Смекни!
smekni.com

Управління формуванням та розподіленням прибутку ТОВ "Інтерпайп Ніко Тьюб" (стр. 2 из 4)

Додана вартість – це прибуток, заробітна плата з нарахуваннями на неї та інші витрати, пов’язані з виробничим процесом. Податок становить 20% бази оподаткування, та додається до ціни товарів (робіт, послуг).Первинним документом, який є основною для обліку ПДВ є податкова накладна.

Податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань у продавця в двох екземплярах. Оригінал надається покупцю, копія залишається у постачальника товарів. При цьому видається товарний чек, інший розрахунковий або платіжний документ, що підтверджує постачання товарів або прийняття платежу із зазначенням суми податку.

Платник податків веде реєстр отриманих і виданих податкових накладних відповідно до Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних.Податкова декларація по ПДВ подається в місцеву податкову інспекцію щомісяця, щокварталу, не пізніше 20 числа місяця, що випливає за звітним періодом.

Декларація надається ТОВ «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» незалежно від того, виникло в звітному періоді податкове чи зобов'язання ні, тобто незалежно від стану фінансово-господарської діяльності платника податків. Дані, приведені в декларації, повинні відповідати даним бухгалтерського обліку і даним книг податкового обліку, вірогідність даних підтверджується підписами відповідальних посадових осіб (директора, головного бухгалтера) і печаткою.

В вступній частині декларації бухгалтер ТОВ «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» вказує період, за який подається декларація, повна назва платника, індивідуальний податковий номер і номер свідчення про реєстрацію його як платника ПДВ.

У розділі І «Податкові зобов’язання» декларації бухгалтер на досліджуємому підприємстві вказує загальні обсяги продажу, по яких у платника в даному звітному періоді виникло податкове зобов'язання, і обсяги продажу, що не є об'єктом оподатковування. За І півріччя 2009 року вони становлять 12717554 тис. грн.

У розділі II “Податковий кредит” (рядки 11-15) включаються обсяги придбаних із ПДВ чи без ПДВ на території чи України завезених через її межі товарів (робіт, послуг), основних фондів, нематеріальних активів, що чи відносяться не відносяться на валові витрати виробництва або чи підлягають не підлягають амортизації, окремо по цілям використання, що підлягають оподатковуванню, що не є об'єктом оподатковування. За І півріччя 2009 року податковий кредит з ПДВ становив 12307384 тис. грн.

Роздягнув III “Розрахунки з бюджетом за звітний період”. Якщо в результаті розрахунку отримане значення різниці рядків 18 і 19 більш 0, то це буде означати, що платник повинний сплатити в бюджет визначену суму і заповнити рядок 20 декларації (зі знаком “+”).У рядку 18.1 показано, що різниця між податковим кредитом і податковим зобов’язанням є позитивною, тобто 12717554 – 12307384 = 410169 тис. грн.У рядку 19.1 до зменшення суми податку на додану вартість, які не підлягають включенню до складу податкових зобов’язань у поточному звітному періоді відносяться 4207237 тис. грн.

Таким чином від’ємне значення різниці між сумою податкового зобов’язанні та сумою податкового кредиту з ПДВ поточного звітного періоду становило: 410169 – 4207237 = 3797068 тис. грн.Ця сума відноситься на відшкодування підприємству у наступних податкових кварталах.

Якщо в результаті розрахунку значення цих рядків менш 0, то це буде означати, що платник має право на одержання відшкодування з бюджету, і повинний заповнити рядок 21 декларації (зі знаком “-“).

У рядку 23 указується сума податку на додаткову вартість, що визначений згідно даним рядків 20 (чи 21) і 22 декларації і нараховується на особовому рахунку платника зі знаком “+” (нараховане) чи “-“ (зменшене).

У рядки 25 і 26 декларації включається результат від зведення даних рядків 20, 21, 22 і 24. Результатом є сума, що або підлягає сплаті платником у бюджет (рядок 25), або повинна бути відшкодована платнику з бюджету (рядок 26). Далі розглянемо пенсійне страхування. На обов’язкове державне пенсійне страхування встановлюються ставки збору у таких розмірах:

- для суб’єктів підприємницької діяльності незалежно від форм їх власності, а також їх філій – 31,8% від об’єкта оподаткування, крім фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, для яких ставка збору установлена в розмірі 100 відсотків від об’єкта оподаткування. Для підприємств, де працюють інваліди, збір на обов’язкове державне пенсійне страхування визначається окремо за ставкою 4 відсотки від об’єкта оподаткування для працюючих інвалідів та за ставкою 31,8 відсотки від об’єкта оподаткування для інших працівників підприємства;

- для фізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору та фізичних осіб, які виконують роботи згідно з цивільно-правовими договорами – 31,8% від об’єкта оподаткування;

- для юридичних та фізичних осіб – 31,8 % суми винагород, які виплачуються фізичним особам за договорами цивільно-правового характеру;

- для фізичних осіб, які працюють на умовах трудового договору 1% від об’єкта оподаткування, якщо сукупний оподатковуваний дохід не перевищує 525 грн;, та 2% від об’єкта оподаткування, якщо сукупний оподатковуваний дохід перевищує 525 грн.

