Смекни!
smekni.com

Виручка - основне джерело формування фінансових ресурсів підприємства (стр. 5 из 10)

Для повного аналізу необхідно порівняти динаміку виручки, чистої виручки та прибутку підприємства за останні 5 років. За допомогою цього ми зможемо зрозуміти, наскільки взаємопов’язані між собою ці категорії. Динаміка цих параметрів діяльності підприємства показана на рис. 2.6:


Рисунок 2.6 – Порівняння динаміки виручки, чистої виручки та чистого прибутку ВАТ «Турбоатом» за 2005 – 2009 роки

Виходячи із рис. 2.5 можна зробити висновок, що у 2006 – 2007 роках спостерігалося досить рівномірне зростання усіх трьох показників. У 2008 році відбулося різке зростання чистого прибутку в порівнянні з попереднім роком, а темпи зростання виручки і чистої виручки зберегли свої тенденції до поступового збільшення. У 2009 році спостерігається також різке зниження рівня чистого прибутку. Отже, ми не можемо сказати, що чистий прибуток тісно пов’язаний з чистою виручкою та виручкою від реалізації.

Після отримання прибутку підприємством відбувається його розподіл. На першому етапі відбувається розподіл прибутку між підприємством та державою. Пропорція розподілу прибутку між державою і підприємствами має важливе значення для забезпечення державних потреб і потреб підприємств. Пропорції розподілу прибутку між державою (бюджетом) і підприємством складаються під впливом кількох чинників. Істотне значення при цьому має податкова політика держави щодо суб’єктів господарювання. Ця політика реалізується в сумі податків, що сплачуються за рахунок прибутку, у визначенні об’єктів оподаткування, ставках оподаткування, у порядку надання податкових пільг.

На другому етапі відбувається розподіл і використання прибутку, що залишився в розпорядженні підприємств після здійснення платежів до бюджету. На цьому етапі можуть створюватися за рахунок прибутку цільові фонди для фінансування відповідних витрат (рис.2.7).

Рисунок 2.7 – Схема використання прибутку підприємства

Отже, після аналізу бухгалтерської звітності ВАТ «Турбоатом» можна сказати, що підприємство за останні 5 років збільшило більш ніж у 2 рази розмір отримуваної виручки, більш ніж у 6 разів розмір отримуваного чистого прибутку, що свідчить про раціональне і ефективне використання ресурсів та правильність обраної керівництвом стратегії діяльності та розвитку підприємства.

2.2 Використання показників виручки для аналізу фінансового стану підприємства

Виручка від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг є головним джерелом формування фінансових ресурсів підприємства. Також на основі даних про розміри виручки та прибутку підприємства можна визначити ефективність діяльності підприємства та перспективи його розвитку.

Але показник виручки може також використовуватися для аналізу фінансового стану підприємства, аналізу виробництва та реалізації продукції.

За допомогою даних про розмір виручки можна оцінювати ділову активність підприємства. Виручка є одним з найбільш широко використовуваних показників для оцінки ділової активності.

Аналіз ділової активності підприємства здійснюється шляхом розрахунку таких основних показників (коефіцієнтів):

1) коефіцієнта оборотності активів;

2) коефіцієнта оборотності дебіторської заборгованості;

3) коефіцієнта оборотності кредиторської заборгованості;

4) коефіцієнта оборотності основних засобів (фондовіддачі);

5) коефіцієнта оборотності власного капіталу. [10, с.104]

Для розрахунку коефіцієнтів використаємо дані звітності форми №1 «Баланс» та форми №2 «Звіт про фінансові результати» ВАТ «Турбоатом» за 2009 рік.

Коефіцієнт оборотності активів обчислюється як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньої величини підсумку балансу підприємства і характеризує ефективність використання підприємством усіх наявних ресурсів, незалежно від джерел їхнього залучення.

К обор. акт. =

(2.1)

К обор. акт. =

= 0,478

Таке значення коефіцієнта показує, що підприємство недостатньо ефективно використовує ресурси.

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини дебіторської заборгованості і показує швидкість обертання дебіторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємством.

К обор. дз. =

(2.2)

К обор. дз. =

= 2,2 (об.)

Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості показує, що дебіторська заборгованість за рік робить 2,2 обороти. Тобто повністю дебіторська заборгованість виплачується менше ніж за півроку.

Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини кредиторської заборгованості і показує швидкість обертання кредиторської заборгованості підприємства за період, що аналізується, розширення або зниження комерційного кредиту, що надається підприємству.

К обор. кз. =

(2.3)

К обор. кз. =

=25,6 (об.)

Виходячи зі значення коефіцієнту оборотності кредиторської заборгованості, можна сказати, що підприємству не надаються великі комерційні кредити і кредиторська заборгованість виплачується швидко.

Коефіцієнт оборотності основних засобів (фондовіддача) розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної вартості основних засобів. Він показує ефективність використання основних засобів підприємства.


К об. оз =

(2.4)

К об. оз =

=0,82

Таке значення коефіцієнта показує, що на підприємстві основні засоби використовуються достатньо ефективно. Він означає, що на кожну гривню виручки підприємство вкладає 82 копійки основних фондів.

Коефіцієнт оборотності власного капіталу розраховується як відношення чистої виручки від реалізації продукції (робіт, послуг) до середньорічної величини власного капіталу підприємства і показує ефективність використання власного капіталу підприємства.

К об. вл. кап. =

(2.5)

К об. вл. кап. =

=0,68

Значення цього коефіцієнта дозволяє говорити, що підприємство недостатньо ефективно використовує свій власний капітал.

Також важливим є прослідкувати динаміку показників протягом останніх трьох років. Для цього побудуємо таблицю (таблиця 2.3), у якій порівняємо дані.

Таблиця 2.3 – Динаміка показників ділової активності ВАТ «Турбоатом»

Роки Показники 2007 2008 2009
Коефіцієнт оборотності активів 0,338 0,40 0,488
Коефіцієнт оборотності дебіторської заборгованості 1,36 1,57 1,10
Коефіцієнт оборотності кредиторської заборгованості 18,29 18,44 25,61
фондовіддача 1,52 1,96 3,01
Коефіцієнт оборотності власного капіталу 0,41 0,52 0,70

Для кращого сприйняття побудуємо графік динаміки коефіцієнтів(рис. 2.8)

Рисунок 2.8 – Динаміка показників ділової активності ВАТ «Турбоатом»

За результатами аналізу ділової активності ВАТ «Турбоатом» можна зробити висновок, що підприємство працює достатньо ефективно. Воно швидко проводить розрахунки зі своїми контрагентами, ефективно використовує основні фонди.

Одним з показників платоспроможності підприємства є коефіцієнт чистої виручки. У деякій мірі він допомагає оцінювати перспективну платоспроможність. Коефіцієнт чистої виручки – це результат від ділення нарахованого за період, що аналізується, зносу та чистого прибутку на виручку від реалізації продукції. Зміст коефіцієнта у тому, що він вимірює долю вільних грошових коштів у виручці від реалізації. Платоспроможність підприємства оцінюється відсотковим відношенням чистої виручки до виручки від реалізації.