Смекни!
smekni.com

Пенсійний фонд України у м Павлоград (стр. 4 из 4)

Пенсійний фонд є фінансовою установою, відповідальною за стягнення внесків, що відраховуються з фонду заробітної плати до державної пенсійної системи. В рамках цієї державної системи внески з фонду заробітної плати, отримані Пенсійним фондом, використовуються для проведення щомісячних виплат нинішнім пенсіонерам. У майбутньому відповідальність Пенсійного фонду розшириться. Нещодавно на нього була покладена відповідальність за ведення персоніфікованих рахунків, а функції нарахування і виплати пенсій нині йому передаються Міністерством праці та соціальної політики. Пенсійний фонд виплачує не лише пенсії, а й соціальну допомогу.

Отже, управління Пенсійним фондом здійснюється на основі паритетності представниками держави, застрахованих осіб і роботодавців.

Органами управління Пенсійного фонду є правління та виконавча дирекція Пенсійного фонду. Вищим органом управління Пенсійного фонду є. Правління Пенсійного фонду формується на основі паритетності представників держави, застрахованих осіб і роботодавців.

Наглядова рада Пенсійного фонду створюється з метою здійснення контролю за виконанням Пенсійним фондом законодавства про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, статутних завдань та цільового використання коштів пенсійного фонду.

Основні проблеми діючої системи пенсійного забезпечення в контексті ринкової трансформації економіки мають соціальний та економічний характер. Аналізуючи проблеми соціального характеру слід відмітити, що діюча солідарна система пенсійного забезпечення є соціально несправедливою – у першу чергу і найбільшою мірою стосовно найбідніших верств населення.

Середній розмір виплачуваних пенсій дуже низький. Особливо обділені пенсіонери, які одержували високі заробітки і сплачували великі суми страхових внесків, але не належать до пільгових категорій і одержують пенсії відповідно до Закону "Про пенсійне забезпечення»

Основою реформи пенсійної системи в Україні є запровадження трирівневої пенсійної системи, в якій передбачено збереження частини існуючої солідарної системи для забезпечення базових пенсій (перший рівень), а також розвиток системи приватних пенсійних заощаджень як обов'язкових (другий рівень), так і добровільних (третій рівень). Солідарна система ще багато років залишатиметься важливим елементом пенсійної системи України, оскільки це найкраща система для забезпечення мінімальних, але гарантованих пенсій і захисту літніх людей від бідності.


СПИСОК ВИКОРИСТАННОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Державні фінанси України. Посібник. – К., 2003.

2. Питання Пенсійного фонду України – постанова КМ України від 4 липня 1994 р. // ЗП України. – 1994. – №9. – С.229.

3. Сташків Б. Пенсія як об’єкт правовідносин в соціальному забезпеченні // Право України. – 1998. – №11. – С.89-93.

4. Сивак С. Конституційні гарантії права на пенсійне забезпечення і пенсійна реформа // Право України. – 1997. – №12. – С.70-74.

5. Соціальне страхування в Україні. Посібник / За ред. Філіпова К.І. – К., 2002.

6. Надточий Б., Яценко В. Пенсійне забезпечення в Україні: історичний аспект // Україна: аспекти праці. — 2000. — № 1. — С. 11

7. Негода Т. Пенсійне забезпечення громадян: вчора, сьогодні, завтра //Ірпінська панорама. – 2003. - "35. – с. 3-4.

8. Ніколаєва Т. Нові пенсійні правила. Надбавка до пенсії. Порядок сплати для «спрощення»: Консультації. // Юридичний вісник України. – 2004.–С. 13.

9. Новий рік – нові завдання //Вісник Пенсійного фонду України. - 2005. №6. - с. 3-4.

10. Осташ І., Шпарик В. Пенсію по-новому. // Голос України. – 2003. – № 223. – С. 11.

11. Правознавство: Навчальний посібник /За ред. В.В.Копєйчикова. – К.: Юрінком Інтер, 1998. – 480 с.

12. Прилипко С. Право на пенсійне забезпечення та його реалізація в умовах ринкової економіки //Право України. – 2003. - №2.

13. Сирота І. М. Право пенсійного забезпечення в Україні. — К., 1998.– 436 с.

14. Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

15. Статистичний щорічник Закарпаття за 2007рік/ Головне управління статистики. – Ужгород,2008.