Збір на державне обов’язкове пенсійне страхування сплачується одночасно з одержанням коштів в установах банків на оплату праці. У разі недостатності у платників збору коштів на оплату праці й сплату збору в повному обсязі, внески, нараховані на невиплачену частину заробітної плати, перераховують не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення місяця, за який нараховано зарплату.


2. ІНДИВІДУАЛЬНЕ ЗАВДАННЯ

2.1 Управління формуванням та розподіленням прибутку ТОВ «Інтерпайп Ніко Тьюб»

Прибуток ТОВ «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» як кінцевий фінансовий результат діяльності підприємства представляє собою різницю між загальною сумою доходів і витратами на виробництво і реалізацію продукції.

Чистий прибуток (збиток) формується поступово протягом фінансово-господарського року від усіх видів звичайної та надзвичайної діяльності та включає:

- чистий доход (виручку) від реалізації продукції (товарів, послуг);

- валовий прибуток (збиток);

- фінансовий результат від операційної діяльності;

- прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

- прибуток (збиток) від звичайної діяльності;

- прибуток (збиток) від надзвичайної діяльності.

Різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг) називається валовим прибутком (збитком).

Узагальнено можна дати наступне визначення собівартості.

Собівартість продукції (товарів, робіт, послуг) це поточні витрати підприємства на їх виробництво та реалізацію, виражені в грошовій формі.

Розглянемо, як у ТОВ «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» складається калькуляція. Відповідальним за правильність калькуляцій є директор з виробництва.

Наприклад, розглянемо сталеві труби П7110800. Задана у виробництво матеріалів на 176,055 тис. грн. Загальна сума відходів становила 11,109 тис. грн., витрат на брак не було. Таким чином вартість матеріалів у виробництві за вирахуванням відходів і браку становила 176,055 – 11,109 = 164,946 тис. грн. Врахуємо вартість незавершеного виробництва на початок місяця 164,946 + 17,174 = 182,12 тис. грн. Далі вирахуємо залишок незавершеного виробництва на кінець місяця 182,12 – 161,980 = 20,140 тис. грн. Таким чином вартість витрат становила 20,140 тис. грн.

Підсумовування всіх витрат по ТОВ «ІНТЕРПАЙП Ніко Тьюб» за червень 2009 року. Загальна схема їх розрахунку заснована на бухгалтерських рахунках:

Сума витрат, які пов’язані із виробництвом продукції = рахунок 23 (виробництво) + рахунок 91 (загально виробничі витрати) + рахунок 92 (адміністративні витрати) + рахунок 93 (витрати на збут) + рахунок 94 (інші витрати)

Тобто 78661594,66 +3131289,67 +7609076,16 +38143,92 + 14393,70 +5777,46 = 89460275,57 тис. грн.

В цьому з документі зводяться дані з початку періоду. Так, адміністративні витрати по підприємству з початку 2009 року становили 33101708,70 тис. грн. Ця ж сума показана у Звіті про фінансові результати в рядку 070, що говорить про відповідність даних.

Об'єктом розподілу є балансовий прибуток підприємства. Під його розподілом розуміють направлення прибутку в бюджет і використання на підприємстві та за його межами. Законодавчо розподіл прибутку регулюється в тій його частині, яка надходить до бюджетів різних рівнів у вигляді податків та інших обов'язкових платежів. Визначення напрямків витрачання прибутку, що залишається у розпорядженні підприємства, структури статей його використання знаходиться в компетенції підприємства.

Принципи розподілу прибутку можна сформулювати наступним чином:

- прибуток, отриманий підприємством в результаті здійснення виробничо-господарської та фінансової діяльності, розподіляється між державою і підприємством як господарюючим суб'єктом;

- прибуток для держави надходить у відповідні бюджети у вигляді податків, обов'язкових платежів, ставки яких не можуть бути довільно змінені. Склад і ставки податків, порядок їх нарахування і внесення до бюджетів встановлюється законодавчо;

- величина прибутку підприємства, що залишилася в його розпорядженні після сплати податків, не повинна знижувати його зацікавленості в зростанні обсягів виробництва та покращення результатів виробничо-господарської і фінансової діяльності;

- прибуток, що залишається в розпорядженні підприємства, в першу чергу, направляється на заощадження, забезпечення його подальшого розвитку, і тільки в іншій частині - на потреби споживання.

На підприємстві розподілу підлягає чистий прибуток, тобто прибуток, що залишився в розпорядженні підприємства після сплати податків та інших обов'язкових платежів.

Розподіл чистого прибутку - один з напрямів внутрішньо фірмового планування, значення якого в ринкових умовах зростає. Порядок розподілу і використання чистого прибутку на підприємстві фіксується в статуті підприємства.