Смекни!
smekni.com

Закони попиту та пропозиції (стр. 5 из 6)

Як бачимо, в межах дуги АВ, що розташована на кривій S2, пропозиція гіпотетичного товару відносно еластична, оскільки Еs3 = 3,4. Разом з тим у межах дуги МN, що роз­ташована на тій же кривій пропозиції, пропозиція відносно нееластична. Дуги, розташовані на лінійній кривій пропо­зиції, репрезентують третій тип еластичності пропозиції – одинично еластичну пропозицію, оскільки Еs1 = Еs2 = 1.

Поряд з дуговою еластичністю пропозиції економісти використовують у разі потреби й інші види еластичності пропозиції. Зокрема, вони використовують формулу визна­чення коефіцієнта точкової еластичності пропозиції. Ця формула схожа на формулу визначення коефіцієнта точко­вої еластичності попиту:

Еs = ОР : РТ,

де Еs – коефіцієнт точкової еластичності пропозиції; ОР – ціна за одиницю товару для точки, в якій визначаємо еластичність пропозиції (наприклад, для точки А на рис. 7 додаток Д довжина відрізка ОР становить 6 грн.);

РТ = ОТ – ОР;

ОТ – довжина відрізка на вертикальній осі від початку системи координат до точки перетину цієї осі лінійною кри­вою пропозиції (на рис. 7 зображено дві такі криві – S1 і S2).

На рис. 7 показаний розрахунок коефіцієнтів еластич­ності пропозиції для точок А і В, розташованих на кривих пропозиції S1 і S2. Варто звернути увагу на те, що на рис. 7 крива пропозиції S1 є лінійною кривою і вона перетинає вертикальну вісь вище початку системи координат, про що свідчить розташування точки Т1. Така крива пропозиції харак­теризує відносно еластичну пропозицію в будь-якій її точці, тобто в будь-якій її точці Еs завжди буде більше, ніж оди­ниця. Якщо ж лінійна крива пропозиції перетинає верти­кальну вісь нижче початку системи координат (на рис. 7 та­ке розташування має крива S2), то вона характеризує від­носно нееластичну пропозицію в будь-якій її точці, тобто в будь-якій її точці Еs завжди буде менше, ніж одиниця[5].

На рис. 8 додаток Д представлені три криві пропозиції, які харак­теризують еластичність пропозиції рівну одиниці (крива S1); абсолютно або досконало еластичну пропозицію (крива S2); абсолютно або досконало нееластичну пропозицію (крива S3).

Інколи в економічній літературі виділяють перехресну еластичність пропозиції. Виділення цього виду еластич­ності пропозиції пов’язують з наявною для продавців мож­ливістю переключення з виробництва одного товару на виробництво іншого. Наприклад, виробництво червоного ви­на може бути замінене випуском білого. Формула середньої точки для перехресної еластичності пропозиції виглядає так само, як формула середньої точки для перехресної еластичності попиту. Різниця лише у тому, що у чисельни­ку міститься відсоток зміни обсягу пропозиції одного това­ру, а в знаменнику - відсоток зміни ціни іншого товару. Перехреста еластичність пропозиції взагалі є від’ємною: збільшення ціни того ж червоного вина, за інших рівних умов, призведе до зменшення обсягу пропозиції білого ви­на. Високе від’ємне значення перехресної еластичності пропозиції між двома товарами виникає тоді, коли вироб­ники в середньому легко переорієнтовуються з виробницт­ва одного товару на виробництво іншого.

Оперуючи поняттям еластичність пропозиції за ціною, економісти беруть до уваги чинники, від яких вона зале­жить. Одним із визначальних складових еластичності пропо­зиції будь-якого продукту є мобільність факторів його виробництва. В цьому випадку термін „мобільність” має ви­ражати ту легкість, з якою необхідні фактори виробництва можуть бути залучені з інших галузей, а також і їхню зво­ротну трансформацію. Класичним прикладом мобільних ре­сурсів є вантажний транспорт. Під час жнив і доставки уро­жаю на ринок постачальники сільськогосподарської про­дукції конкурують між собою, підвищуючи ціни на вантажоперевезення на місцевих ринках. Транспортні компанії і незалежні водії уважно стежать за кон’юнктурою – таким чином навіть відносно маленьке підвищення тарифів на вантажоперевезенні в одному місці здатне залучити туди необхідну кількість транспорту.

Навпаки, цілі групи товарів виробляються за допомо­гою значно менш мобільних ресурсів. Характерним у цьому відношенні є ринок нафти і нафтопродуктів. На по­чатку 70-х років у зв’язку з різким зростанням цін на нафту у виробників з’явилися додаткові стимули для буріння но­вих нафтових свердловин. Однак при обмеженій кількості бурових вишок та іншого високо спеціалізованого облад­нання (не кажучи вже про незначну кількість місць, придат­них для цих цілей) десятикратне підвищення цін на нафту за десятиліття викликало лише відносно невелике збіль­шення її видобутку.

