверджених нормативно-правовими актами України, так і документів, створених об’єднанням самостійно.

Первиннi документи на підприємстві складаються на бланках типових форм, затверджених Міністерством фінансів України за погодженням Держкомстата України, а також на бланках спецiалізованих форм, затверджених мінiстерствами i відомствами України.

Відповідальність за своєчасне i якiсне складання документiв, передачу ix для відображення в бухгалтерському обліку, за достовірнiсть даних, наведених у документах, несуть особи, якi склали i підписали ці документи.

Первиннi документи підлягають обов'язковій перевiрці працівниками, якi ведуть бухгалтерський облiк, за формою i змiстом, тобто перевіряється наявність у документi обов'язкових реквiзитів та відповіднiсть господарської операції діючому законодавству, логiчна ув'язка окремих показникiв.

Первиннi документи, що пройшли обробку, повиннi мати відмiтку, яка виключає можливість їx повторного використання: при обробцi на обчислювальнiй установцi − відтиск штампу оператора, відповідального за їx обробку.

У документах, якими оформленi касовi i банкiвськi операціїі та операції з цінними паперами, виправлення не допускається.

Існує графік документообороту.Контроль за дотриманням виконавцями графіка документообороту на підприємствi здійснюється головним бухгалтером.

План рахунків на підприємстві складається з двох розділів: Розділ І − Балансові рахунки; Розділ II − Позабалансові рахунки.

Розділ І «Балансові рахунки» включає такі класи:

Клас 1. «Необоротні активи».

Клас 2 «3апаси».

Клас 3. «Кошти, розрахунки та інші активи».

Клас 4. «Власний капітал та забезпечення зобов'язань».

Клас 5. «Довгострокові зобов'язання».

Клас 6. «Поточні зобов'язання».

Клас 7. «Доходи і результати діяльності».

Клас 9. «Витрати діяльності».

Розділ ІІ «Позабалансові рахунки» представлений нульовим класом такої самої назви.

Податковий облік на підприємстві здійснюється згідно з вимогами податкового законодавства України. Касовий метод по податковому обліку застосовується для: податку на додану вартість – по мір надходження грошових засобів від населення за воду і стоки, льготи і субсидії враховуються – по оплаті. Валові доходи за касовим методом вважаються лише льготи і субсидії.

Сплата податків до державного бюджету здійснюється консолідовано.

Сплата місцевих податків здійснюється підрозділом самостійно.

Підприємство знаходиться на режимі сільгоспоподаткування.


5 РЕВІЗІЯ І КОНТРОЛЬ НА ПІДПРИЄМСТВІ

У ВАТ «Донрибкомбінат» коли це потрібно проводиться внутрішній аудит. Об’єктами цього виду аудиторського контролю є збереження й ефективність використання матеріальних, трудових та фінансових ресурсів. У процесі оцінки ефективності господарських операцій виявляють причини і винуватців нераціонального використання виробничих запасів, звертають увагу на дотримання законодавчо-нормативних актів, які стосуються економії й ефективності використання ресурсів.

Аудиторський процес складається з таких стадій: початкова, дослідна і завершальна.

Початкова стадія включає визначення об'єкта аудиту й організаційно-методичну підготовку. При виборі об'єктів аудитор використовує складений план своєї діяльності. Для здійснення аудиту підбирається окремий аудитор, після чого видається наказ або розпорядження керівника аудиторської організації, в якому зазначаються найменування підприємства, що підлягає перевірці, період, за який воно обстежується, прізвище, ім'я, по батькові членів бригади (окремого аудитора), призначається керівник, котрий має кваліфікаційний сертифікат.

Дослідна стадія аудиту проходить безпосередньо на підприємстві. Для здійснення якісної та своєчасної аудиторської перевірки мають бути створені відповідні умови, аудиторові надані засоби обчислювальної техніки тощо.

Завершальна стадія аудиту включає узагальнення і реалізацію результатів аудиту. На цій стадії аудиту згруповуються виявлені недоліки, складаються нагромаджувальні відомості порушень, аналітичні таблиці, розрахунки, графіки, узагальнюються та відображуються результати перевірки в аудиторському висновку.

Етапами процесу внутрішнього аудиту є:

1. Підготовка до проведення перевірки.

Встановлення основних параметрів фактичного стану і діяльності об'єкту перевірки; якісна оцінка діючої системи внутрішнього контролю. Інформація керівника і фахівців про стан підрозділів. Документи -Записи про мету, завдання перевірки, розподіл об'єктів аудиту по зонах ризику, відповідності (невідповідності) організації обліку і інших напрямів діяльності вимогам нормативно-правових актів

2. Інформаційне забезпечення перевірки . Визначення переліку документів правового, економічного, організаційно-технічного забезпечення.

Документи - Законодавчі і нормативні акти, стандарти, внутрішні положення і тому подібне. Формування можливості швидкого пошуку необхідного нормативного документу (електронні банки даних, реєстри і тому подібне)

3. Складання плану перевірки

Отримання необхідної інформації по завданнях перевірки. Складання календарного графіку робіт і розподіл обов'язків. Документи -Первинні документи, регістри обліку, звітність, наказ про облікову політику, інформація про організацію бух. обліку і внутрішнього контролю.Визначення складу робочих документів (робочий зошит, бланки тестів, анкет)

4. Процес перевірки

Визначення способів виконання роботи по кожному завданню, систематизація отриманої інформації. Документи -Первинна документація, облікові регістри, Головна книга, фінансова звітність. Запис виявлених відхилень, порушень, зловживань в робочому зошиті

5. Обговорення попередніх виводів і пропозицій з керівництвом підрозділу, що перевіряється.

Підготовка попередніх виводів і пропозицій. Отримання додаткової інформації.

Аудиторські докази. Обов'язкове обгрунтування пропозицій, рекомендацій і виводів.

6. Підготовка звіту аудитора Систематизація аудиторських записів, формулювання виводів, виділення їх основних позицій. Документи – Аудиторські записи, протокол обговорення попередніх виводів. Звіт про результати аудиторської перевірки, довідка до виводу, підписана аудитором і посадовцями, діяльність яких перевірялася

7. Впровадження рішень, пропозицій за результатами перевірки