Смекни!
smekni.com

Облік податку на прибуток та ПДВ (стр. 3 из 9)

Рахунок № 98 «Податок на прибуток» має такі субрахунки:

№ 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності»;

№ 982 «Податок на прибуток від надзвичайних подій».

Облік нарахованої суми податку на прибуток від звичайної діяльності ПП «Рушничок НЕО», що визначається від прибутку, відображеного в бухгалтерському обліку ведеться на субрахунку № 981 без зменшення на суму податку на прибуток, внаслідок обчислення податку на прибуток від алгебраїчної суми прибутку від звичайної діяльності та збитку від надзвичайних подій (згорнутий результат).

Поточні зобов'язання ПП «Рушничок НЕО» по податках і платежах відображаються на рахунку № 64 «Розрахунки за податками й платежами», який має такі субрахунки:

№ 641 «Розрахунки за податками»;

№ 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами»;

№ 643 «Податкові зобов'язання»;

№ 644 «Податковий кредит».

На кредиті рахунку № 64 «Розрахунки за податками й платежами» відображаються нараховані платежі до бюджету, на дебеті – належні до відшкодування з бюджету податки, їх сплата, списання тощо.

На субрахунку № 641 «Розрахунки за податками» ведеться облік податків, які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного законодавства (податок на прибуток, податок на додану вартість, інші податки).

На субрахунку № 642 «Розрахунки за обов'язковими платежами» ведеться облік розрахунків за зборами (обов'язковими платежами), які стягують відповідно до чинного законодавства та облік який не ведеться на рахунку № 65 «Розрахунки зі страхування».

На субрахунку № 643 «Податкові зобов'язання» ведеться облік суми податку на додану вартість, визначену виходячи із суми одержаних авансів (попередньої оплати) за готову продукцію, товари, інші матеріальні цінності та нематеріальні активи, роботи, послуги, що підлягають відвантаженню (виконанню).

На субрахунку № 644 «Податковий кредит» ведеться облік суми податку на додану вартість, на яку підприємство має право зменшити податкове зобов'язання.[12]

Аналітичний облік розрахунків за податками й платежами на ПП «Рушничок НЕО» ведеться за їх видами.

Збитки від надзвичайних подій відображаються у Звіті про фінансові результати за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від звичайної діяльності внаслідок цих збитків.

Наприклад, ПП «Рушничок НЕО» отримало прибуток від звичайної діяльності 1 500 тис. грн., але збитки від надзвичайних подій становлять 300 тис. грн. Таким чином, реальний прибуток становить 1 200 тис. грн. Ставка податку на прибуток – 25% (табл. 2.1.).

Таблиця 2.1.

Відображення в обліку податку на прибуток

Запис в обліку Проводки Сума
Дебет Кредит
1. Сума податку на прибуток від звичайної діяльності (1 200 000 х 0,25 = 300 000) № 981 «Податок на прибуток від звичайної діяльності» № 641 «Розрахунки за податками» 300 тис. грн..
*2. Податок на прибуток при одержанні прибутку від надзвичайних подій № 982 «Податок на прибуток від надзвичайних подій» № 641 «Розрахунки за податками» 75 тис. грн..

* Проведення 2 можливе за наявності прибутку від надзвичайної діяльності або якщо сума збитку від звичайної діяльності менша від суми прибутку від надзвичайних подій.

Рахунок № 98 «Податки на прибуток» закривається списанням суми на рахунок № 79 «Фінансові результати». Дебет рахунку № 79 «Фінансові результати» Кредит рахунку № 98 «Податок на прибуток».

У Плані рахунків бухгалтерського обліку рахунок № 54 «Відстрочені податкові зобов'язання» призначений не для сум податкової заборгованості, термін сплати яких відстрочено згідно із законодавством, а для відображення тимчасової різниці в сумі податку на прибуток, яка виникає внаслідок неспівпадання суми прибутку за даними бухгалтерського обліку та прибутку, який є об'єктом оподаткування.

