Смекни!
smekni.com

Аналіз фінансового стану підприємства (стр. 3 из 3)

(А.р.ІІ + А.р.ІІІ) - Запаси і НЗВ

К. лікв. (крит.) = ------------------------------------------------------------------

П. р.ІІІ

А.р.II - підсумок II розділу Активу балансу (рядок 150), див. стор. 10 "Звіту";

А.р.III - підсумок III розділу Активу балансу (рядок 320), див. стор. 12 "Звіту".

Запаси - балансова вартість виробничих запасів (рядок 080 Активу балансу), див. стор. 9 "Звіту";

НЗВ - балансова вартість незавершеного виробництва (рядок 110 Активу балансу), див. стор. 9 "Звіту".

П.р.III - підсумок III розділу Пасиву балансу (рядок 750), стор. 15 "Звіту".

Вельми бажано, щоб цей показник дорівнював одиниці. Але на практиці це буває нечасто, і тому можна задовольнитись його значенням 0,8-0,9.

У разі коли активи виявляються низьколіквідними, існує загроза потрапити у скрутне фінансове становище. Проте надто висока ліквідність (коефіцієнт ліквідності значно перевищує одиницю) говорить про недоліки у використанні поточних активів, що тягне за собою пониження показника прибутковості (рентабельності).

Якщо відношенням суми поточних активів до суми поточних зобов'язань визначається середній коефіцієнт ліквідності, то різниця між цими двома величинами визначає величину оборотного (робочого) капіталу ОК:

ОК = (А.р.ІІ + А.р.ІІІ) - П.р.ІІІ

А.р.II - підсумок II розділу Активу балансу (рядок 150), див. стор. 10 "Звіту";

А.р.III - підсумок III розділу Активу балансу (рядок 320), див. стор. 12 "Звіту".

П.р.III - підсумок III розділу Пасиву балансу (рядок 750), стор. 15 "Звіту".

Цей показник свідчить про те, наскільки господарська діяльність підприємства забезпечена власними фінансовими ресурсами. При наявності на балансі довгострокових кредитів їх теж слід врахувати, адже довгострокові кредити спрямовуються на капітальні вкладення і не повинні брати участі у поточній господарській діяльності.

У разі необхідності можна проаналізувати структуру активів визначенням питомої ваги кожної зі статей у загальній сумі валюти балансу. Визначати їх зростання (зменшення) порівняно зі станом на початок звітного періоду. При цьому значне зростання залишків по статтях запасів і витрат не завжди є ознакою розширення виробництва. Це може бути викликано вповільненням обороту цих активів.

Для того, щоб зробити правильний висновок, необхідно застосувати інші коефіцієнти, визначення яких потребує не лише даних Балансу (сальдо), а й Звіту про фінансові результати (обороти). Наприклад, коефіцієнт оборотності запасів.