Смекни!
smekni.com

Основи четвертинної геології (стр. 2 из 6)

Потокові зсуви - це насичені водою розпушені маси переважно глинистого складу, в напіврідкому стані що переміщаються вниз по схилу за законами пластичної або в'язкої течії.

Соліфлюкційні накопичення (дефлюксій, солифлюксій) утворюються в результаті повільної в’язкопластичної течії рихлих сильно перезволожених дисперсних відкладів на схилах крутизною 3-10о. Найширше розвинені в зоні розповсюдження багаторічномерзлих гірських порід. При сезонному протаненні льдонасичених дисперсних ґрунтів, вони сильно перезволожуються, втрачають структурні зв'язки, переходять у в’язкопластичний стан і повільно (декілька см/рік) переміщаються вниз по схилу.

Швидка соліфлюкція (пов'язана зі збільшенням глибини сезонно-талого шару і підвищенням вологості) розвинена локально на ділянках досить крутих схилів (не менше 10-15о), складених супісками і суглинками. В результаті періодичного переміщення перезволожених відкладів утворюються різні форми рельєфу: окремі язики, вали, соліфлюкційні тераси.

Соліфлюкція активно протікає у вологому екваторіальному або тропічному кліматі, де широко розвинений елювіальний глинистий покрив. У дощові періоди глиниста частина елювію значно перезволожується, що викликає в’язкопластичну течію перезволоженої маси.

Особливий вид соліфлюкційних утворень - куруми - дресвяно-глибово-щебнисті накопичення на схилах різної крутизни (від 3-5 до 40-45о), складених скельними породами. Утворення уламкового матеріалу курумів пов'язане з морозним вивітрюванням скельних порід, витріщенням каменів з дрібнозему і суфозією. Розміри, форма і розташування курумів на місцевості дуже різні.

У курумах виділяється три основні пояси, що закономірно змінюють один одного:

- пояс грубоуламкового матеріалу, що утворюється в результаті руйнування скельних порід під дією морозного вивітрювання, витріщення (виморожування) каменів з дрібноземистого матеріалу і суфозії;

- пояс рухливих кам'яних потоків по схилах, днищах пологих улоговин, де відбувається активний рух;

- пояс акумуляції - рух затихає або повністю припиняється, утворюються конуси виносу, вали, курумні шлейфи, нагірні тераси.

Рух курумів пов'язують з льодом гольця, який утворюється навесні в результаті проникнення талих вод в основу грубоуламкового матеріалу і їх замерзання. Це супроводить сильне перезволоження тонкодисперсного матеріалу, підстилаючого куруми, що може викликати в'язку течію усієї маси покриваючого грубоуламкового матеріалу.

Делювіальна група

Колювій змивання

Делювій - відклади, що утворюються на схилах в результаті площинного стоку вод, що виникає періодично при випаданні атмосферних опадів і таненні снігу. Площинний стік відбувається у вигляді тонкої пелени або густої мережі цівок, які переносять матеріал (в основному супіщано-суглинистий) вниз по схилу. Біля підошви схилу течія води сповільнюється і матеріал починає відкладатися безпосередньо біля підніжжя і в прилеглій частині схилу. Делювіальні відклади утворюють полого нахилені увігнуті шлейфи.

Найбільша потужність відкладів (5-10 м і більше) спотерігається біля основи схилу, поступово зменшуючись вгору по схилу і вниз, у бік днища долини.

Найбільш сприятливі умови формування делювію створюються в рівнинних степових районах помірного пояса і саван, де рослинний покрив відсутній або значно розріджений. Делювіальні відклади тут складені, головним чином, суглинистими і глинистими різновидами, місцями зустрічається піщаний матеріал. Іноді у складі делювію зустрічаються горизонти ґрунтів.

У гірських країнах формуються змішані колювіально-делювіальні утворення.

Водний (аквальний) ряд

У цей ряд входить дві групи відкладів : руслових водних потоків (флювіальна) і озерних (лімнічна).

Флювіальна група

Відклади групи широко розвинені в межах рівнин і в гірських районах. Їх формування пов'язане з діяльністю руслових постійних річкових і тимчасових потоків. Виділяється два споріднені генетичні типи відкладів - алювій і пролювій.

Алювій складає русла, заплави і надпойменні тераси різних рівнів.

У початкові етапи розвитку річкових долин порушується їх прямолінійність внаслідок особливостей динаміки руху води. Виникають міандри, в межах яких увігнутий берег виробляє підмив, а на опуклий берег виноситься і відкладається у вигляді руслової мілини різний матеріал. Подальше міграційний спрямований розвиток русла збільшує розміри руслових мілин, при цьому молодші відклади притуляються до древніших і в цілому відбувається розширення долини.

Відклади, що утворюються безпосередньо водами русла називають русловим алювієм.

Русловий алювій представлений добре промитими косошаруватими пісками різної зернистості, іноді з гравієм; у основі зазвичай залягають грубіші відклади - базальний горизонт розмиву.

