Смекни!
smekni.com

Управління фінансами акціонерних товариств (стр. 2 из 21)

Визначаючирольфінансівакціонернихтовариств, неможнанесказатипро їхнюбагатогранність, аджевониохоплюютьгрошовівідносиниіззасновникамитовариств, трудовимколективом, ізпостачальниками, покупцями, бюджетом, банками, позабюджетними, страховимийіншимиорганізаціями. Фінанси акціонернихтовариствфункціонуютьупроцесіпридбаннясировини, матеріалівтаіншихтоварно-матеріальнихцінностей, реалізаціївиробленоїпродукції. Впроцесіінвестування, формуваннякапіталуірезервів, створенняйрозподілу прибутку, привиплатідивідендівзаакціямиівідсотківзаоблігаціями, упроцесісплатиподатківдобюджету, приотриманнійпогашеннікредитів. Відмінностіворганізаційно-правовомустатусіакціонернихтовариствпомітновідбиваютьсянаорганізаціїїхніхфінансів—джерелахіпорядкуформуваннястатутного капіталутазакріпленніправвласниківчерезакціонування, системірозподілу прибутку (доходу), взаємовідносинахізбюджетом [52, с.109].

Функціїфінансівакціонернихтовариствбезпосередньопов'язанізформуваннямірухом (розподілом, перерозподіломівикористанням) капіталу, доходів, фондів, резервівтаіншихгрошовихджерел, засобівпідприємства, тобто йогофінансовихресурсів. Отже, безпосереднімиоб'єктамиуправлінняфінансамиакціонерноготоваристваєгрошовіпотокиіфінансовіресурси.

Фінансиакціонерноготовариства —цесукупністьформіметодівформування, розподілутавикористанняфінансовихресурсівізметоюзабезпеченнястатутноїдіяльностійрозширеноговідтворення, атакожвідносини, щовиникають навсіхстадіяхстворення, діяльності, реорганізаціїталіквідаціїтовариства [38, с. 67].

Функції будь-якої економічної категорії є формою вираження її суспільного призначення, її сутності в дії. З огляду на це фінанси акціонерних товариств виконують такі функції:

- формування капіталу, грошових доходів і фондів фінансових ресурсів;

- використання капіталу, грошових доходів та фондів фінансових ресурсів;

- регулювання грошових потоків[50, с. 107].

У ході реалізації функції використання фінансових ресурсів відбувається оптимізація вкладення капіталу і залучених коштів до оборотних і необоротних активів, забезпечення платежів до бюджету і позабюджетних фондів, вкладення вільних грошових ресурсів у найліквідніші активи, використання грошових доходів на цілі розвитку. Реалізація такої функції забезпечує розвиток підприємства, інтересів трудового колективу й акціонерів.

Функція регулювання грошових потоків відображає специфіку суспільного призначення фінансів акціонерних товариств і пов’язана з процесом формування й використання фінансових ресурсів, який опосередковується відповідними грошовими потоками. Результуючим ефектом є забезпечення збалансованості грошових і матеріальних потоків та формування фінансових ресурсів, необхідних для забезпечення статутної діяльності, виконання всіх зобов’язань.

Реалізація зазначених функцій у процесі управління фінансами акціонерних товариств, природно, супроводжується і здійсненням контролю (як однієї з функцій будь-якого управлінського процесу) за грошовими потоками та формуванням капіталу, грошових доходів і фондів.

Деталізація функцій фінансів акціонерних товариств має досить умовний характер, оскільки усі функції тісно переплетені й здійснюються практично одночасно. Відповідальність за конкретну їх реалізацію покладається на фінансові служби і фінансових менеджерів. Негативні наслідки незадовільного фінансового управління можуть виявитися у вигляді як суто фінансових втрат, втрат і згаяних вигод, так і у вигляді падіння якості бізнесу в цілому.

1.2 Правові та організаційні засади діяльності акціонерних товариств в Україні

ПроцесринковоїтрансформаціїекономікиУкраїниоб'єктивносупроводжуєтьсявиникненняміпоширеннямпідприємництваякголовногоструктуроутворюючогоелементуринковогосередовища. Підприємницькийсекторстворює сприятливіумовидлястановленняреальнихринковихекономічнихвідносин, реалізаціїправвласності, розвиткуособистоїініціативи, активізації економічнихінтересів..[44,с.65]

Досвідрозвиненихкраїнізринковоюекономікоюпереконує, щовибір стратегіїнастановленняусуспільствівласникавособівеликого йдрібногоакціонерівєнайвдалішим. Акціонернетовариствоякструктура господарюваннянайбільшоюміроювідповідаєекономічнійприроділюдини та інтересамдержави. Цепов'язанозтим, щоакціонернаформагосподарюваннянайспроможнішадошвидкоїрегенераціївперіодизростанняпісляекономічногоспаду. Вонаволодієможливістюприскореногонарощуванняпотенціалу, атакожінтеграціїівзаємодіїзіншимиринковимисуб'єктамигосподарювання.

