Смекни!
smekni.com

Сучасна свiтова фiнансова криза в краiнах свiту ii причини (стр. 2 из 4)

Початок економічного спаду в Євросоюзі

У єврозоні в цілому промислове виробництво впало на 1,9 відсотка у травні, це найбільше падіння з часів кризи 1992. Продажі європейських автомобілів впали на 7,8% у травні в порівнянні з попереднім роком. Обсяг роздрібних продажів упав на 0,6% у червні порівняно з травнем і на 3,1% в порівнянні з попереднім роком. Німеччина була єдиною країною з чотирьох найбільших економічних систем в єврозоні, яка зареєструвала збільшення виробництва в липні, хоча розмір приросту і різко знизився. У другому кварталі обсяг економіки єврозони зменшився на 0,2 відсотка.

У Данії спад ВВП склав 0,6% у першому кварталі 2008 року. Естонія показала спад 0,9% у другому кварталі після 0,5% у першому, в результаті країну поглинула рецесія. У Латвії падіння на 0,2% у другому кварталі після 0,3% у першому, у результаті також сталася рецесія . Швеція показала нульове зростання в другому кварталі. Економіка Європейського союзу скоротилася на 0,1% у другому кварталі.

Ірландія протягом першого кварталу 2008 року повідомила про скорочення ВВП на 1,5%, це був рекордний спад з 1983 року. Проте Центральна статистичний офіс Ірландії повідомив про зростання ВНП близько 0,8%, в Ірландії уряд вважає ВНП більш точним ознакою визначення стану економіки. ВВП Ірландії скоротився в другому кварталі на 0,5%, в результаті Ірландія перший член єврозони, який увійшов в рецесію.

Іспанська будівельна компанія Martinsa-Fadesa оголосила про банкрутство, оскільки їй не вдалося рефінансувати заборгованість в 5,1 млрд євро. У другому кварталі ціни на нерухомість в Іспанії впали на 20 відсотків. У регіоні Кастилія - Ла-Манча все ще не продані приблизно 69% всіх будівель, побудованих за минулі три роки. Deutsche Bank очікує 35-відсоткове падіння цін на нерухомість в Іспанії до 2011.

Хоча Іспанія уникла спаду в першій половині 2008 року, рівень безробіття в країні збільшився на 425,000 за останній рік, досягши 9,9%. Продажі автомобілів в Іспанії впали на 31% у травні. Спад виробництва досяг 5,5% у травні. Зниження роздрібних продажів в Іспанії досягло 7,9% у червні в порівнянні з попереднім роком. У червні продажі продуктів харчування знизилися на 6,8% . За повідомленням асоціації іспанських виробників автомобілів ANFAC, продажі нових автомобілів в липні впали на 27,5% в порівнянні з попереднім роком . У другому кварталі економіка Іспанії зросла на 0,1%, що є найнижчим показником за 15 років .

У Німеччині роздрібні продажі впали на 1,4% у червні 2008 року у другому кварталі німецька економіка показала спад на 0,5 відсотка.

В Італії Fiat оголосив про закриття заводів і тимчасових звільнення на заводах в Турині, Мельфі, Імолі і Сицилії. Італійська економіка скоротилася на 0,3% у другому кварталі 2008.

У Нідерландах обсяг промислового виробництва в травні впав на 6%.
Інші члени єврозони зустріли спад в їхній економіці в другому кварталі: французька економіка скоротилася на 0,3%; економіка Фінляндії знизилася на 0,2%, в Нідерландах показала нульове зростання в другому кварталі.

28 вересня, нідерландсько-бельгійський банк Fortis був частково націоналізований з готівковим вливанням від країн Бенілюксу, складових € 11200 млн. У червні, компанія оголосила про розпродаж зі знижкою активів, щоб одержати € 5 мільярдів, для поліпшення ліквідності організації. Однак, цього виявилося недостатньо .

Криза у Великобританії, на думку політичних оглядачів , сприяв восени 2008 року значного зростання рейтингу прем'єр-міністра Г. Брауна, дії якого, спрямовані на порятунок банківської системи, стимулювання бізнесу та попиту отримали схвалення як в Британії, так у керівництва інших країн . 23 січня 2009 національне статистичне відомство Великобританії повідомило про те, що в четвертому кварталі 2008 року ВВП Великобританії скоротився на 1,5% в порівнянні з попереднім кварталом, що означало офіційне входження британської економіки Великобританії в рецесію: падіння ВВП у четвертому кварталі 2008 року склало 1,5%, у третьому кварталі того ж року зниження склало 0,6% .

У початку грудня 2008 року Статистичне управління Євросоюзу повідомило, що ВВП єврозони в третьому кварталі 2008 року знизився на 0,2%, як і в попередньому кварталі: європейська економіка ввійшла в період рецесії вперше за 15 років .

За даними Євростату, опублікованими в лютому 2009 року, промислове виробництво в Євросоюзі у грудні 2008 року знизилося на 11,5% у річному вираженні і на 2,3% в порівнянні з листопадом, в єврозоні - на 12% і 2,6% відповідно , що є абсолютним рекордом: подібного не спостерігалося з 1986 року, коли почала вестися загальноєвропейська статистика.

