Смекни!
smekni.com

Статистика фінансового ринку (стр. 3 из 3)

- Споживчий кредит як форма банківського кредиту видається населенню для придбання товарів тривалого користування а також для оплати послуг довготривалого характеру.

- Міжбанківський кредит – відносно нова форма кредиту. Міжбанківський кредит являє собою надання банками кредиту один одному, коли в одних виникають вільні ресурси, а в інших їх не вистачає.

- Міжнародний кредит являє собою економічні відносини між державами, іноземними банками і фірмами з приводу передачі валютних чи товарних ресурсів на засадах повернення у певні строки та з виплати відсотків.

- Акцептний кредит – один з видів кредиту, який надається комерційними банками своїм клієнтам. На відміну від облікового кредиту, що надається векселедержателю, акцептний кредит отримує векселедавець, який виступає гарантом послуги.

- Револьверний кредит – поновлюваний кредит, який застосовується на національному і світових ринках позичкових капіталів. Він надається в межах встановленого ліміту заборгованості та строків погашення автоматично, без додаткових переговорів між сторонами кредитної угоди.

- Онкольний кредит – короткостроковий кредит, що повертається позичальником за першою вимогою банку. Онкольний кредит надається комерційними банками, як правило, під забезпечення облігацій, векселів, інших цінних паперів і товарів. Погашається позичальником звичайно з попередженням за два – сім днів. Ставка відсотків з онкольного кредиту нижча, ніж із строкових позичок. Онкольний кредит вважається найліквіднішою статтею активу банку після касової готівки. Онкольний кредит застосовується банками для регулювання кредитної позиції, а також підтримки необхідного рівня ліквідності банку.

- Обліковий кредит – надається банками при обслуговуванні платіжного обороту клієнтів. Він випливає з вексельного обігу. Вексель є грошовим документом, що містить зобов’язання векселедавця або вказаної ним особи провести платіж у певний строк на певну суму. Кредитна угода виникає внаслідок купівлі банком векселя, за яким одержувачем коштів є його клієнт. Клієнт одержує гроші у формі готівки або переказом на поточний рахунок.Передача векселя банку здійснюється шляхом індосаменту (передатного напису на документі). Одержувачем коштів за індексованим векселем стає банк.

- Ломбардний кредит – короткостроковий кредит під заставу рухомого майна, яке швидко реалізується. Назва цього кредиту виникла від назви області в Італії (Ломбардії), де лихварі займалися такими операціями ще в середні віки. Позичальник зберігає право власності на майно, віддане в заставу кредитору. Вартість застави, як правило, перевищує суму кредиту.

- Кооперативний кредит – надається кооперативними кредитними установами. За сучасних умов численні кредитні кооперативи дедалі більше перетворюються на універсальні інститути, наближаються за своїми функціями до комерційних банків.

- Контокорентний кредит – вид банківського кредиту, який надається клієнтам, що мають в банку поточний рахунок. Обсяг і строки позички визначаються господарськими потребами клієнта, але в межах встановленого в кредитному договорі ліміту для кожного позичальника залежно від його фінансового стану і репутації.

- Компенсаційні кредити – позики, що надаються Міжнародним валютним фондом країнам – членам на термін 3-5 років для компенсування скорочення експортного виторгу, спричиненого тимчасовими і незалежними від країни-позичальника причинами: стихійні лиха, непередбачене падіння світових цін та ін. Компенсаційні кредити не повинні перевищувати протягом року 50% квоти країни в МВФ. Загальна заборгованість для компенсаційних кредитів – 100% квоти. Для одержання компенсаційних кредитів країна повинна довести МВФ наявність обґрунтованої причини, що зумовила скорочення експортної виручки. Рівень відсоткових ставок за компенсаційний кредит відповідає ставкам звичайного кредиту у МВФ.

- Іпотечний кредит – це довгострокові позички, що надаються під заставу нерухомості (землі і будівель) переважно спеціалізованими інститутами – іпотечними банками, а в деяких країнах – комерційними та іншими банками. Неповернення позички за цим кредитом у термін приводить до втрати позичальником нерухомості і передачі її іншому власнику або банку.

- Короткостроковий кредит – надається на термін до 1 року. Він видається під товарно-матеріальні цінності, витрати, цінності в розрахунках, на поточні потреби у платежах.

- Середньостроковий кредит – надається на термін від 1 до 3 років.

- Довгостроковий – на термін вище 3 років. Довгостроковий і середньостроковий кредити надаються на витрати, пов’язані з вкладенням в основні фонди, оборотні кошти і фінансові активи.


список використаної літератури.

1. А.В.Головач, Статистика фінансів, Київ, 2002.

2. Банківська статистика: Опорний конспект лекцій / А.В. Головач, В.Б. Захожай, Н.А. Головач. – К.: МАУП, 1999.

3. Є. І. Ткач, Фінансово – банківська статистика, Київ, 2002.

4. Статистика: Підручник / С.С. Герасименко, А.В. Головач, А.М. Єріна та ін. – 2-ге вид., перероб. І доп. – К. Вид – во КНЕУ , 2000.