Смекни!
smekni.com

Ринок цінних паперів та його роль у суспільному відтворенні (стр. 4 из 6)

Випуск цінних паперів у документарній формі здійснюється емітентом шляхом виготовлення сертифікатів, які випускаються з урахуванням вимог, визначених Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку. У разі емісії цінних паперів у бездокументарній формі, крім приватизаційних паперів, які засвідчують право власника на безоплатне одержання у процесі приватизації частки майна державних підприємств, державного житлового фонду, земельного фонду, емітент оформлює глобальний сертифікат, що відповідає загальному обсягузареєстрованого випуску, і передає його на зберігання в обранийним депозитарій.На період передплати на певний випуск (емісію) цінних паперівемітент оформляє тимчасовий глобальний сертифікат, який підлягаєзаміні на постійний після державної реєстрації цього випускуДержавною комісією з цінних паперів та фондового ринку абоанулюється в разі визнання випуску таким, що не відбувся. Глобальний сертифікат, оформлений після державної реєстрації та визнання випуску таким, що відбувся, зберігається в депозитарії протягом усього періоду існування цінних паперів у бездокументарній формі. Вимоги до оформлення і ведення обліку глобальних сертифікатів та їх реквізити встановлюються Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку.

Іменні цінні папери, випущені в документарній формі (якщоумовами емісії спеціально не зазначено, що вони не підлягаютьпередачі), передаються новому власнику шляхом повного індосаменту.У разі відчуження знерухомлених іменних цінних паперів правовласності переходить до нового власника з моменту зарахування їхна рахунок власника у зберігач. Права на участь в управлінні, одержання доходу тощо, яківипливають з іменних цінних паперів, можуть бути реалізовані змоменту внесення змін до реєстру власників іменних цінних паперів.

Право власності на цінні папери на пред'явника, випущені вдокументарній формі, переходить до нового власника з моментупередачі (поставки) цінних паперів.У разі відчуження знерухомлених цінних паперів на пред'явникаправо власності на цінні папери переходить до нового власника змоменту зарахування їх на рахунок власника у зберігача.

Право власності на цінні папери, випущені вбездокументарній формі, переходить до нового власника з моментузарахування цінних паперів на рахунок власника у зберігача.Підтвердженням права власності на цінні папери єсертифікат, а в разі знерухомлення цінних паперів чи їх емісії вбездокументарній формі - виписка з рахунку у цінних паперах, яку

зберігач зобов'язаний надавати власнику цінних паперів.Виписка з рахунку у цінних паперах не може бути предметомугод, що тягнуть за собою перехід права власності на цінні папери.

Угоди щодо цінних паперів не підлягають нотаріальномупосвідченню, якщо інше не передбачено законодавством чи угодоюсторін.

Перелік цінних паперів, що обслуговуються Національноюдепозитарною системою, встановлює Державна комісія з ціннихпаперів та фондового ринку.

Діяльність, пов'язана із зберіганням цінних паперів та обліком прав власності на них, здійснюється на підставі договору про відкриття рахунку у цінних паперах, який укладається власником цінних паперів з обраним ним зберігачем; депозитарного договору, який укладається між зберігачем і депозитарієм, або договору про обслуговування емісії цінних паперів, який укладається між емітентом та обраним ним депозитарієм.

Договори про відкриття рахунку у цінних паперах,депозитарні договори і договори про обслуговування емісії ціннихпаперів повинні відповідати вимогам типових договорів,затверджених Державною комісією з цінних паперів та фондовогоринку.У договорі про відкриття рахунку у цінних паперах,випущених у документарній формі, визначається спосіб зберіганняцінних паперів (колективний чи відокремлений). Іменні цінні папери, що знаходяться в колективному зберіганніна рахунках власників у зберігача і не обліковані на рахункахзберігача в депозитарії, підлягають обов'язковому занесенню дореєстру власників іменних цінних паперів на ім'я зберігача якномінального утримувача. Іменні цінні папери, що знаходяться в колективному зберіганніна рахунках у цінних паперах зберігачів у депозитарії, підлягаютьобов'язковому занесенню до реєстру власників іменних ціннихпаперів на ім'я депозитарію як номінального утримувача.У договорі про відкриття рахунку у цінних паперахвизначаються умови ведення рахунку власника цінних паперів,порядок проведення операцій емітента, порядок надання облікової тафінансової інформації зберігачем, а також умови оплати його послугтощо.

У депозитарному договорі встановлюється право зберігачапередавати до депозитарію виключно цінні папери, які знаходяться вколективному зберіганні, порядок здійснення операцій депозитарієм,умови ведення рахунків, порядок проведення операцій емітента,порядок надання облікової та фінансової інформації депозитарієм, атакож умови оплати його послуг тощо.