Над русловим алювієм залягають відклади заплавного алювія, які накопичуються у повені. Порові води, маючи невелику швидкість, переносять переважно тонкі зважені частки. Заплавний алювій має відносно невелику потужність, представлений супісками і суглинками з незначними прошарками глинистого піску, а місцями - з тонкими прошарками слабкорозвинених ґрунтів.

В межах заплави місцями розвинений старичний алювій, що заповнює відшнуровані від основного русла річки закрути, перетворені на озеровидні водойми. У таких водоймах - старицях, відклади представлені супісками, суглинками і глинами, багатими органічною речовиною, вгору по розрізу часто змінюються торфом. Лінзи старичного алювія місцями перекриті відкладими заплавної фації.

Усі описані фації якнайповніше розвинені в алювії рівнинних річок. Сумарна потужність сучасного алювія великих річок - близько 20-30 м, що приблизно відповідає різниці висот найбільш глибоких ділянок русла (плес) і високих повеней.

Для алювія субарктичної зони характерна велика льодистість. Лід утримується у вигляді цементу, численних субгоризонтальних прошарків, окремих лінз і потужних повторно-жильних льодів, що утворюють густу полігональну мережу. При протаванні льоду в рельєфі утворюються великі термокарстові депресії із залишковими відкладами невеликої потужності

Алювіальні відклади гірських країн істотно відрізняються від алювія рівнинних річок. У долинах відкладається переважно крупноуламковий матеріал (гравієво-галечний з валунами). Ця руслова фація майже повністю складає заплаву. Осадки заплавної і старичної фацій відсутні або розвинені слабо в межах западин. Потужність гірського алювія місцями досягає 40-50м.

Пролювій - відклади, що утворюються шляхом наземного гирлового винесення різноманітного матеріалу тимчасовими потоками і постійними річками, особливо широко розвинені біля підніжжя гір в умовах арідного клімату. Вони складають потужні конуси виносу і підгірні хвилясті шлейфи, що утворюються від їх злиття.

Склад пролювіальних відкладів міняється від вершини конуса до його периферії від гальки і валунів з піщано-глинистим заповнювачем до тонких і відсортованих осадків (піщаних, супіщаних), нерідко в крайовій частині - до лісовидних супісків і суглинків.

Найбільш великі конуси - "наземні дельти" - утворюються при виході постійних гірських річок на рівнину. У них виражена концентрична зональність з виділенням трьох зон, яким відповідають певні фації:

- вершинна - віклади руслової фації, представлені крупновалунними галечниками, що поступово змінюються дрібновалунними галечниками і пісками;

- середня - розвинена віялова фація, представлена переважно супіщано-суглинним матеріалом;

- периферична (околична) - тут періодично виникають мілководі водойми і розвинена застійноводна фація. Тут накопичуються або карбонатні або загіпсовані суглинки і супіски, або болотяно-солончакові утворення.

У рівнинних областях до пролювію відносяться відклади, що складають конуси виносу великих ярів і балок, складених різним за складом матеріалом, - від суглинків з гравієм і піском до гравієво-галечних відкладів.

Озерна (лімнічна група)

Озерні відклади (лімній)

Осадконакопичення в озерах залежить від клімату, який визначає їх гідрологічний і гідрохімічний режим. Виділяють три типи озерних осадків:

1 - теригенні - що утворюються за рахунок приносу уламкового матеріалу;

2 - хемогенні - за рахунок осадження розчинених у воді солей і колоїдів;

3 - органогенні - що утворюються за рахунок різних організмів.

Льодовиковий (гляциальний) ряд

У льодовиковий ряд входять дві парагенетично пов'язані групи відкладів: власне льодовикова і водно-льодовикова (флювіоглаціальна).

Група власне льодовикових відкладів.

Основна (донна) морена за даними Ю.А. Лаврушина поділяється на монолітну і лускату.

Монолітна основна морена утворюється під покривом повільно льодовика, що рухається, з матеріалу, що знаходиться в придонних частинах льоду.

Основна морена представлена суглинками, місцями глинами з гравієм, галькою і валунами різної розмірності. Валуни, як правило, принесені здалека і несуть сліди льодовикової обробки. У основних моренах місцями включені відторженці - великі масиви порід, переміщені на далекі відстані.

Вцілому основна морена відрізняється великою щільністю, відсутністю шаруватості і мінливою потужністю (від 5-10 до 15-20 м).

Лускаті основні морени виникають в результаті натиску мас льоду і утворення внутрішніх сколів. При цьому відбувається переміщення донної морени по лінії внутрішніх сколів. Утворюються лускато-надвижні блоки і пластини, складені мореною.

Місцями вони складені затягнутими в морену сильно дислокованими підлідними корінними породами - гляціодіапірами. Усі порушення залягання корінних порід під дією льодовика називаються гляціодислокаціями. Потужність лускатих морен досягає місцями багатьох десятків метрів.