Смекни!
smekni.com

Особливості перехідної економіки України (стр. 4 из 4)

Вирішальне значення для формування різних форм власності має приватизація підприємств і демонополізація економіки. Зако­нодавча основа для цього в Україні інтенсивно розробляється, Так, у Законі України "Про приватизацію майна державних підприємств" сформульовані правові, економічні та організаційні засади прива­тизації підприємств загальнодержавної, Автономної Республіки Крим та комунальної власності з метою створення багатоукладної соці­альне орієнтованої ринкової економіки України. В ньому визначе­но принципи та об'єкти приватизації, наведено розгорнуту харак­теристику порядку і способів приватизації, висвітлено фінансові відносини приватизації та соціальні питання. У заключній частині визначено договірні відносини приватизації та установлено відпо­відальність за порушення законодавства про приватизацію.

Закон України "Про приватизацію невеликих державних під­приємств (малу приватизацію)" та Закон. України "Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" встановили право­вий механізм приватизації цілісних майнових комплексів невели­ких державних підприємств шляхом їх відчуження на користь од­ного покупця одним актом купівлі-продажу. Сферою його застосу­вання стали галузі, що підлягали першочерговій приватизації: пе­реробна і місцева промисловість, виробництво будівельних матеріа­лів, легка і харчова промисловість, будівництво, окремі види транс­порту, торгівля і громадське харчування, побутове обслуговування населення, житлово-експлуатаційне та ремонтне господарство. Крім того, в Законі сформульовано способи приватизації шляхом вику­пу об'єктів, що підлягають приватизації, працівниками цих об'єктів та продажу на аукціоні за конкурсом.

Закон України "Про приватизаційні папери" визначив види при­ватизаційних паперів, умови і порядок викупу їх, розміщення се­ред громадян України, обліку, використання та погашення. Приватизаційні папери стали особливим видом державних цінних папе­рів, що формально засвідчило право їхнього власника на безоплат­не одержання у процесі приватизації частини майна державних підприємств, державного житлового та земельного фондів. За фор­мою приватизаційні папери можуть бути лише іменні. Проте прак­тично вони широко скуповувались у населення під виглядом утво­рення холдінгових компаній тощо.

Право на одержання у власність приватизаційних паперів ма­ють лише громадяни України, які проживають на її території, про­живають або тимчасово перебувають за її межами у службових справах в період, який визначає Державна програма приватизації майна державних підприємств. Ця програма визначає також пріо­ритети та умови проведення приватизації, завдання та прогноз щодо зміни структури власності.

Частка майна державних підприємств, які підпали під приватиза­цію, що припадає на один приватизаційний майновий сертифікат, котрий був призначений для кожного громадянина України, офі­ційно визначалася діленням вартості основних виробничих фондів цих підприємств на. кількість населення, що отримує цінні папери (останній розрахунок станом на 01.11.1993 р. становив 1 050 000 укра­їнських карбованців). Населення не дуже поспішало з їх отриман­ням, оскільки реальна ринкова ціна цих сертифікатів була надто низька — 7—10 гривень. Сертифіката приватизація стала першим етапом приватизації, кілька разів пролонгувалась і триває багато років. Другий етап визначено як виключно аукціонну приватизацію за гроші.