Смекни!
smekni.com

Безробіття, його макроекономічний зміст та наслідки (стр. 3 из 3)

Активи (тис.грн) Зобов’язання (тис.грн.)

Готівка - 250 Акції - 250

б)В подальшому новостворений банк витрачає частину отриманої готівки для закупівлі приміщення для офісу та обладнання , комп’ютерну техніку тощо.Нехай на це він потратив 240 тис. грн. В цьому випадку балансовий звіт банку виглядатиме таким чином:

Активи (тис.грн.) Зобов’язання (тис.грн)

Готівка - 10 Акції - 250

Власність - 240

Як бачимо, баланс знаходиться в рівновазі; (10+240) = 250

в)Маючи певні кошти і власний офіс банк приступає до виконання своїх функцій, Одна із основних - це прийом вкладів. Якщо певна особа (клієнт банку) вкладає 100 тис грн в якості безстрокового (чекового) вкладу в цей банк, то активи банку зростають на 100 тис грн готівки, однак паралельно появляються нові зобов’язання перед клієнтами на ту ж суму в 100 тис. грн. Після такої операції балансовий звіт виглядає так:

Активи (тис. грн.) Зобов’язання (тис. грн.)

Готівка - 110 Акції - 250

Власність - 240 Безстрокові вклади - 100

Баланс знову знаходиться в рівновазі: (110+240) = (250 + 100)

При розгляді цієї операції слід звернути увагу на важливий момент - кількість грошей в обігу зменшилась на 100 тис грн., бо наявні готівкові гроші в банку не вважаються частиною грошової пропозиції в економіці.

г) Всі комерційні банки, які відкривають поточні рахунки, повинні мати встановлені законом резерви. Ці резерви можуть бути у вигляді банківської готівки, а також у вигляді обов’язкових резервів, які банк повинен мати у вигляді вкладу у центральному банку,що є резервною системою. “Певний процент ” зобов’язань по вкладах, який комерційний банк повинен держати в резерві, відомий під назвою резервної норми. Центральний банк встановлює норму обов’язкових резервів, згідно якої комерційний банк перераховує в обов’язковому порядку резервному банку. Комерційний банк може тримати в резервному банку і більшу суму, може тримати в резервах і свою готівку. Якщо припустити,що всю готівку в 110 тис грн. банк буде держати в резервах, то балансовий звіт буде мати такий вигляд

Активи (тис. грн) Зобов’язання (тис грн)

Готівка - 0 Акції - 250

Резерви - 110 Безстрокові вклади - 100

Власність - 240

При розгляді цієї операції важливо мати на увазі таке:

--Різниця між фактичними резервами та обов’язковими резервами зветься надлишковими резервами. В нашому випадку вони складають - 110 - 20 = 90 (тис. грн.), тому що при нормі обов’язкових резервів в 20% останні складають 20 тис грн. ( 20% від 100). Здатність комерційного банку надавати кредити визначається наявністю в нього саме надлишкових резервів.

-Обов’язковість мати резерви не пояснюється забезпеченням ліквідності банку, тобто здатності в любий момент розрахуватись із вкладниками при першій же їх вимозі. Навіть якби таке сталось банк все рівно цього не зміг би зробити, бо резерви є частковими, Скоріше всього резерви комерційних банків служать для контролю центральним банком діяльності комерційного банку, з допомогою резервів цетральний банк може впливати на здатність комерційних банків до кредитуванню.

-Створені внаслідок розглянутої вище угоди резерви являються активом для комерційного банку ,але пасивом для центрального банку.

д)Як відомо, банки здійснюють розрахунки між своїми клієнтами по їх зобов’язаннях один перед одним. Якщо підприємець Петров О.С.,що є клієнтом нашого банку , який умовно назвемо Житомирбанк, і тримає там на своєму рахунку вищерозглянутий депозитний вклад в розмірі 100 тис. грн., має намір придбати обладнання у іншого підприємця Поліщука П.І. на суму в 50 тис. грн.,рахунок якого знаходиться в іншому банку Тетерів , то він - Петров О.С. виписує чек Поліщуку П.І. на суму в 50 тис. грн. із свого рахунку в Житомирбанку. Поліщук П.І. розміщує цей чек в своєму банку Тетерів на свій рахунок. Депонувавши чек, банк Тетерів збільшує поточний рахунок Поліщука П.І. на 50 тис грн. Банк Тетерів разом з іншими чеками посилає даний чек в центральний банк, який його врахує збільшивши резерви банку Тетерів на 50 тис. грн. і скоротивши відповідно на ту ж суму резерви Житомирбанку. Облікований чек посилається в Житомирбанк, який вперше дізнається, що один із його вкладників виписав чек на 50 тис. грн. із свого рахунку. Відповідно Житомирбанк зменшує поточний рахунок Петрова О.С. на 50 тис. грн. і приймає до уваги, облік цього чеку призвів до зменшення резервів банку на 50 тис. грн. в центральному банку. Таким чином відбулось зменшення безстрокових вкладів та резервів Житомирбанку на одну і ту ж суму в 50 тис. грн. Балансовий звіт банку виглядатиме після операції д)-Чек,виписаний на банк -, таким чином:

Активи (тис.грн) Зобов’язання (тис.грн)

Резерви - 60 Безстрокові вклади --- 50

Власність - 240 Акції ----- 250

В цьому випадку легко підрахувати, що у нашому Житомирбанку є надлишкових резервів на суму 50 тис. грн.