Фінансова криза 2008 року в Австралії

У період вересня - жовтня 2008 австралійський долар був девальвований на 23% , вжито заходів із вливання в економіку до 7,3 млрд американських доларів з метою стимулювання споживчого попиту. Також Резервний банк Австралії зробив зниження ставки рефінансування.

Падіння цін на акції (у тому числі і акції австралійських компаній) викликало значні збитки австралійських пенсійних фондів.

Зменшення попиту на сировину з боку промисловості Китаю, і падіння світових цін, негативно позначилося на добувній промисловості Австралії.

Криза також створив тиск на ринок праці. 25 жовтня 2008 міністр імміграції Австралії Кріс Еванс заявив про те, що у зв'язку з кризою, можливо буде скорочена імміграційна квота на 2009 рік, яка становила раніше до 160-190 тис. чол. на рік при населенні Австралії в 21 млн чол. Однак, через кілька днів, Кріс Еванс відмовився від цих заходів під тиском компаній і профспілок видобувної промисловості штату Західна Австралія.

У грудні 2008 департамент імміграції Австралії склав «критичний список» з декількох десятків особливо гостродефіцитних спеціальностей, заяви на імміграцію за яких будуть розглядатися в пріоритетному порядку.

Незважаючи на негативні фактори, за прогнозами МВФ і Резервного банку Австралії, прогнозується зростання економіки до 2% в 2009 році, тоді як більшість західних економік будуть перебувати в стані рецесії.

Економіка Бразилії

У грудні 2008 президент Бразилії підписав указ про формування «суверенного фонду добробуту» сумою до 6 млрд дол, що фінансується за рахунок профіциту держбюджету (що становить до 3,8% ВВП). Метою фонду є забезпечення інвестицій для бразильських компаній в умовах краху зовнішніх джерел кредитування.

За прогнозом Центрального банку Бразилії, очікувалося зростання ВВП в 2008 році в 5,6%, в 2009 му - 3,2%. Прогноз на 2008 був, незважаючи на кризу, підвищений з 5 до 5,6%.

Економіка Індії

Очікувалося зростання ВВП Індії на 6,8% за підсумками 2008 року, і 5,5% за підсумками 2009. Уряд оголосив про виділення до 5 млрд дол на сприяння експортерам. Ряд аналітиків очікують часткової переорієнтації економіки Індії на торгівлю з іншими азіатськими країнами, особливо Китаєм, також на внутрішній попит, і на великі інфраструктурні проекти. За заявою прем'єр-міністра Манмохана Сінгха, зробленому у вересні 2008, індійський уряд «надає вищий пріоритет заходам щодо ізоляції країни від глобальної фінансової кризи».

Вжито заходів з девальвації індійської рупії, і з уливання державою коштів в економіку. Центральний банк Індії знизив базову процентну ставку.

У липні-серпні 2008 спостерігався спад продажів нових легкових автомобілів, в основному місцевого виробництва . У листопаді продажі впали на 19%.

У грудні 2008 зазначено, вперше за 15 років, скорочення промислового виробництва, відбувається на тлі негативної реакції інвесторів на терористичну атаку в Мумбаї. Спостерігається різке падіння котирувань акцій, і втеча іноземного капіталу з Індії.

Економіка Китаю

За підсумками перших трьох кварталів 2008 року, обсяг золотовалютних резервів КНР склав близько 2 трлн дол, проте в IV кварталі почалося зниження цих запасів, скорочення обсягів до 1,9 трлн дол . Влада КНР оголосила план по вкладенню до 586 млрд дол у відновлення інфраструктури, і в сільське господарство. Ця сума складає до 18% ВВП КНР, тоді як «План Полсона" у США складає до 6% ВВП.

20 листопада 2008 міністр людських ресурсів і соціального забезпечення, член Державної ради КНР Інь Веймінь офіційно визнав збільшення числа безробітних у країні, назвавши ситуацію «критичної» : фабрики, орієнтовані на експорт, змушені закриватися.

У зв'язку зі скороченням зовнішнього попиту анонсуються наміри китайського уряду щодо переорієнтації економіки на внутрішній попит. Також представники КНР оголосили про плановане переведення своїх резервів у золото.

За підсумками 2008 року очікується зростання ВВП КНР на 9-10%, на 2009 рік прогнозується зростання, за різними оцінками, від 5 до 10%. Так, Світовий банк прогнозує зростання на рівні 7,5%, Goldman Sachs - на рівні 6%.

Погіршення світової кон'юнктури призвело до того, що китайська промисловість знизила попит на сировину, що, у свою чергу, спричинило за собою зниження світових цін, в тому числі на продукцію металургії.

7 січня 2009 агентство «Сіньхуа», коментуючи заяви Генрі Полсона і Бена Бернанке, поклало відповідальність за світову кризу на владу США, звинувативши їх у «надмірної емісії доларів при потуранні контрольних відомств».

Криза в Латвії (2009)

Латвія по праву є однією з тих країн, що найбільш постраждали від світової економічної кризи, що взяв початок у 2007-2008 роках. Невміле управління країною та нездатність уряду своєчасно приборкати кризову ситуацію призвели до краху таких найважливіших соціальних галузей, як медицина, освіта. За підсумками 2009 року ВВП Латвії впав на 17,8%, що було найгіршим показником динаміки ВВП у світі.