Смекни!
smekni.com

Сучасна свiтова фiнансова криза в краiнах свiту ii причини (стр. 3 из 4)

Економіка Литви

У 2008-2009 литовський будівельний ринок впав більш, ніж на 40%. Також значно впав ринок послуг (у середньому на 20%) і роздрібної торгівлі (на 25%).

За підсумками 2009 року ВВП Литви впав на 16,8% - один з найгірших показників динаміки ВВП в світі (більш сильне падіння відбулося тільки в Латвії).

Фінансова криза 2008-2009 років в Росії

Першою ознакою кризи, що почалася в Росії став понижуючий тренд на російських фондових ринках в кінці травня 2008 року, який перейшов в обвал котирувань наприкінці липня. Особливістю російської економіки перед кризою був великий обсяг зовнішніх корпоративних боргів при незначному державний борг, і третіх у світі за величиною золотовалютних резервах держави.

Згідно з даними, оприлюдненими 23 січня 2009 Росстатом, в грудні 2008 року падіння промислового виробництва в Росії досягло 10,3% по відношенню до грудня 2007 року (у листопаді - 8,7%), що стало самим глибоким спадом виробництва за останнє десятиліття ; в цілому в 4-му кварталі 2008 року падіння промвиробництва склало 6,1% в порівнянні з аналогічним періодом 2007 року.

Золотовалютні резерви Росії знизилися за перший квартал 2009 року приблизно на 10%.

30 грудня 2009 В. В. Путін заявив, що активна фаза російської економічної кризи подолана. За підсумками 2009 року російський фондовий ринок виявився світовим лідером зростання, індекс РТС виріс в 2,3 рази. 12 березня 2010 року «Незалежна газета» відзначала, що російському фондового ринку вдалося відіграти велику частину падіння, що стався на початку світової фінансової кризи. На думку «Независимой газети», це відбулося завдяки здійсненої російським урядом антикризової програми.

У березні 2010 року в доповіді Світового банку зазначалося, що втрати економіки Росії виявилися меншими, ніж це очікувалося на початку кризи. На думку Світового банку, частково це відбулося завдяки масштабним антикризовим заходам, що їх вжив уряд.

За підсумками першого кварталу 2010 року, за темпами зростання ВВП (2,9%) та зростання промислового виробництва (5,8%) Росія вийшла на 2-е місце серед країн «Великої вісімки», поступившись лише Японії. У жовтні 2010 року В. В. Путін заявив, що глобальна економічна криза стала для Росії серйозним випробуванням, але його уроки підтвердили правильність обраного урядом шляху, а «заздалегідь накопичені резерви, відповідальна макроекономічна політика, успішно реалізована антикризова програма - все це дозволило пом'якшити наслідки спаду економіки для громадян і для бізнесу і порівняно швидко повернутися на траєкторію зростання ».

Економічна криза 2008-2009 років на Україну

Україна під час кризи узятий велика позика МВФ у розмірі 16,5 млрд доларів, при сумарних золото-валютних резервах країни на цей момент близько 32 млрд доларів. При цьому Фонд були поставлені та України прийняті умови управління економікою країни. На 1 грудня 2008 отримано перший транш - 4 млрд дол Позика призначений для виплат західним кредиторам боргів комерційних підприємств і банків Україні. Незважаючи на позику, Україні є однією з найбільш постраждалих від кризи:

* У жовтні 2008 року промислове виробництво на Україні впало на 19,8% і вперше з серпня 2005 року було зафіксовано падіння ВВП - на 2,1%.

* У листопаді 2008 ВВП України впав на 14% по відношенню до листопада 2007 року.

* У листопаді 2008 падіння виробництва до листопада 2007 року склало: легка промисловість -19,1%, переробна промисловість -29%, видобувна промисловість -32,1%, хімічна промисловість -35,2%, машинобудування -38,8%, металургія -48,8% .

* Гривня девальвувала більш ніж удвічі по відношенню до долара США за період 4 місяці: з 4,60 грн. у серпні до 10 грн. 18 грудня 2008 за 1 долар США. Слід, однак зазначити, що з квітня 2009 р. курс гривні різко пішов вгору і до середини травня вже досяг 7,4 грн. / дол.

* Публічна відмова в листопаді 2008 Національного Банку України, відповідно з умовою надання кредиту МВФ, від підтримки курсу гривні.

* За заявою прем'єр-міністра України Ю. Тимошенко 18 і 19 грудня 2008, НБУ замість підтримки стабільного курсу гривні, що записано в ст. 99 Конституції, проводив на валютному ринку «махінації з курсом» і «спеціальну спекулятивну операцію» по «тіньових схем» на користь кількох комерційних банків, зокрема банку «Надра», продаючи їм валюту і надаючи рефінансування за істотно заниженим курсом, за що керівництво НБУ отримувало «відкат» до 7% від суми . Також керівництво НБУ загрожувало Тимошенко, якщо вона розголосить ці відомості. 18 грудня створена Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з розслідування діяльності НБУ (426 голосів «за», одноголосно).

* НБУ 19 грудня заявив про можливість «внутрішнього дефолту», заздалегідь звинувативши в ньому уряд.

* У жовтні НБУ спеціальною постановою заборонив достроково знімати гроші c банківських депозитів. У результаті «заморожені» гривневі депозити населення, які неможливо забрати з банків, сильно знецінилися.

