Смекни!
smekni.com

Інвестування регіональної економіки та її ефективність в Україні (стр. 2 из 5)

вперше:

розроблено організаційний механізм управління ефективністю інвестування регіону, в рамках якого доведено доцільність створення на регіональному рівні спеціалізованого управління інвестиційно-інноваційної політики, діяльність якого забезпечить залучення широкого спектра інвестицій в економіку регіону з метою подальшого її розвитку;

обґрунтовано з урахуванням зарубіжного досвіду інвестування регіональної економіки, створення в Україні агенств регіонального розвитку й розроблено організаційно-функціональну модель їх діяльності, основу якої становить їх організаційна форма. Така модель дозволить активізувати інвестиційну діяльність в регіоні й підвищити ефективність регіональної економіки;

удосконалено:

визначення сутності інвестицій, яке, на відміну від існуючих, трактує економічну суть інвестицій як збільшення капіталу, що функціонує в конкретній економічній системі за рахунок зростання пропозиції щодо використання виробничих ресурсів, яка виникає внаслідок розширення потреб у виробничому споживанні;

класифікацію інвестицій на рівні регіону, яка доповнена важливими в регіональному аспекті класифікаційними ознаками, такими, як: джерела інвестування; види вкладень; характер участі інвесторів; рівень економіки; матеріальність інвестицій; призначення об’єктів інвестування; форма власності; постійність; наявність.

отримали подальший розвиток:

пріоритети регіонального розвитку і напрями реалізації інвестиційної політики регіону з урахуванням активізації ринкових механізмів в інвестиційній сфері, разом з введенням контрактної системи, конкурсного добору високоефективних інвестиційних проектів, їх правового й комерційного гарантування; розвитку інноваційного підприємництва та розширення обсягів лізингових операцій, що дасть змогу збільшити інвестиційну пропозицію для подальшого розвитку регіональної економіки;

систематизація чинників формування сприятливого інвестиційного клімату регіону, якими визначені політична обстановка, правове середовище, макроекономічні фактори, податкове оточення та регуляторний вплив;

на основі економічних показників та параболічних і лінійних моделей тренду визначено прогноз надходження інвестицій в економіку регіону на 2008-2009 рр., який може бути використаний під час розробки економічної стратегії розвитку регіону.

Практичне значення одержаних результатів. Реалізація пропозицій та рекомендацій, викладених у дисертації, на практиці дозволяє ефективно управляти залученням інвестицій у регіональну економіку та здійснювати комплексну оцінку інвестиційних проектів.

Одержані наукові результати використані в практиці впровадження інвестиційних проектів у Львівській області, зокрема, рекомендації щодо запропонованих показників ефективності інвестиційного проекту використані Управлінням інвестиційної політики та зовнішньоекономічної діяльності Головного управління економіки Львівської обласної державної адміністрації (довідка Управління інвестиційної політики та зовнішньоекономічної діяльності Головного управління економіки Львівської обласної державної адміністрації, 18.01.06 р. №80-80-2-108); визначені автором напрями регіональної політики, яка повинна здійснюватись комплексно, та пріоритетні напрями регіонального розвитку взято до уваги Головним управлінням статистики у Львівській області (довідка Головного управління статистики у Львівській області, 23.01.06 р. №10-04/36).

Теоретичні узагальнення та методичні рекомендації автора використовуються в навчальному процесі Львівської комерційної академії під час викладання дисциплін “Аналіз інвестиційних проектів”, “Інвестування”, “Інвестиційне кредитування” (довідка про впровадження №169/022 від 27.02.06 р).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаним науковим дослідженням. Усі розробки та пропозиції, що в ній містяться, належать особисто авторові.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертації доповідалися та обговорювалися на наукових семінарах кафедр фінансів і кредиту, банківської справи та щорічних наукових конференціях викладачів та аспірантів Львівської комерційної академії.

Окремі положення та висновки дисертаційної роботи доповідались на науково-практичних конференціях: “Стратегія соціально-економічного розвитку України і формування механізмів зростання” (м. Львів, 2005 р), “Соціально-економічні дослідження в перехідний період” (м. Львів, 2004 р), “Структурні трансформації та інвестиційно-інноваційний розвиток торгівлі” (м. Львів, 2005 р), міжнародній науково-практичній конференції “Розвиток наукових досліджень “2005” (м. Полтава, 2005 р), “Формування стратегії розвитку регіону на інноваційній основі” (м. Чернівці, 2004 р).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковано у 7 одноосібних наукових працях загальним обсягом 2,9 д. а., з них 7 статей у фахових виданнях (2,9 д. а).

