Смекни!
smekni.com

Основи четвертинної геології (стр. 3 из 6)

Абляційні морени зазвичай пов'язані з периферичними зонами льодовиків при їх деградації. У цих умовах наявний усередині льодовика або на його поверхні матеріал підпадає під вплив льодовикових вод, що рухаючись, виносять дрібнозем. При повному таненні льодовика піщаний і грубоуламковий матеріал, що залишається, у вигляді відносно тонкого шару накладається на основну морену.

Крайові (кінцеві) морени утворюються при тривалому стаціонарному положенні краю льодовика. У крайовій частині льодовика відбувається розвантаження принесеного уламкового матеріалу - утворюється насипна кінцева морена. У ряді випадків розвинена напірна кінцева морена, що утворюється під натиском льодовика, що просувається, на утворені при стаціонарному положенні відклади і на породи підлідного ложа.

У формуванні крайових морен істотну роль відіграють водно-льодовикові процеси і відклади. Складність процесів формування кінцевих морен проявляється в значній неоднорідності їх складу і будови. Це особливо властиво напірним моренам, в яких можна спостерігати складне чергування порушених морен, водно-льодовикових відкладів і підлідних корінних порід.

Крайові морени виражені в рельєфі у вигляді зігнутих в плані вало- чи грядо-подібних височин, що повторюють форму краю льодовикового потоку. Потужність крайових морен досягає багатьох десятків метрів, іноді - 100 м і більше.

Група воднольодовикових відкладів

Льодовиково-річкова (флювіоглаціальна) підгрупа

Флювіоглаціальні відклади сформовані осіданнями турбулентних потоків талих льодовикових вод. Вони поділяються на два генетичні типи.

Внутрішньольодовикові (інтрагляціальні) відклади повністю підпорядковані власне льодовиковим утворенням, складаючи з ними нероздільну єдність. Потоки талих вод, рухаючись часто під натиском в тріщинах і каналах усередині товщі льоду або біля його основи, то врізаються в ложе льодовика, утворюючи сліпі глибокі вибоїни підлідного стоку, то відкладають між крижаними берегами свої осадки, що утворюють після танення льодовик ози, ками і камові тераси.

Прильодокові (перигляціальні) відклади відкладають перед фронтом льодовика зандрові конуси виносу, зандрові поля або виконують прильодовикові улоговини стоку. Це відклади руслових потоків, течія яких підпорядкована тим же законам, що і течія звичайних річок і струмків, але які живляться талими водами льодовика. Тому немає чітких критеріїв розділення перигляціальних і власне річкових відкладів.

Вони визначеніші для областей рівнинних материкових зледенінь. Талі води могли витікати з-під краю льодовика як в пониженнях рельєфу, так і на вододільних просторах, в межах яких і виникали великі розливи, що утворили покриви зандрових пісків. Такі покриви невід'ємні від льодовика.

Виділення перигляціальних відкладів як особливого генетичного типу в гірських країнах мало обґрунтовано, оскільки стік тут завжди відбувається по дну долини, незалежно від джерела живлення руслового потоку.

Озерно-льодовикові (лімногляціальні) відклади

В основному ці відклади розуміються як відклади прильодовикових озер.

Озерно-льодовикові відклади

У районах рівнинних материкових зледенінь озера виникали завдяки підгачуванню річок льодовиком. У таких озерах поблизу краю льодовика часто накопичувалися піщані осадки, що літологічно не відрізнялися від озерних. Проте, в їх межах найбільш поширені осадки стрічкового типу - стрічкові піски, алеврити і особливо глини.

Для них характерна різко виражена сезонна шаруватість - монотонне повторення річних стрічок осадків, що складаються з більш потужного літнього шару тонкопіщаного, алевритового або алевро-глинистого складу і малопотужного зимового глинистого шару.

Еоловий ряд континентальних відкладів

Еолові відклади в сучасну епоху утворюються в пустелях і на їх найближчій периферії. У більш ранні відрізки четвертинного періоду вони формувалися в перигляціальній зоні, що примикала до материкових зледенінь.

Групу еолових відкладів можна розділити на два генетичні типи - еолові піски і еолові леси.

Еолові піски

В областях поширення четвертинних материкових зледенінь і перигляціальній зоні, що примикала до них, широко поширені древні, тепер нерухомі і порослі лісом материкові дюни, що покривають великі площі на поверхні колишніх зандрових полів, древньоалювіальних річкових терас і піщаних рівнин (типу Прип'ятського Полісся і Мещери).

Еолові леси покривають величезні простори в усіх областях, але головним чином у позальодовикових. Їх плащеподібне залягання, характерний склад, позбавлений грубих уламкових часток, велика пористість, відсутність шаруватості водних осадків і деякі інші особливості привели більшість дослідників до визнання їх еолового генезису.