Цей рахунок тісно пов'язаний з рахунком № 17 «Відстрочені податкові активи» та № 98 «Податок на прибуток».[13]

Наприклад, ПП «Рушничок НЕО» у першому кварталі 2008 р. підприємство отримало дохід від реалізації в сумі 250 тис. грн. та аванси від оптових покупців в сумі 40 тис. грн.

У другому кварталі дохід від реалізації становив 300 тис. грн. (в т.ч. у рахунок авансів, отриманих у першому кварталі), а аванс, сплачений постачальником – 50 тис. грн. Таким чином, виникає відстрочений податковий актив у сумі 10 тис. грн. (72,5 - 62,5), який становив оподаткований прибуток у другому кварталі 2008 р. У другому кварталі 2008 р. податок на прибуток, що підлягав сплаті становив 52,5 тис. грн., але на витрати другого кварталу мали віднести 75 тис. грн. Тому бухгалтерський запис має такий вигляд: (табл.. 2.2.).

Таблиця 2.1.

Відображення відстрочених податкових зобов'язань

Запис в обліку Проводки
Дебет Сума Кредит Сума
1 квартал (250 + 40 х 25%) обліковий податок на прибуток (250 х 25%). № 98 «Податок на прибуток» № 17 «Відстрочені податкові активи» 62,5 тис. грн. 10 тис. грн. № 64 «Розрахунки за податковими платежами» 72,5 тис. грн.
2 квартал (300 - 40 - 50) х 25%) (300 х 25%) № 98 «Податок на прибуток» 72,5 тис. грн. № 64 «Розрахунки за податковими платежами» № 17 «Відстрочені податкові активи» № 54 «Відстроченні податкові зобов'язання» 52,5 тис. грн. 10 тис. грн. 12,5 тис. грн.

Декларація з податку на прибуток ПП «Рушничок НЕО» подається платником незалежно від того, виникло у звітному періоді у платника податкове зобов'язання чи ні, тобто незалежно від стану фінансово-господарської діяльності платника податку.

Строки подання Декларації з податку на прибуток підприємства – протягом 40 днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу.

ПП «Рушничок НЕО» є платником податку на додану вартість (ПДВ) як особа, яка займається ввезення товарів у митному режимі імпорту або реімпорту для реалізації на території України. Податок становить 20 % бази оподаткування та додається до ціни товарів.

На ПП «Рушничок НЕО» використовується заліковий метод обчислення ПДВ. Основу обчислення складає вартість оподатковуваного обороту, тобто вартість реалізованої продукції без включення в неї самого податку при обов'язковій наявності права на відрахування податку, сплаченого постачальникам за придбані товарно-матеріальні цінності.

У порядку нарахування податку на додану вартість на товари, ввезені на митну територію України (відповідно до Інструкції про порядок контролю митними органами за справлянням під час митного оформлення товарів, ввезених (пересланих) на митну територію України), та перерахування до бюджету податку на додану вартість, ПП «Рушничок НЕО» керується наказом Державної митної служби України №346 від 9 червня 1999 р., зареєстрованим в Міністерстві юстиції України за №427/3720 1 липня 1999 р.

Товари, які ввозяться в Україну, оподатковуються ПДВ за ставкою 20% від бази оподаткування, що обчислюється згідно зі статтею 4 Закону України «Про податок на додану вартість».[14]

Датою виникнення податкових зобов'язань при ввезенні (імпортуванні)товарів є дата оформлення ввізної митної декларації із зазначенням у ній суми ПДВ, що підлягає сплаті.

Відображення начислення ПДВ у податковому обліку на ПП «Рушничок НЕО» розглянемо у таблиці 2.3.

Таблиця 2.3.

