Смекни!
smekni.com

Податкова система (стр. 1 из 5)

Міністерство освіти та науки України

Національний університет водного господарства та природокористування

Кафедра обліку та аудиту

Контрольна робота

з дисципліниПодатковий облік”

Рівне - 2010

ВСТУП

Розвиваючись, кожна держава набуває певних зобов’язань. Виконання цих зобов’язань забезпечують податки, що поступово стали постійним джерелом доходів держави. Ступінь їх раціональності набуває першочергового значення, оскільки вміла організація оподаткування нерідко перетворюється на визначальний фактор і в тому числі економічного процесу.

Отже, податки – це не тільки головне джерело надходжень до державного бюджету, але й потужний регулятор економіки, як на макро-, так і на мікрорівні. Податки є гарантом соціального захисту громадян і створюють матеріальну основу суверенітету держави та місцевого самоврядування. Податкова політика – це невід’ємна частина економічної системи будь-якої сучасної держави.

Податки є формою фінансових відносин між державою і членами суспільства, з метою створення загальнодержавного централізованого фонду грошових ресурсів, необхідних для здійснення державою її функцій. За економічним змістом податки – це фінансові відносини між державою і платниками податку з приводу примусового відчуження частини знову створеної вартості з метою формування централізованих фондів грошових ресурсів, необхідних для виконання державою своїх функцій.

Облік операцій повязаних з погашенням зобовязань перед бюджетом з податків та платежів, завжди вважався досить містким і проблемним. Особливо гостро питання обліку розрахунків з бюджетом постають сьогодні, коли часто відбуваються зміни в нормативній базі. А під час розрахунку податків необхідно ретельно дотримуватися законів інструкцій та інших нормативних документів, які регламентують порядок нарахування податків і терміни сплати їх до бюджету. Становище посилюється ще й тим, що податковий облік недостатньо адаптований до реформованого бухгалтерського обліку.

Метою індивідуальної роботи є: опанування теоретичних та практичних основ ведення податкового обліку на підприємствах, засвоєння порядку обчислення та сплати податків, вивчення методики складання і порядку подання податкової звітності в Україні.

Виходячи із мети основні завдання індивідуальної роботи полягають в наступному:

- навчити організовувати систему податкового обліку на підприємстві;

- здійснити документальне оформлення операцій з нарахування (обчислення) та сплати податків;

- закріпити теоретичні знання та практичні навички щодо складання податкових декларацій.

- розвинути навички самостійної роботи з вивчення законодавчих актів і нормативно-правових документів, що регулюють оподаткування суб’єктів підприємницької діяльності — юридичних та фізичних осіб, засвоєння основних принципів організації та ведення податкового обліку, порядок складання та подання податкової звітності підприємств відповідно до чинного законодавства України.

Податкова система, як і будь-яке інше явище, що має складну структуру, досліджується у різних ракурсах і на різних рівнях в таких джерелах як законодавчі акти, нормативно-правові документи, у працях авторів таких як Ткаченко Н.М., Пушкар М.С., Подєрьогін А.М., Голов С.Ф., Сердюк В.М. та інші. Внаслідок цього дослідження, реальна податкова система, як і цілісне явище, розкривається через сукупність відносно простих визначень, кожне з яких характеризує цю систему однобічно, і лише всі разом вони створюють певне уявлення про неї, оскільки описують не лише її структурні елементи (підсистеми), а й зв’язків між ними.

Отже, податковий облік – це підсистема бухгалтерського обліку, яка за певними правилами, затвердженими законодавством, виконує функції нарахування та сплати податків відповідним держаним органам. Основою податкового обліку є контроль за повнотою і своєчасністю нарахування і сплати податків, зборів та обов’язкових платежів.


1 Система оподаткування в Україні

У 1991 р. був прийнятий Закон України «Про систему оподаткування», який визначає принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки і збори до бюджетів та до державних цільових фондів.

Система оподаткування в Україні являє собою сукупність, податків і зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, що справляються у встановленому законами України порядку.