Важливою особливістю будови лісових товщ є наявність в них горизонтів похованих ґрунтів. Аналіз ув'язнених в лесах пилку, фауни молюсків, залишків більшої фауни, свідчить про їх утворення в умовах холодного льодовикового клімату, поховані ґрунти несуть усі ознаки формування в тепліших умовах.

Четвертинний період. Стратиграфічні підрозділи четвертинної системи. Особливості четвертинного періоду і його відкладів

1. Мала тривалість четвертинного періоду. Четвертинна система відповідає частині звичайного стратиграфічного ярусу або зони. Мала тривалість періоду вимагає особливих принципів і методів для його стратиграфічного розчленовування.

2. Крайня геологічна молодість відкладів проявляється у ряді особливостей:

а - повсюдність поширення;

б - рішуче переважають рихлі відклади;

в - панують недислоковані відклади;

г - характерна мала потужність відкладів.

3. Повне панування континентальних відкладів у складі покриву четвертинних відкладів суші.

Найважливіші особливості четвертинних відкладів обумовлені їх тісним зв'язком з рельєфом і з процесами його формування - для них характерні сильна фаціальна мінливість, літологічна строкатість в плані, залягання у вигляді складних лінзовидних тіл. Осадконакопичення відбувається в численних відособлених западинах, в пониженнях рельєфу і на їх схилах при дуже великій різноманітності екзогенних процесів.

Характерна повторюваність в розрізі одноманітних літогенетичних комплексів, обумовлена неодноразовим повторенням схожих умов осадконакопичення.

Постійно проявляється складне поєднання процесів акумуляції і денудації. Типове різновисотне положення одновікових відкладів і рівневисотне положення різновікових відкладів.

Звичайна майже повна відсутність залишків організмів.

4. Коливання клімату і зледеніння. Найважливіша особливість антропогену - глобальні коливання клімату. Коливання клімату виражалися в неодноразовій зміні холодних і теплих епох різної тривалості і інтенсивності. У середніх і високих широтах сильним і тривалим похолоданням відповідали льодовиков’я (гляціали), тривалим потеплінням – межльодовиков’я (інтергляціали). У арідній зоні і субтропіках чергувалися епохи зволоження - плювіали і висушення - аріди.

Зледеніння викликали великі евристатичні коливання рівня океану і змінювали його температурний режим.

5. Розвиток людини.

Принципи стратиграфії четвертинних відкладів.

В основі стратиграфії антропогена лежить палеокліматичний і біостратиграфічний принципи.

Найголовніше значення для розчленовування четвертинного періоду має властива йому кліматична періодичність. Багатократні великі коливання клімату Землі дають достатню дробову ділення четвертинних відкладів і забезпечують, завдяки глобальності кліматичних епох, можливість широкої кореляції кліматостратиграфічних підрозділів.

Це виводить на перше місце кліматостратиграфічну методику розчленування відкладів, що спирається на зміну в розрізі льодовикових і міжльодовикових відкладів, холодо- і теплолюбних видів викопної флори і фауни, на хід і прояв процесів рельефоутворення.

Основою методики є палеокліматична інтерпретація палеонтологічних і літологічних особливостей нашарувань, що послідовно змінюються в розрізі. Важливе значення часто має геоморфологічний аналіз.

Палеонтологічний матеріал досліджується з палеоекологічного боку - як показник кліматичних умов мешкання організмів.

У морських прибережних відкладах істотні дані дають зміни біоценозів донної фауни молюсків, пов'язані з великими зміщеннями зон мешкання. Для глибоководних відкладів виразно виявляються зміни в розрізах тепло- і холодно-любивих форамініфер. У зв'язку з наявністю безперервних розрізів четвертинних відкладів можливе отримання якнайповніших еталонів кліматостратиграфічної шкали.

Допоміжним засобом є визначення палеотемператур за допомогою ізтопного методу за співвідношенням ізотопів кисню О16 і О18 в карбонаті раковин форамініфер.

Для відкладів суші найважливіше значення має палеофлористичний аналіз, заснований, головним чином, на палінологичному і карпологічному методах, оскільки рослинність дуже чуйно реагує на зміни клімату - це дозволяє простежувати загальний процес потеплінь і похолодань, а також виявити кліматичний оптимум (епізоди особливо сприятливого клімату, максимального потепління або зволоження).

Вивчення рослинності дозволяє виявити зміщення рослинних (палеофітоценотичних) зон у зв'язку зі змінами клімату.

Важливе значення має виявлення і аналіз генетичних типів відкладів, при діагностиці яких найважливіше значення мають геоморфологічні методи.

Положення біостратиграфічного принципу в стратиграфії антропогена значно складніше.

Особливості застосування палеонтологічного методу пов'язані з пануванням на суші континентальних відкладів. Підрозділ антропогена будується на розрізах континентальних, а не морських відкладів, як це робиться для усіх інших систем.