Смекни!
smekni.com

Інвестування регіональної економіки та її ефективність в Україні (стр. 4 из 5)

У роботі з погляду доцільності впровадження і реалізації обґрунтовано проект “Модернізація системи водопостачання і водовідведення м. Львова”, метою якого є розширення доступності та підвищення якості надання послуг з водопостачання та очищення каналізаційних стоків за прийнятними цінами в м. Львові. Зроблено висновок, що реалізація цього проекту сприятиме зміцненню інституційних засад, поліпшенню фінансової діяльності в умовах існуючого правового регулювання, запровадженню більш ефективної практики експлуатації споруд та більш низько витратному вибору інвестицій, розвитку та підвищенню якості надання послуг водозабезпечення населенню регіону, зміцненню конкурентних переваг ЛВК порівняно з іншими комунальними підприємствами.

Інноваційна діяльність в Україні розвивається і набуває пріоритетної уваги з боку держави. У роботі розглядаються тенденції впровадження інновацій та інноваційної діяльності, напрями використання інноваційних технологій в регіоні та основні проблеми розвитку ринку інновацій в регіоні, якими визначено:

відсутність механізму цілеспрямованого впливу органів державної влади на розробку і впровадження інновацій;

недостатність фінансових ресурсів для розробки і впровадження інновацій;

нерозвиненість інфраструктури ринку, зокрема інформаційної та інвестиційної.



Рис.2. Організаційно – структурна модель управління інвестиційно-інноваційною політикою регіону.

Проаналізовано діяльність технопарків (“Вуглемаш”, “Інститут технічної теплофізики”, “Інтелектуальні інформаційні технології”, “Укрінфотех”, “Київська політехніка” - Національний технічний університет); бізнес-інкубаторів (створені бізнес-інкубатори в Києві та Харкові: дочірнє підприємство МIМ-Київ "Центр розвитку інновацій" (ЦРI), яке розташоване в Інституті електрозварювання ім. Є. Патона (м. Київ), та Центр розвитку малого бізнесу "Харківські технології" (ЦХТ) в Інституті монокристалів (м. Харків) НАН України, інкубатор-центр "Львівської політехніки" у Львівській області) та діяльність СВЕЗ Курортополіс “Трускавець”, СВЕЗ “Яворів” та проект “Концесійні транспортні магістралі”, який реалізується на території СВЕЗ “Яворів”. З проведеного дослідження зроблено висновок, що діяльність технопарків та спеціальних економічних зон у Львівській області сприяє активізації інвестиційно-інноваційного процесу в регіоні, створенню нових робочих місць та збереженню нині діючих, а також створенню на території спеціальних економічних зон нових підприємств, діяльність яких спрямована на виробництво конкурентоспроможної, високотехнічної та інноваційної продукції, а також курортних послуг.

З метою пошуку шляхів активізації інвестування регіонального розвитку вивчено досвід інвестування регіональної економіки Польщі та діяльність агентств розвитку (АРР), які діють у Польщі. Зроблено висновок, що для України агентства регіонального розвитку є якісно новою інституціональною формою управління і сприяння розвитку територій, тобто управлінською інновацією. Визначено основні риси АРР: неурядовий характер за тісної співпраці з центральними і місцевими органами державної влади і самоврядування, наявність серед засновників впливового на території регіону органу влади.

Доведено, що АРР сприяють створенню позитивного ділового іміджу й інвестиційної привабливості відповідної території, залученню ресурсів для розвитку, участі території у міжнародних, національних і регіональних програмах розвитку, координації та співпраці, безпосередній діяльності з реалізації інвестиційних проектів, надання експертних послуг (оцінка кредитної чи інвестиційної спроможності), консультативної допомоги місцевому самоврядуванню та банкам щодо інвестиційних програм та проблем розвитку, комплексному вирішенню проблем розвитку, надання допомоги в розробці стратегій розвитку фінансової і кредитної інфраструктури тощо.

З урахуванням вивченого досвіду Польщі у дисертації запропонована організаційно-функціональна модель АРР України (Агентства регіонально розвитку України) (рис.3).


Рис.3. Організаційно-функціональна модель АРР України

Зроблено висновок, що в регіонах України доцільно створювати агентства регіонального розвитку, головною метою яких було б сприяння економічному розвитку відповідної території, створення привабливого інвестиційного іміджу та пошук і залучення інвестицій на дану територію.

