Смекни!
smekni.com

Фінансова санація. Банкрутство підприємств (стр. 3 из 3)

- вексель – це письмове боргове зобов'язання встановленої законом форми, в якому вказані величина грошового боргу, строки його сплати, а також право його власника (векселетримача) вимагати від боржника (векселедавця) сплати боргу після закінчення встановленого строку. Векселі бувають простими і переказними.


3. Тестові завдання

58. Грошовий оборот – це …

3) Виявлення сутності грошей у русі.

80. Інші фінансові доходи включають:

4) відсотки отримані,

5) дивіденди отримані.

4. Задача

Норматив оборотних коштів підприємства на початок планового року становив 1000 тис. грн., у тому числі виробничий – 800 тис. грн., невиробничий – 200 тис. грн. Зростання виробничої програми на плановий рік передбачене в розмірі 10% проти минулого року. У плановому році в результаті реалізації заходів для поліпшення використання оборотних коштів передбачається прискорення їх обороту на 2%. Визначити норматив оборотних коштів на плановий рік з врахуванням прискорення їх обороту.

Розв’язання

Виходячи з наведених даних виконаємо такі розрахунки.

1. Визначаємо виробничий норматив оборотних коштів на плановий рік:

тис. грн.

2. Визначаємо невиробничий норматив оборотних коштів на плановий рік:

тис. грн.

3. Загальний норматив на плановий рік становитиме:

880 + 210 = 1090 тис. грн.

4. У зв'язку з прискоренням обертання оборотних коштів у плановому році на 2 % визначаємо очікувану суму вивільнення з обігу оборотних коштів:


тис. грн.

5. Отже, норматив оборотних коштів на плановий рік з урахуванням прискорення обороту коштів становитиме 1090 - 21,8 = 1068,2 тис. грн.

Приріст нормативу становитиме 1068,2 - 1000 = 68,2 тис. грн.


Список використаної літератури:

1. Фінанси підприємств. Підручник / За ред. А.М. Поддєрьогіна. - К.: КНЕУ, 1999.

2. Національний банк і грошово-кредитна політика. Підручник / За ред. д. е. н., проф. Мороза А.М., к. е. н., доц. Пуховкіної М.Ф. - К.: КНЕУ, 1999.

3. Постанова Кабінету Міністрів України "Про затвердження Положення про порядок санації державних підприємств" // Зібрання постанов Уряду України. - 1994. - № 5.

4. books.efaculty.kiev.ua