Закон України «Про систему оподаткування» визначає наступні принципи побудови системи оподаткування:

- стимулювання науково-технічного прогресу, технологічного оновлення виробництва, виходу вітчизняного товаровиробника на світовий ринок високотехнологічної продукції;

- стимулювання підприємницької виробничої діяльності та інвестиційної активності;

- обов'язковість - впровадження норм щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів), визначених на підставі достовірних даних про об'єкти оподаткування за звітний період, та встановлення відповідальності платників податків за порушення податкового законодавства;

- рівнозначність і пропорційність - справляння податків з юридичних осіб здійснюється у певній частці від отриманого прибутку і забезпечення сплати рівних податків і зборів (обов'язкових платежів) на рівні прибутки і пропорційно більших податків і зборів (обов'язкових платежів) - на більші доходи;

- рівність, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації - забезпечення однакового підходу до суб'єктів господарювання при визначенні обов'язків щодо сплати податків і зборів (обов'язкових платежів);

- соціальна справедливість - забезпечення соціальної підтримки малозабезпечених верств населення шляхом запровадження економічно обгрунтованого неоподатковуваного мінімуму доходів громадян та застосування диференційованого і прогресивного оподаткування громадян, які отримують високі та надвисокі доходи;

- стабільність - забезпечення незмінності податків і зборів (обов'язкових платежів) і їх ставок, а також податкових пільг протягом бюджетного року;

- економічна обгрунтованість - встановлення податків і зборів (обов'язкових платежів) на підставі показників розвитку національної економіки та фінансових можливостей з урахуванням необхідності досягнення збалансованості витрат бюджету з його доходами;

- рівномірність сплати - встановлення строків сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) виходячи з необхідності забезпечення своєчасного надходження коштів до бюджету для фінансування витрат;

- компетенція - встановлення і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів), а також пільг їх платникам здійснюються відповідно до законодавства про оподаткування виключно Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами;

- єдиний підхід - забезпечення єдиного підходу до розробки податкових законів з обов'язковим визначенням платника податку і збору (обов'язкового платежу), об'єкта оподаткування, джерела сплати податку і збору (обов'язкового платежу), податкового періоду, ставок податку і збору (обов'язкового платежу), строків та порядку сплати податку, підстав для надання податкових пільг;

- доступність - забезпечення дохідливості норм податкового законодавства для платників податків і зборів (обов'язкових платежів).

Податкова система є більш вужчим поняттям, під ним розуміють сукупність встановлених у державі податків і платежів, що надходять до централізованих фондів держави.

Податкова система є різновидом динамічної відкритої системи. Її відкритість означає необхідність аналізу передусім зовнішніх чинників, під впливом яких відбувається її становлення.

Оскільки податки є продуктом еволюції держави і формується під впливом того, як розвивається суспільство, та основні чинники, що відіграють роль у їх формуванні можна поділити на об’єктивні та суб’єктивні. Податкова система формується перш за все під впливом об’єктивних факторів.

Розвиваючись, кожна держава набуває певних зобов’язань. Виконання цих зобов’язань забезпечують податки, що поступово стали постійним джерелом доходів держави. Ступінь їх раціональності набуває першочергового значення, оскільки вміла організація оподаткування нерідко перетворюється на визначальний фактор і в тому числі економічного процесу.

Під податком і збором (обов'язковим платежем) до бюджетів та до державних цільових фондів слід розуміти обов'язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, здійснюваний платниками у порядку і на умовах, що визначаються законами України про оподаткування.

Державні цільові фонди - це фонди, які створені відповідно до законів України і формуються за рахунок визначених законами України податків і зборів (обов'язкових платежів) юридичних осіб незалежно від форм власності та фізичних осіб.

Податкова система України будується на поєднанні прямих і непрямих податків. Прямі податки характеризуються тим, що вони встановлюються безпосередньо на дохід чи майно платника податків, непрямі – включаються у вигляді додатку до ціни товару чи тарифу на послуги і сплачуються споживачами цих товарів. При прямому оподаткуванні грошові відносини виникають між державою та самим платником податку, при непрямому – суб’єктом податку стає продавець товару, який виступає посередником між державою та виробником, споживачем товару чи послугами.

Встановлення і скасування податків і зборів (обов'язкових платежів) до бюджетів та до державних цільових фондів, а також пільг їх платникам здійснюються Верховною Радою України, Верховною Радою Автономної Республіки Крим і сільськими, селищними, міськими радами.