ВИСНОВКИ

У дисертації поглиблено теоретико-методологічні засади інвестиційного забезпечення регіональної економіки і запропоновано організаційний механізм управління ефективністю інвестування регіону. Виконана робота дає підстави сформулювати висновки теоретичного, методологічного та прикладного характеру.

1. Дослідження трактувань вітчизняних і зарубіжних вчених категорії “інвестиції” дало підстави стверджувати, що в економічній літературі не існує єдиної думки щодо сутності категорії “інвестиції”, що обумовлено як складністю цієї категорії, так і наявністю кількох видів і форм капіталу та процесу інвестування. Економічна суть поняття “інвестиції” полягає у збільшенні обсягів капіталу, що функціонують у конкретній економічній системі за рахунок зростання пропозицій щодо використання виробничих ресурсів, які виникають внаслідок розширення потреб у виробничому споживанні. Для з’ясування сутності інвестицій суттєве значення має характеристика функцій, які вони виконують, їх класифікація за певними ознаками.

2. З’ясовано зміст та принципи розробки регіональної інвестиційної політики та визначено пріоритетні галузі економіки Львівської області, на які доцільно було б звернути більше уваги під час розробки довгострокової стратегії регіонального розвитку, а саме: сільське господарство; харчова, легка, електротехнічна, будівельна, деревообробна, паперова, нафтопереробна, машинобудівна, хімічна, нафтохімічна галузі та транспортна інфраструктура.

3. Досліджено, що інвестиційний клімат - поняття досить широке і охоплює все те, на що звертає увагу інвестор, коли оцінює на скільки сприятливі чи несприятливі умови для вкладення капіталу у певний регіон, враховуючи ідеологію і політику, економіку і культуру. Тому інвестиційний клімат як особлива підсистема в інституційній системі економіки, покликана створити передумови для найкращого використання суспільно-економічних відносин у розвитку і науково-технологічному відновленні продуктивних сил суспільства через активну інвестиційну діяльність.

Зроблено висновок, що поліпшенню інвестиційного клімату в Україні та її регіонах сприятиме розвиток міжнародної інвестиційної співпраці, що збільшить надходження інвестицій з-за кордону та їх ефективне використання.

4. Досліджено особливості та проблеми внутрішнього і зовнішнього інвестування в економіку регіону, що дає можливість стверджувати: внутрішні можливості інвестування регіону є обмежені і залежать від загальноекономічної ситуації в Україні, яка сьогодні негативно позначається на всіх інвестиційних процесах. За оцінками спеціалістів для створення повноцінної експортно орієнтованої економіки Україні необхідно 40-50 млрд. дол. США.

Одним з показників, які характеризують ступінь інтеграції країни та її регіонів у світове співтовариство, є іноземні інвестиції. Виявлена залежність цього показника від привабливості об’єкта інвестування. У цьому напрямі у регіоні позитивною тенденцією є те, що обсяг іноземних інвестицій збільшився, а темпи приросту іноземних інвестицій, залучених в економіку Львівської області, є одними з найвищих в Україні і становлять 38,5%, тоді як середній показник по Україні становить 21,7%. Найважливішими інвестиційними партнерами Львівської області є Польща, Німеччина, Угорщина, Швейцарія, Великобританія.

5. Для сталого розвитку території доцільно знайти можливості для залучення нових джерел інвестування, насамперед довгострокових банківських кредитів, страхових, інвестиційних та інших комерційних фондів. У регіоні необхідно створити централізовані фонди довгострокових кредитів для фінансування пріоритетних об’єктів.

6. Для виявлення закономірностей розвитку іноземного інвестування та перспектив залучення іноземних інвестицій в економіку Львівської області побудовано моделі трендів прямих іноземних інвестицій Польщі, Німеччини і Великобританії в економіку Львівської області, моделі трендів інвестицій в основний капітал Львівської області за галузями економіки, парні рівняння регресії залежності сукупних інвестицій в основний капітал від впливу інвестицій за галузями економіки Львівської області, лінійні моделі трендів інвестицій в основний капітал за галузями економіки Львівської області, лінійні і параболічні моделі трендів обсягів іноземних інвестицій з країн СНД і інших країн світу в економіку Львівської області, моделі трендів (прогнозу) прямих іноземних інвестицій в райони та міста обласного призначення Львівської області, з яких зроблено висновок, що обсяг іноземних інвестицій в економіку Львівської області у 2008-2009 рр. буде збільшуватись, що позитивно впливатиме на економічний розвиток області.