Другим важливим чинником, що визначає еластичність пропозиції є час. Як, і у випадку з попитом, еластичність пропозиції за ціною має тенденцію збільшуватися в довгих часових інтервалах. Частково це випливає із мобільності еко­номічних ресурсів. У коротких часових проміжках випуск багатьох видів продукції може підвищуватися, в першу чергу, шляхом залучення структурно найгнучкіших факто­рів виробництва – наприклад, збільшення чисельності зайнятих у певній сфері або ж збільшення тривалості робочого часу (запровадження замість однієї, скажімо, двох змін). Однак такі заходи, по суті, ведуть, у першу чергу, до збільшення витрат на одиницю продукції, що випускається. Тобто ці заходи, не підкріплені залученням інших ресурсів, малоефективні. Якщо ж фірми очікують, що зберігатиметь­ся тенденція до збільшення обсягів продажу якогось про­дукту в довгій перспективі, то доцільно вкладати у вироб­ництво такого продукту менше мобільних і спеціалізованих ресурсів – реконструювати технологічні лінії, обладнання тощо. Після відповідних заходів можливо налагодити ви­пуск значно більшого обсягу певної продукції, причому за нижчими цінами. З плином часу адаптація виробників до нових ринкових умов - навчання персоналу в процесі ро­боти, вивчення ринку – поліпшує кон’юнктурні можливості щодо відповідності випуску продукції попиту, що зріс. Усе це сприяє збільшенню еластичності пропозиції.

4. Діалектична залежність попиту і пропозиції.

У ринковій економіці ціна є важливим чинником, який визначає, що, як і для кого вироб­ляти. Тому це вимагає від нас уважніше подивитися на те, як ціни визначаються у ринковій економіці. Як перший крок до опису цього процесу, маємо визначити рівноважну ціну товару. В різних місцях цього підручника буде застосовуватися поняття рівноваги, яке є надзвичайно важливим в економічній теорії, як і б багатьох інших галузях науки.

Рівновага означає стан спокою або баланс між проти­діючими силами. Це така ситуація, за якої відсутня тенден­ція до зміни. Рівноважна ціна – це така ціна, до якої ма­тиме тенденцію наближатися дійсна або фактична ринкова ціна. Це ціна, яка може утримуватися на певному рівні довший час. Будь-яка ціна, яка не є рівноважною, не може утримуватися на певному рівні довго, оскільки діють базові ринкові сили, які стимулюють зміну ціни.

Кращий спосіб зрозуміти, що саме мається на увазі під рівноважною ціною, - це розглянути конкретний випадок, такий, як ринок курчатини. Нанесемо криву попиту (рис. 1) і криву пропозиції курчатини (рис. 5) на одну площину (рис. 9 додаток Е). Таке поєднання є можливим, оскільки криві по­питу і пропозиції виконані з використанням однакових одиниць вимірювання по кожній осі. Графік, показаний на рис.9, допоможе визначити рівноважну ціну курчатини. Почнемо з розгляду того, що трапилося б, якби на ринку встановилися різні ціни. Наприклад, за ціни 12грн. за 1 кг крива попиту показує, що величина попиту на курчатину становитиме 60 000 кг на рік, тоді як крива пропозиції пока­зує, що пропонуватиметься 122 500 кг на рік. Таким чином, якщо ціна становитиме 12 грн. за 1 кг, утвориться надлишок або перевищення величини пропозиції над величиною попиту в 62 500 кг, що показано лінією „надлишок”. За цих обста­вин, деяка кількість пропонованої курчатини не могла б бути проданою. Запаси кур­чатини збільшились, і виро­бники прагнули б зменшу­вати свої ціни для того, щоб позбутися небажаних запа­сів. Стрілки вздовж кривих – це напрям, в якому змінює­ться ціна, якщо на ринку є надлишок. Таким чином, ці­на 12 грн. за 1 кг не є рівно­важною ціною.

Якби ціна була 2 грн. за 1 кг, то крива попиту показа­ла б бажану для споживачів кількість продукту (110 000 кг), а крива пропозиції – бажану для виробників величину про­позиції (5000 кг). Знову знаходимо розбіжність між величи­нами попиту та пропозиції курчатини на рік: величина про­позиції курчатини була б меншою, ніж величина попиту на неї. Як показано на рис. 14, була б нестача, або пере­вищення величини попиту над величиною пропозиції у 105 000 кг на рік, що показано лінією „нестача”. За цих об­ставин деякі споживачі, які (уявно) хотіли купувати курча­тину за такою ціною, не змогли б її придбати, тобто на ринку курчатини мав би утворитися дефіцит. В умовах де­фіциту конкуренція між покупцями за обмежену кількість товару призводить до зростання ціни, як показано спрямо­ваними вгору стрілками. Таким чином, ціна 2 грн. за 1 кг не змогла б утримуватись довго. Отже, 2 грн. за 1 кг також не є рівноважною ціною.

Рівноважною є та ціна, за якої кількість попиту дорів­нює кількості пропозиції. На конкурентному ринку ця рів­новага досягається на перетині кривих попиту і пропозиції (точка е на рис. 9). За ціни рівноваги нема ні надлишку, ні нестачі. На рис. 14 рівноважною є ціна у 6 грн. за 1 кг. Та­ким чином, ціна 6 грн. за 1 кг є рівноважною, а 77 500 кг – рівноважною кількістю.