Смекни!
smekni.com

Антиінфляційна державна політика (стр. 8 из 8)

Не можна не враховувати й надлишкову емісію грошей, що значною мірою перевищувала наявну товарну масу. За допомогою цього засобу, починаючи з середини 1970-х років, керівництво колишнього СРСР створювало ілюзорне уявлення стосовно «невпинного» зростання життєвого рівня населення. Однак насправді вже на початку 1980-х pp. кожен 4-й рубель, а 1985 - 90 pp. - кожен 3-й не мав товарного покриття. Відображенням цього було невпинне зростання процесу одержавлення національного доходу. Якщо 1980 р. частка бюджетних видатків у національному доході колишнього СРСР становила 63,7%, то 1985 р. цей показник виріс до 66,8%, а 1990 р. - до 73,5%. Це зростання значною мірою визначалося додатковою емісією грошей.

Однак, попри це, цінова динаміка лишалась відносно стабільною. За даними державної статистики України, 1990 р. індекс роздрібних цін на продовольчі товари становив 111 (1985 - 100), непродовольчі - 108. Така цінова динаміка відображала жорстку систему цінового контролю, що зумовлювала розвиток найбільш деструктивної за змістом притамованої інфляції. її виявом був дедалі більший товарний голод, надмірні цінові дотації на основні групи товарів, зниження економічних стимулів виробництва та низька якість продукції, розширення спекуляцій у сфері товарообігу, невпинне зростання цін на «чорному» ринку, зниження ринкового курсу грошової одиниці та інші такого ж гатунку деструктивні процеси.

Аналізуючи це питання, важливо враховувати й те, що розвиток притамованої інфляції був типовим для всіх країн з адміністративною економікою. Україна не становила винятку. Поряд із цим розвиток інфляційних процесів в Україні в 1991 - 95 pp. мав і специфічні особливості. Вони пов'язані, насамперед, з непослідовністю економічних перетворень, допущеними помилками в економічній політиці, втратою керованості економікою, деформаціями процесу роздержавлення і приватизації, надмірністю бюджетних видатків.

Інфляційні процеси в Україні на сучасному етапі

Враховуючи динаміку, що склалася, інфляція за підсумками 2006 року може становити 10-11%, навіть у разі підвищення комунальних тарифів і цін на енергоносії.

«Стабільний розвиток сільського господарства і зважена і прогнозована політика уряду щодо подолання негативних наслідків газового шоку і бюджетної політики, а також сприяння загальному позитивному інвестиційному клімату може дати змогу утримати інфляцію в межах 10-11% за підсумками року, навіть за підвищення комунальних тарифів і цін на енергоносії» - відзначив експерт Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Микита Михайличенко.

Він також додав, що після стрімкого уповільнення інфляції за підсумками січня-квітня, в травні зростання споживчих цін на 0,5% можна порівняти з інфляцією за аналогічний період минулого року (0.6%). При цьому, як і передбачалося, істотний вплив на індекс споживчих цін (ІПЦ) мали тарифи природних монополій і ціни на енергоресурси.

Експерт відзначив, що в травні, перш за все, зросли ціни на послуги (з 14.6% до 17.8% в річному вимірюванні) у зв`язку з подорожчанням комунальних послуг (на 8.4%), а також ціни на пальне, що, на думку М. Михайличенка, є результатом зростання світових цін. Ці чинники, у свою чергу, спровокували прискорення порівняно з попереднім роком темпів зростання цін на непродовольчі товари (з 2.5% до 2.7% (травень 2005 р. до травня 2006 р). На рис.1. наочно показані зміни інфляції за рік (травень 2005 - травень 2006)

Рис.1. Iнфляцiя,% (травень 2005 - травень 2006)

М. Михайличенко вважає, що тиск на ІПЦ з боку вищезгаданих чинників найближчим часом збережеться.

Він також наголосив, що в травні ціни на продовольчі товари втримали ІПЦ від прискорення. При цьому найбільше подешевшало м`ясо - за рахунок відновлення пропозиції через зростання внутрішнього виробництва і різке скорочення імпорту до Росії.

Як відзначив експерт Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Віталій Кравчук, доволі незначне зростання цін за підсумками минулого місяця, в основному обумовлене, зниженням цін на продукти тваринництва, а також на цукор і картоплю і помірним зростанням цін на решту с/г продуктів і непродовольчих товарів. «Саме це уповільнення зростання цін на продовольчі товари перекрило вплив підвищення тарифів на газ і електроенергію: ціни на електроенергію, воду, газ і тепло збільшилися на 20,6% (травень 2006 року до травня 2005 року), - відзначив експерт.

Він також вважає, що зростання цін на сільськогосподарські продукти за відсутності «різких» дій з боку уряду, наприклад, з обмеження на ввезення до України м`яса, залишиться доволі низьким. При цьому інших підвищень тарифів, окрім як на пасажирські перевезення, урядом на червень не заплановано, що дає підставу припустити, що інфляція в червні буде помірною, відзначив експерт.

Iнфляцiя в Українi у травнi становила 0,5% порiвняно з дефляцiєю 0,3% i 0,4% в березнi та квiтнi вiдповiдно, внаслiдок чого iнфляцiя за перiод з сiчня по березень досягла 2,8%, повiдомив Держкомстат.

Згiдно з його даними, основною причиною прискорення iнфляцiї стало зростання вартостi послуг – на 3,6% у травнi порiвняно з їх зниженням на 0,8% у квiтнi та зростанням на 0,1% у березнi. Подорожчали електроенергiя, газ, тепло i вода, оскiльки Нацiональна комiсiя регулювання електроенергетики України з 1 травня на 25% пiдвищила цiни на газ i електроенергiю для населення, а також збiльшила вартiсть газу для пiдприємств теплокомуненерго i бюджетних споживачiв.

Продовольчi товари у травнi знову подешевшали – на 0,3% порiвняно з 0,4% в квiтнi та 0,5% у березнi, а промисловi товари подорожчали на 0,4%, що трохи вище за показники квiтня i березня, коли цiни на них зросли на 0,1% i 0% вiдповiдно.

Загалом за сiчень-травень продовольчi товари подорожчали на 3%, промисловi – на 0,7%, а послуги – на 4,4%.

У лютому i сiчнi 2006 року в Українi була зафiксована iнфляцiя на рiвнi 1,8% i 1,2% вiдповiдно. Мiнiстерство економiки прогнозує iнфляцiю в 2006 роцi на рiвнi 11,4%.

Iнфляцiя в Українi в 2005 роцi уповiльнилася до 10,3% з 12,3% роком ранiше. При цьому в сiчнi-травнi 2005 iнфляцiя становила – 5,7%, зокрема продовольчi товари подорожчали на 7,7%, непродовольчi – на 1,9%, послуги – на 2,6%.

Прогноз: інфляція в 2007 році складе 11-13% (http: // www. invest-ua. com/news. php)