е) Однією з найважливіших операцій комерційного банку є надання позичок. Роль такої операції зводиться до того, що банки завдяки цій операції створюють нові гроші.

Наприклад, якщо інший клієнт Житомирбанку Петрук Б.П. вирішив взяти позичку саме на суму надлишкових резервів в 50 тис. грн., але не готівкою. а у формі збільшення свого рахунку в цьому ж банку, щоб потім розраховуватись ціми грошима у вигляді чеків, то в Житомирбанку активи збільшуються на 50 тис. грн. у вигляді позички і одночасно збільшуються зобов’язання у вигляді безстрокових вкладів. Таким чином, коли позичка видана, балансовий звіт банку буде таким -

Активи (тис.грн) Зобов’язання (тис.грн)

Резерви --- 60 Безстрокові вклади----- 100

Позички --- 50 Акції---- 250

Власність --- 240

Таким чином, банк ,надаючи позичку, створив нові гроші у вигляді приросту безстрокових вкладів, на які можуть бути виписані чеки, що приймаються у вигляді засобу обігу. Якщо таким чеком на суму в 50 тис. грн. Петрук Б.П. буде здійснювати комерційну угоду, тобто коли чек, виписаний на позичку, буде пред’явлений до оплати, то, згідно операції д) резерви Житомирбанку та його зобов’язання у вигляді безстрокових вкладів зменшуються на 50 тис.грн. і балансовий звіт банку буде таким-

Активи (тис.грн) Зобов’язання (тис.грн.)

Резерви - 10 Безстрокові вклади --- 50

Позички - 50 Акції - 250

Власність - 240

Як бачимо, в нашому Житомирбанку надлишкові резерви після вказаної операції дорівнюють нулю-обов’язкові 20% резервів від 50 тис. грн. безстрокових вкладів складають рівно 10 тис.грн.. тобто суму всіх його резервів. В цьомк випадку банк не має можливості надавати позички, тобто створювати нові гроші.

є) Якщо позичка повертається, то безстрокові вклади та позички зменшуються на суму погашення позичок. У нашому випадку, якщо Петрук Б.П. поверне позичку в 50 тис. грн., то балансовий звіт банку виглядатиме так:

Активи (тис.грн.) Зобов’язання (тис.грн.)

Резерви - 10 Безстрокові вклади - 0

Позички - 0 Акції - 250

Власність - 240

Таким чином, при наданні позичок банки створюють гроші, а при погашенні позичок гроші “знищуються”.

ж) Якщо банк купує в населення облігації, то в результаті створюють нові гроші як і при наданні позичок. У нього активи збільшуються на вартість куплених цінних паперів, одночасно збільшуються і зобов’язання на ту ж вартість: Якщо за початковий баланс взяти той, що був після здійснення операції д), то у випадку купівлі цінних паперів у населення на суму в 50 тис. грн. балансовий звіт банку виглядатиме так:

Актив (тис. грн.) Зобов’язання (тис. грн.)

Резерви------ 60 Безстрокові вклади -- 100

Цінні папери -- 50 Акції ----- 250

Власність --- 240

Якщо ж банк продає державні облігації населенню, то як і у випадку з погашенням позичок , пропозиція грошей зменшується.

11.9.Банківська система, надаючи позички,створює гроші, примножуючи свої надлишкові резерви. Це примножене кредитування здійснюється,незважаючи на те, що окремий банк системи може надавати позичку лише в межах своїх надлишкових резервів. При цьому важливо, що банківська система в цілому може надавати позичку, яка в декілька разів перевищує її надлишкові резерви,Це пояснюється тим,що резерви, які втрачає один банк при наданні позички, отримує інший банк:Механізм породження банківською системою грошей при зростанні депозитних вкладів на 100 тис грн показаний в таблиці. Норма обов’язкових резервів для всіх банків складає 20%

Банк Одержані Обов’язкові Надлишкові Сума, яка може бути

резерви резерви резерви надана в позичку

А 100,00 20,00 80,00 80,00

Б 80,00 16,00 64,00 64,00

В 64,00 12,80 51,20 51,20

Г 51,20 10,24 40,96 40,96 і т.д.

-------------

Всі банки 400,00

Таким чином сума в 100 тис. грн. початкового депозиту породила банківською системою додаткових грошей в обігу на 400 тис. грн.Число, на яке зросла кількість породжених грошей банківською системою завдяки зростанню депозитів на певну суму, зветься депозитним мультиплікатором-(m) .Він є оберненою величиною до обов’язкової резервної норми

Для нашого прикладу m=400/100=5 .

Якщо враховується поведінка не тільки банків а й населення, то грошовий мультиплікатор матиме вигляд

де d - відношення готівкових грошей до депозитів у населення


Література до теми 11

1.Базилевич В.Д.,Баластрик Л.О. Макроекономіка.Опорний текст лекцій, с.134-152

2.Макконнелл К.Р.,Брю С.Л.Экономикс, т.!.,с.264-297

3.Соболев В.М.Макроэкономика,с.118-128

4.Дзюбик С.,Ривак О. Основи економічної теорії, с.172-186

5.Семюельсон Пол,Нордхауз В.Д. Макроекономіка,с.233-296

6.Долан Э.Д.,Линдсей Дж.Макроэкономика, с..174-207

7.Микро-макроэкономика. Пракетикум.с.313-339