Смекни!
smekni.com

Оптова торгівля ветеринарними препаратами (стр. 2 из 5)

5. ЗАТ "ЗАПОРІЖБЮСІНТЕЗ", М.ЗАПОРІЖЖЯ, ЛЕНІНСЬКИЙ Р-Н, ШОСЕ ДНІПРОПЕТРОВСЬКЕ, З

6. ВАТ "ПІЩАНСЬКИЙ КОМБІКОРМОВИЙ ЗАВОД", ЧЕРКАСЬКА ОБЛ., ЗОЛОТОНІСЬКИЙ Р-Н, С.ПІЩАНЕ

7. ЗАКРИТЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО КОРДЕЛІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ МІЖГОСПОДАРСЬКИЙ КОМБІКОРМОВИЙ ЗАВОД, ВІННИЦЬКА ОБЛ., КАЛИНІВСЬКИЙ Р-Н, С.КОРДЕЛІВКА, ВУЛ. КИЇВСЬКА 36

8. БАЛОВСЬКИЙ КОМБІНАТ ХЛІБОПРОДУКТІВ, СТ. БАЛІВКА ПРИДНІПРОВСЬКОЇ ЗАЛІЗНИЦІ ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

9. ВАТ КАЛИТЯНСЬКИЙ ЗАВОД КОМБІКОРМІВ І ПРЕМІКСІВ, КИЇВСЬКА ОБЛ., БРОВАРСЬКИЙ Р-Н, СМТ. КАЛІТА

10. ВАТ "АГРОВЕСТ", ДНІПРОПЕТРОВСЬКА ОБЛ., ДНІПРОПЕТ-РОВСЬКИЙ Р-Н, СЕЛИЩЕ ДОСЛІДНЕ, ТЕРИТОРІЯ УЧБОВИЙ ЦЕНТР АПК

Найбільшу частку ринку оптової торгівлі ветеринарними препаратами натепер займає німецько-українська фірма НПФ “БРОВАФАРМА”. Щодо перспектив розвитку галузі слід зазначити, що в 2007 році потреба у ветеринарних препаратах на 90% задовольняється за рахунок використання ветеринарних препаратів вітчизняного виробництва, порівняно з 60% у 2002 році.

1.2 Формування підприємницької ідеї та особливості її реалізації в сфері оптової торгівлі ветеринарними препаратами

Ідея заснувати комерційне підприємство з оптового продажу ветеринарних препаратів виникла в результаті аналізу цієї ніші в Житомирській області. На мою думку в місті та області недостатньо розвинута така галузь оптової торгівлі як торгівля ветеринарними препаратами. Джерелом для виникнення цієї ідеї стали відгуки споживачів, щодо недостатньої ширини та глибини асортименту ветеринарних медикаментів і препаратів. Достатньо велика варіація вітчизняних підприємств-виробників ветеринарних медикаментів та препаратів дає можливість створити фірму , предметом діяльності якої є оптовий продаж лише вітчизняних ветеринарних препаратів.

Рішення заснувати власну справу виникло в результаті усвідомлення необхідності працювати на межі своїх здібностей , надії на особисту незалежність, небажання працювати на когось, бажанні найповніше використати свої можливості. Для відкриття юридичної особи було обрано таку організаційно-правову форму, як товариство з обмеженою відповідальністю. Товариство з обмеженою відповідальністю являє собою господарське товариство, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями лише своїм майном. Учасники товариства несуть ризик збитків в межах своїх вкладів. Вибір цієї організаційної форми обумовлений невеликою кількістю засновників –– п’ятеро, та відповідним видом діяльності. Так як підприємство займатиметься оптовою торгівлею ветеринарними препаратами вважаю за доцільне обрати назвою ім’я бога торгівлі –– Гермеса. ТОВ “Гермес” створюється з метою отримання прибутку, задоволення соціальних та економічних інтересів працівників, засновників, власників майна фірми через оптову торгівлю ветеринарними медикаментами та препаратами, фірмам, організаціям, громадянам як в Україні, так і за її межами. Своєю місією ТОВ “Гермес” вважає насичення ринку високоякісними товарами, сприяння розвитку науково-технічного прогресу та впровадженню його результатів у суспільне виробництво.

Специфічною особливістю в діяльності ТОВ “Гермес” є сфера його функціонування, яка регулюється численними нормативно-правовими актами.

1.3 Нормативно-правове регулювання діяльності підприємств оптової торгівлі ветеринарними препаратами

Порядок здійснення господарської діяльності товариством з обмеженою відповідальністю “Гермес” у сфері оптової торгівлі ветеринарними препаратами регулюється Господарським кодексом, ЗУ “Про господарські товариства”, ЗУ “Про ліцензування деяких видів господарської діяльності”, ЗУ “Про патентування деяких видів підприємницької діяльності”, ЗУ “Про ветеринарну медицину”, Правилами реалізації ветеринарних медикаментів та препаратів.

Господарський кодекс України визначає ТОВ “Гермес”, як мале підприємство . Малими (незалежно від форми власності) визнаються підприємства, в яких середньооблікова чисельність працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п'ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує суми, еквівалентної п'ятистам тисячам євро за середньорічним курсом Національного банку України щодо гривні (ст.63).

Згідно статті 80 Господарського кодекса України ТОВ “Гермес” є господарським товариством, що має статутний фонд, поділений на частки, розмір яких визначається установчими документами і несе відповідальність за своїми зобов’язаннями лише своїм майном. Учасники товариства несуть ризик збитків в межах своїх вкладів.