Методологія кореспонденції рахунків бухгалтерського обліку

Пор. № Зміст господарської операції Кореспондуючі рахунки
Дебет Кредит Сума
1 2 3 4 5
І. Реалізація при надходженні попередньої оплати від покупця
1-ша подія Надійшла на поточний рахунок передоплата від покупця. Документ: Банківська виписка 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 681 "Розрахунки за авансами одержаними" 120
Відображено податкове зобов'язання з ПДВ. Податкова накладна відсутня 643 "Податкові зобов'язання" 641 "Розрахунки за податками" 20
2-га подія Відображення у складі доходу виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за продажними цінами. Документ: Видаткова накладна 361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями" 701 "Дохід від реалізації готової продукції" 120
Зараховано передоплату за реалізовану продукцію 681 "Розрахунки за авансами одержаними" 361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями" 120
Відображено суму ПДВ, раніше включену до податкових зобов'язань 701 "Дохід від реалізації готової продукції" 643 "Податкові зобов'язання" 20
Списана собівартість реалізованої продукції 901 "Собівартість реалізованої готової продукції 26 "Готова продукція" 50
Перераховано суму ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 20
Віднесено суму доходу (виручки) від реалізації за мінусом ПДВ на збільшення фінансового результату від основної діяльності 701 "Дохід від реалізації готової продукції" 791 "Результат основної діяльності" 100
Списано собівартість реалізованої продукції на зменшення фінансового результату від основної діяльності 791 "Результат основної діяльності" 901 "Собівартість реалізованої готової продукції" 50
II. Реалізація без попередньої оплати покупцем
1-ша подія Відвантажено готову продукцію (товари, роботи, послуги) покупцю і майбутню виручку відображено у складі доходу від реалізації продукції за реалізаційними цінами. Документ: Видаткова накладна. 361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями 701 "Дохід від реалізації готової продукції" 120
Нараховане ПДВ, інші податкові обов'язкові платежі. Документ: Податкова накладна 701 "Дохід від реалізації готової продукції 641 "Розрахунки за податками" 20
Перераховане суму ПДВ до державного бюджету. Документ: Платіжне доручення, Виписка банк 641 "Розрахунки за податками 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 20
Списано собівартість реалізованої продукції 901 "Собівартість реалізованої готової продукції 26 "Готова продукція" 50
Віднесено суму доходу (виручку) від реалізації за мінусом ПДВ (акцизного збору) на збільшення фінансового результату від основної діяльності 701 "Дохід від реалізації готової продукції 791 "Результат основної діяльності" 100
2-га подія Списано собівартість реалізації на зменшення фінансового результату від основної діяльності 791 "Результат основної діяльності" 901 "Собівартість реалізованої готової продукції" 50
Надійшла на поточний рахунок оплата від покупця. Документ: виписка банку 311 "Поточні рахунки в національній валюті" 361 "Розрахунки з вітчизняними покупцями 120
1-ша подія Списана з поточного рахунку покупця попередня оплата постачальнику за ціною реалізації. Документ: Виписка банку 371 "Розрахунки за виданими авансами" 311 "Поточні рахунки в національній валюті"
Відображена сума податкового кредиту з ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 644 "Податковий кредит"
2-га подія Оприбутковані запаси (ціна за мінусом ПДВ). Документ : Податкова накладна 20 "Виробничі запаси" 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"
Зараховано авансовий платіж за придбані запаси 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" 371 "Розрахунки за виданими авансами"
Відображено суму податкового кредиту з ПДВ (право на використання підприємством ПДВ) 644 "Податковий кредит" 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальника ми»
1-ша подія Оприбутковані запаси без оплати покупцем (без ПДВ) Документ: податкова накладна 20 "Виробничі запаси" 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"
Відображена сума податкового кредиту з ПДВ 641 "Розрахунки за податками" 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками"
2-га подія Оплачено з поточного рахунку покупця постачальнику за придбані запаси 631 "Розрахунки з вітчизняними постачальниками" 311 "Поточні рахунки в національній валюті"

Розділ 3. Відображення податку на прибуток у фінансовій звітності

Фінансова звітність підприємства – це система узагальнених показників, що характеризують підсумки фінансово-господарської діяльності підприємства за минулий період (місяць, квартал, рік).