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, додатків та списку використаних джерел. Зміст роботи викладено на 229 сторінках комп’ютерного тексту. Матеріали дисертації містять 19 таблиць і 39 рисунків, 28 додатків, які подано на 40 сторінках. Список використаних джерел з 139 найменувань уміщено на 9 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і завдання, відображено наукову новизну, практичне значення, особистий внесок здобувача та апробацію одержаних результатів.

У першому розділі “Теоретико-методологічні основи дослідження ефективності інвестування регіональної економіки” розглянуто сутність інвестицій, охарактеризовано функції, узагальнено класифікаційні ознаки, розглянуто зміст та принципи розробки регіональної інвестиційної політики, окреслено напрями регіональної політики та основні цілі розвитку регіону, які повинні вирішуватися комплексно, а також пріоритетні напрями розвитку економіки Львівської області. Автором розглядаються умови та чинники формування інвестиційного клімату на регіональному рівні як макроекономічні, природно-ресурсний, інвестиційний, фінансово-кредитний, науково-технологічний, інноваційний, кадровий потенціал, фактори ринкового середовища та соціальні фактори.

Ґрунтуючись на узагальненні існуючих підходів до класифікації інвестицій, зроблено висновок, що вони не охоплюють всього спектра інвестиційної діяльності. Тому класифікація інвестицій узагальнена і доповнена окремими ознаками (рис.1).

З огляду на аналіз сучасних наукових поглядів на економіку країни зроблено висновок, що економіка регіону є еволюційною відкритою системою, яка відчуває на собі постійний вплив зовнішніх факторів і реагує на них. Тому важливим є системний підхід до дослідження регіональної економіки, який зводиться до того, що на певній території суб’єкти різних сфер діяльності взаємопов’язані між собою і створюють територіальну соціально-економічну систему, яка в нормальному стані перебуває в режимі динамічної рівноваги.

Державна інвестиційна політика є дуже важливою в регіональному аспекті, оскільки для ефективного впливу місцевих органів влади на вирішення інвестиційних проблем потрібне їх повноцінне функціонування і передусім достатнє економічне та фінансове забезпечення.

Актуальним є питання щодо необхідності підвищення ефективності використання існуючих інвестиційних ресурсів. Напрями його вирішення повинні бути переглянуті як загалом по країні, так і в кожному регіоні.

Підвищення ефективності використання існуючих інвестиційних ресурсів у різних регіонах повинно здійснюватись з урахуванням особливостей регіону. Для вирішення цього питання необхідно розробити стратегічний план його розвитку, який би враховував інтереси всіх активних учасників життєдіяльності регіону й перспективи їх розвитку, регіональну інвестиційну програму, яка б ґрунтувалася на інтересах не тільки органів управління, але і приватного сектора економіки з метою створення сприятливих умов для розширення їх інвестиційної діяльності. Інвестиційна програма для регіону повинна передбачати координацію взаємного впливу приватних та бюджетних інвестицій, об’єднаних для досягнення основних цілей розвитку регіону.

Отже, стратегічний курс регіону щодо залучення інвестицій повинен бути розрахований на тривалу перспективу і передбачати послідовне розв’язання таких великомасштабних питань, як: структурна перебудова економіки регіону, розвиток експорто- та імпортозамінного виробництва у регіоні, сприяння більш повній зайнятості населення в регіоні, повніше використання рекреаційних ресурсів регіону.

Серед напрямів регіональної інвестиційної політики нами окреслено такі: перегляд пріоритетних напрямів і програм інвестиційної політики, фінансування окупних (прибуткових) інвестиційних проектів і цільових програм через механізм бюджету розвитку, розвиток інноваційного підприємництва, розширення обсягів лізингових операцій.

Одним з напрямів регіональної політики Львівської області є реалізація довгострокової стратегії регіонального розвитку, що враховує наявні природні ресурси, інфраструктуру виробництва, ситуацію на ринку праці і товарів, екологічну ситуацію, концепцію стратегії розвитку Львівщини до 2015 року.

Аналіз стратегії засвідчив, що пріоритетними галузями економіки Львівської області повинні бути сільське господарство; харчова, легка, електротехнічна, будівельна, деревообробна, паперова, нафтопереробна, машинобудівна, хімічна та нафтохімічна промисловість, транспортна інфраструктура.