Згідно ЗУ “Про господарські товариства” кількість учасників товариства з обмеженою відповідальністю “Гермес” налічує 5 осіб (ст.50). Згідно статті 51 установчі документи товариства з обмеженою відповідальністю містять відомості про розмір часток кожного з учасників, розмір, склад та порядок внесення ними вкладів, розмір і порядок формування резервного фонду, порядок передання (переходу) часток у статутному (складеному) капіталі.

Статутний фонд ТОВ “Гермес” становить вісімдесят тисяч гривень. До моменту реєстрації товариства з обмеженою відповідальністю “Гермес” кожен з учасників вніс до статутного (складеного) капіталу всю вказану в установчих документах суму вкладу. Внесення до статутного (складеного) капіталу грошей було підтверджено документами, виданими банківською установою. Учасникам товариства з обмеженою відповідальністю, було видано свідоцтво товариства.

Учасник товариства з обмеженою відповідальністю має право продати чи іншим чином відступити свою частку (її частину) у статутному капіталі одному або кільком учасникам цього товариства. Відчуження учасником товариства з обмеженою відповідальністю своєї частки (її частини) третім особам допускається, якщо інше не встановлено статутом товариства.

Учасники товариства користуються переважним правом купівлі частки (її частини) учасника пропорційно до розмірів своїх часток, якщо статутом товариства чи домовленістю між учасниками не встановлений інший порядок здійснення цього права. Купівля здійснюється за ціною та на інших умовах, на яких частка (її частина) пропонувалася для продажу третім особам. Якщо учасники товариства не скористаються своїм переважним правом протягом місяця з дня повідомлення про намір учасника продати частку (її частину) або протягом іншого строку, встановленого статутом товариства чи домовленістю між його учасниками, частка (її частина) учасника може бути відчужена третій особі. Частка учасника товариства з обмеженою відповідальністю може бути відчужена до повної її сплати лише в тій частині, в якій її уже сплачено. У разі придбання частки (її частини) учасника самим товариством з обмеженою відповідальністю воно зобов'язане реалізувати її іншим учасникам або третім особам протягом строку, що не перевищує одного року, або зменшити свій статутний капітал відповідно до статті 52 Закону. Протягом цього періоду розподіл прибутку, а також голосування і визначення кворуму у вищому органі проводяться без урахування частки, придбаної товариством.(ст. 53).

При реорганізації юридичної особи ТОВ “Гермес”, учасника товариства, або у зв'язку із смертю громадянина, учасника товариства, правонаступники (спадкоємці) мають переважне право вступу до цього товариства.

При відмові правонаступника (спадкоємця) від вступу до товариства з обмеженою відповідальністю або відмові товариства у прийнятті до нього правонаступника (спадкоємця) йому видається у грошовій або натуральній формі частка у майні, яка належала реорганізованій або ліквідованій юридичній особі (спадкодавцю), вартість якої визначається на день реорганізації або ліквідації (смерті) учасника. У цих випадках розмір статутного (складеного) капіталу товариства підлягає зменшенню (ст.55).

Рішення товариства з обмеженою відповідальністю про зменшення його статутного (складеного) капіталу набирає чинності не раніш як через 3 місяці після державної реєстрації і публікації про це у встановленому порядку (ст.56).

Вищим органом товариства з обмеженою відповідальністю “Гермес” є загальні збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Представники учасників можуть бути постійними або призначеними на певний строк. Учасник вправі в будь-який час замінити свого представника у загальних зборах учасників, сповістивши про це інших учасників. Учасник товариства з обмеженою відповідальністю вправі передати свої повноваження на зборах іншому учаснику або представникові іншого учасника товариства. Учасники мають кількість голосів, пропорційну розміру їх часток у статутному (складеному) капіталі. Загальні збори учасників товариства обирають голову товариства (ст.58). Компетенція загальних зборів учасників ТОВ “Гермес”, порядок прийняття рішень зборами визначається в ст.59-60.

Загальні збори учасників товариства з обмеженою відповідальністю “Гермес” скликаються не рідше двох разів на рік, якщо інше не передбачено установчими документами. Позачергові загальні збори учасників скликаються головою товариства при наявності обставин, зазначених в установчих документах, у разі неплатоспроможності товариства, а також у будь-якому іншому випадку, якщо цього потребують інтереси товариства в цілому, зокрема, якщо виникає загроза значного скорочення статутного (складеного) капіталу. Загальні збори учасників товариства повинні скликатися також на вимогу виконавчого органу. Учасники товариства, що володіють у сукупності більш як 20 відсотками голосів, мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час і з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства. Якщо протягом 25 днів голова товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників. Про проведення загальних зборів товариства учасники повідомляються передбаченим статутом способом з зазначенням часу і місця проведення зборів та порядку денного. Повідомлення повинно бути зроблено не менш як за 30 днів до скликання загальних зборів. Будь-хто з учасників товариства вправі вимагати розгляду питання на загальних зборах учасників за умови, що воно було ним поставлено не пізніш як за 25 днів до початку зборів. Не пізніш як за 7 днів до скликання загальних зборів учасникам товариства повинна бути надана можливість ознайомитися з документами, внесеними до порядку денного зборів. З питань, не включених до порядку денного, рішення можуть прийматися тільки за згодою всіх учасників, присутніх на зборах (ст.60).