* У листопаді-грудні багато комерційних банків в односторонньому порядку підняли процентні ставки за раніше виданими валютних і гривневих кредитів - у середньому в півтора рази. Таким чином, валютні кредити стали пасткою . Станом на 11 грудня за офіційним (заниженим) курсом 7,47 грн. / дол. валютні кредити тільки фізичним особам склали 191 700 000 000 гривень, збільшившись з 130 млрд грн. в жовтні виключно за рахунок падіння гривні. З листопада кредитування населення банками практично повністю припинено.

* Дефіцит зовнішньоторговельного балансу (перевищення імпорту над експортом), досяг за 10 місяців 2008 року 17 мільярдів доларів. Для покриття даного дефіциту були залучені позикові кошти за кордоном і всередині країни.

* Істотне скорочення ліквідних золотовалютних резервів НБУ - з 38 млрд 1 вересня до 27,2 млрд доларів у грудні

За підсумками 2009 року ВВП України впав на 14,1%, що було однією з найгірших показників динаміки ВВП у світі. [180] За той же рік промислове виробництво впало на 25,0% (більш сильне падіння було тільки в Ботсвані та Естонії) .

Деякими економістами ще в лютому 2008 року висловлювалася думка про те, що світова рецесія вже почалася.

Опублікований 13 листопада 2008 економічний огляд Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) констатував, що розвинені економіки світу вступили в рецесію . Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings вважало, що рецесія буде найсуворішою з Другої світової війни, і вперше розвинений світ вступає в неї синхронно . 25 листопада 2008 повідомлялося, що, згідно з розрахунками Міністерства економічного розвитку Росії, вперше з моменту початку світової кризи зафіксовано зниження ВВП в Росії в одному місяці по відношенню до попереднього: у жовтні ВВП знизився на 0,4% по відношенню до вересня, хоча в річному вираженні, в порівнянні з жовтнем 2007 року, виріс на 5,9%.

У половині листопада 2008 загроза швидкої дефляції в розвинених країнах стала темою економічних оглядів і аналізу. На початку грудня 2008 року ректор Академії народного господарства при уряді РФ Володимир Мау стверджував: «В умовах нинішньої кризи цілком мислима ситуація поєднання дефляції в одній частині світу і стагфляції в іншій. <...> Світ може зіткнутися з двома паралельно розгортаються моделями кризи, які вимагають протилежних підходів. Боротьба з дефляцією у західному світі буде виштовхувати інфляцію у зовнішній для нього світ, в економіки, що розвиваються. А останні, повторюючи західні підходи до боротьби з кризою, швидко опиняться в пастці стагфляції. ».

Висновки

Сучасна світова фінансова криза стала викликом для економік багатьох країн світу, в тому числі й для України. Господарюючі суб’єкти опинилися в непередбачуваній ситуації, що було пов’язано, передусім, зі специфічним характером розвитку самої кризи, яка в нас розпочалась як криза ліквідності, потім переросла у валютну, а згодом, через падіння обсягів виробництва і зростання заборгованості за кредитами, практично перетворилася на економічну.

Щодо наслідків, то їх надзвичайно важко прогнозувати через неадекватні дії світової спільноти щодо механізмів подолання світової кризи. Безумовно криза приведе до спаду обсягів міжнародної торгівлі, скорочення світового ВВП, зменшення ролі фінансового сектору у економіці. Загально відомо що економічному зростанню притаманна, і після фазі спаду, наступає фаза росту, проте у сучасних умовах надзвичайно тяжко прогнозувати значення часового лагу. Лідируючі економіки світового господарства неготові до глибоких структурних реформ, планують вихід з кризи завдяки поповненню ліквідності фінансового сектору через вливання живих грошей в економіку, проте це не відверне, а тільки відстрочить структурну кризу у світовій економіці.


Список використаної літератури:

·Lenta.ru 25.08.2006 «Американцы тормозят ипотеку у себя дома»

·Lenta.ru 13.03.2007 «Одну из крупнейших ипотечных компаний США выгнали с биржи»

·Lenta.ru 22.03.2007 «Ипотечные банкротства в США добрались до надежных заемщиков»

·Lenta.ru 07.08.2007 «Ипотечный кризис США затронул Deutsche Bank и JPMorgan»

·РБК.РУ 02.12.2008 «Дж. Буш публично извинился за мировой кризис»

· Jeff Rubin The New Inflation(англ.)

·Crude oil prices set record high 102.08 dollars per barrel.

·Да здравствует «бычий» рынок. Ведомости (The Financial Times) (13 октября 2008)

·Africa's Plight Dominates First Day of G8 Summit.

·General Motors приостанавливает производство в Европе

·Продажи автомобилей в США в сентябре резко снизились

·http://www.k2kapital.com/news/fin/477695.html Продажи автомобилей в Японии в сентябре снизились

·Картина мира: Последний пузырь. Ведомости (21 ноября 2008).

· ↑ 12Soros erklärt China zum Gewinner der Finanzkrise(нем.). Die Welt (14 октября 2008). Проверено 15 октября 2008.

· ↑ 12Сорос считает, что Китай выйдет победителем из финансового кризиса Вариант русского перевода на ИноСМИ.ру