Створення та функціонування акціонерних товариств, як і інших підприємницьких структур, базується на додержанні встановлених законодавством правил і процедур. Вже з моменту виникнення ініціативи по створенню акціонерного товариства зацікавлені особи спираються на вищезгадані правила і процедури, додержання яких є обов’язковим..[53,с.56]

Зазвичай, акціонернетовариствозасновується у формі юридичної особи, капітал якої розподілений на рівні частини (акції). Акціонери не відповідають за зобов’язаннями товариства своїм особистим майном. Їхня відповідальність за зобов’язаннями АТ проявляється в ризикові втратити той капітал, який вони вклали в акції. Ст. 24 Закону України “Про господарські товариства” містить визначення акціонерноготовариства. Акціонерним є товариство, яке має статутний фонд, поділений на визначену кількість акцій рівної номінальної вартості, й несе відповідальність за зобов'язаннями тільки майном товариства. Акціонери відповідають за зобов'язаннями товариства тільки в межах належних їм акцій. У передбачених статутом випадках акціонери, які не повністю оплатили акції, несуть відповідальність за зобов'язаннями товариства також у межах несплаченої суми. Загальна номінальна вартість випущених акцій складає статутний фонд акціонерноготовариства, який не може бути меншим суми, еквівалентної 1250 мінімальним заробітним платам, виходячи зі ставки мінімальної заробітної плати, що діє на момент створення акціонерноготовариства.

Відповідно до ст. 25 Закону виділяють такі види акціонернихтовариств: відкритого (ВАТ) та закритого (ЗАТ) типу. Це схематично зображено на рисунку 1.1.

ВАТ, акції якого можуть розповсюджуватися шляхом відкритої підписки й купівлі-продажу на біржах; ЗАТ, акції якого розподіляються між засновниками й не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі. При цьому встановлено, що ЗАТ може бути реорганізовано у ВАТ шляхом реєстрації його акцій у порядку, передбаченому законодавством про цінні папери й фондову біржу, і внесенням змін до статуту АТ.

Відповідно до ст. 81 ГК України акціонери ВАТ можуть відчужувати належні їм акції без згоди інших акціонерів і товариства. Акції ЗАТ розподіляються між засновниками або серед заздалегідь визначеного кола осіб і не можуть розповсюджуватися шляхом підписки, купуватися та продаватися на біржі. Акціонери ЗАТ мають переважне право на придбання акцій, які продають інші акціонери АТ.


Рис. 1.1 Класифікація акціонерних товариств


Близьке тлумачення АТ дає і російське законодавство. Закон РФ “Про акціонерні товариства” від 26.12.1995 р. пропонує таке визначення АТ: це комерційна організація, статутний капітал якої поділений на певне число акцій, що засвідчують зобов’язальні права учасників товариства (акціонерів) по відношенню до товариства. При цьому поділ статутного капіталу на акції не означає, що акціонер-власник акції має право власності на частину статутного капіталу АТ. Статутний капітал поділений не на частки, а на акції, тобто цінні папери, які виражають права вимоги акціонерів на отримання дивідендів. Майно, внесене в уставний капітал, є майном самого АТ. Звідси логічно випливає, що акціонери не відповідають за зобов’язаннями АТ і несуть ризик збитків, пов’язаних з його діяльністю, в межах вартості належних їм акцій. Відповідно до ст. 3 Закону АТ несе відповідальність за своїми зобов’язаннями всім належним йому майном і не відповідає за зобов’язаннями своїх акціонерів. Так само, як і в українському варіанті, в РФ АТ за кількістю акціонерів і способом розповсюдження акцій поділяються на відкриті й закриті. .[48,с.100]

Порядок створення АТ в Україні на сьогодні в загальних рисах регламентують ст. 26 і 35–36 Закону України “Про господарські товариства”.

Акціонерне товариство створюється і діє на підставі установчого договору та статуту. Установчі документи господарського товариства повинні містити відомості про вид товариства, предмет і цілі його діяльності, склад засновників та учасників, найменування та місцезнаходження, розмір та порядок утворення статутного фонду, порядок розподілу прибутків та збитків, склад та компетенцію органів товариства та порядок прийняття ними рішень, включаючи перелік питань, по яких необхідна одностайність або кваліфікована більшість голосів, порядок внесення змін до установчих документів та порядок ліквідації і реорганізації товариства [17, с.47].