Депозитарії та зберігачі не мають права укладати угоди щодоцінних паперів, які належать депоненту і зберігаються у них нарахунках у цінних паперах, у власних інтересах чи в інтересахтретіх осіб без відповідного доручення.Укладення договору про відкриття рахунку у цінних паперах абодепозитарного договору не може бути обумовлене відмовою депонентавід будь-якого з прав, що надає цінний папір.

У договорі про обслуговування емісії цінних паперів міжемітентом чи його представником та обраним ним депозитаріємвизначається порядок взяття на обслуговування та обслуговуванняемісії цінних паперів, операцій емітента в депозитарії щодовипущених ним цінних паперів, порядок переведення цінних паперівз документарної форми у бездокументарну тощо.У разі розміщення на зберігання цінних паперів, випущених удокументарній формі згідно з договором про обслуговування емісіїцінних паперів, передбачається надання емітентом або зберігачем,що передає даний випуск на зберігання депозитарію, сертифікатаякості цінних паперів у документарній формі.

Зберігач не має права користуватися послугами іншогозберігача для виконання своїх зобов'язань щодо зберіганнясертифікатів та обліку прав власності на цінні папери своїхдепонентів. У разі одержання депозитарієм від зберігача цінних паперів,щодо яких він не укладав з емітентом договору про обслуговуванняемісії цінних паперів, депозитарій зобов'язаний передати їх томудепозитарію, з яким емітент уклав такий договір, якщо міждепозитаріями не встановлено кореспондентські відносини щодоцінних паперів.

Для обліку цінних паперів, депонованих власником згідно здоговором про відкриття рахунку у цінних паперах, зберігачвідкриває на його ім'я рахунок у цінних паперах, на якому

обліковуються права власності на цінні папери, що належатьдепоненту, а також обмеження щодо цих цінних паперів депонента. Для обліку цінних паперів, переданих зберігачем депозитарію на підставі депозитарного договору, депозитарій відкриває на ім'я зберігача рахунок у цінних паперах, на якому здійснює облік депонованих цінних паперів. Цінні папери, депоновані емітентом напідставі договорів про обслуговування емісії цінних паперів,зараховуються на його рахунок у цінних паперах. Для цінних паперів, депонованих іншими депозитаріями через кореспондентські відносини щодо цінних паперів, оформлені на підставі відповідного договору, кожний депозитарій відкриває спеціальні рахунки у цінних паперах.

Обіг цінних паперів, записаних на рахунок у цінних паперахна підставі депозитарного договору, обслуговується виключно шляхомпереведення їх на відповідний рахунок у цінних паперах у

депозитарії. При виконанні клірингу та розрахунків за угодами щодоцінних паперів між зберігачами, а також при проведенні операційемітента зміни на рахунках у цінних паперах і на грошових рахункахвносяться одночасно.

Депозитарії можуть одержувати від емітента безпосередньона свій рахунок доходи з цінних паперів для наступногоперерахування їх зберігачам. Зберігач зобов'язаний у встановленийдоговором строк зарахувати зазначені доходи на грошові рахункивласників цінних паперів. Ці доходи не є доходами депозитарію і непідлягають оподаткуванню у складі доходів депозитарію. Депозитаріїта зберігачі цінних паперів не зобов'язані надавати власникам

цінних паперів документи (сертифікати, купони) для реалізаціївідповідних прав власності при проведенні емітентом операцій ізцінними паперами, якщо інше не передбачено договором.

Кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів

Кліринг та розрахунки за угодами щодо цінних паперів здійснюються виключно депозитаріями, які забезпечують поставку цінних паперів на рахунки зберігачів у депозитарії з одночасною оплатою грошових коштів на рахунках зберігачів. Для здійснення клірингу та розрахунків за угодами щодо цінних паперів депозитарій має одержати відповідний дозвіл.

Взаєморозрахунки за угодами щодо цінних паперів здійснюються на підставі розрахункових документів, наданих сторонами відповідно до договорів, що передбачають перехід права власності на цінні папери, або інформації, наданої фондовими біржами та організаційно оформленим позабіржовим ринком.

Кліринговий депозитарій для здійснення грошових розрахунків за угодами щодо цінних паперів зобов'язаний користуватися послугами, що надають розрахункові банки на підставі відповідного договору, типова форма якого затверджується Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку і Національним банком України. Вимоги до такого розрахункового банку встановлюються уположенні, що затверджується Державною комісією з цінних паперів