Смекни!
smekni.com

Підвищення економічної ефективності використання основних фондів операційної діяльності підприємства (стр. 3 из 7)

Проміжок часу, протягом якого відбувається процес формування, використання та відновлення споживчої вартості основних фондів, характеризується поняттям "цикл відтворення основних фондів".

Основні стадії (етапи) циклу відтворення основних фондів наведено на рис. 3


Рис. 3. Стадії та етапи циклу відтворення основних фондів торговельного підприємства

Цикл відтворення основних фондів не слід плутати з поняттям "обіг основних фондів", яке відображає проміжок часу, протягом якого відбувається відновлення вартості основних фондів через механізм амортизаційних відрахувань.

Наведені поняття не тільки змістовно, а и кількісно відрізняються одне від одного.

Якщо цикл відтворення основних фондів більш тривалий, ніж обіг основних фондів, то підприємство отримує додатковий дохід за рахунок використання накопиченої амортизації.

Якщо ж в разі неефективного використання цикл відтворення коротший за обіг фондів, то підприємство не має фінансових джерел для відновлення основних фондів (в зв'язку з не завершенням амортизаційного періоду) і несе збитки через списання залишкової вартості основних фондів на фінансові результати діяльності.

3. Аналіз стану та ефективності використання основних фондів торговельного підприємства

Необхідною передумовою удосконалення формування, використання та відтворення основних фондів торговельного підприємства є проведення аналізу їх сучасного стану та ефективності використання. Інформаційною основою аналітичної роботи є матеріали бухгалтерського обліку (обігові відомості з рахунків 01 "Основні засоби", 07 "Обладнання", 055 "Майно в оренді"), форми бухгалтерської звітності: ф. №1 "Баланс", ф. №3 "Звіт про фінансово-майновий стан" (розділ 4 - Наявність та рух основних фондів), форма статистичної звітності №11-ОФ "Звіт про наявність та рух основних фондів, амортизацію (знос)", матеріали оперативного обліку об'єктів основних фондів (технічні паспорти та інша первинна документація), матеріали дослідження ринкових цін відновлення основних фондів (прайс-листи на продаж аналогічного обладнання, вартість будівель-но-монтажних матеріалів та робіт) тощо.

Завданням аналізу стану та ефективності використання основних фондів е: встановлення забезпеченості підприємства та його структурних підрозділів основними фондами - відповідність величини, складу і технічного рівня фондів потребі в них; визначення обсягів їх росту, оновлення та вибуття; вивчення технічного стану основних засобів і особливо їх активної частини - машин та устаткування: визначення ступеня використання основних фондів, аналіз повноти використання торговельної та складської площі; встановлення ступеня використан­ня обладнання та його комплектності; визначення впливу використання основних фондів на обсяг товарообороту та інші економічні та фінансові показники діяльності підприємства; виявлення резервів зростання фондовіддачі, збільшення обсягу товарообороту та прибутку за рахунок покращення використання основних фондів.

Аналіз стану та ефективності використання основних фондів підприємства передбачає проведення наступної аналітичної роботи (рис. 4).



Рис. 4. Етапи аналізу стану та ефективності використання основних фондів

3.1. Аналіз обсягів та динаміки основних фондів

На цьому етапі аналізу визначається загальний обсяг основних фондів торговельного підприємства у вартісному вимірі та вивчається динаміка обсягу основних фондів порівняно з попередніми періодами.

Якщо протягом аналітичного періоду відбулися переоцінки вартості основних фондів, то вивченню динаміки повинна передувати процедура приведення обсягу фондів у спів ставний вигляд. Для цього проводиться зменшення обсягу переоцінених основних фондів на індекс переоцінки або дооцінка вартості основних фондів в попередніх періодах. Співставлений динамічний ряд дозволяв визначити реальну зміну обсягу основних фондів підприємства.

Темп зростання обсягу основних фондів слід порівняти з темпом зростання обсягу товарообороту підприємства (для визначення ступеня матеріального забезпечення зростання товарообороту) та темпів зростання загального обсягу активів підприємства (для оцінки змін в їх складі поза обігових активів).

3.2. Аналіз стану та складу основних фондів

На цьому етапі аналізу вивчається склад основних фондів і динаміка окремих видів (об'єктів) та груп основних фондів.

В процесі аналізу основні фонди групують за ознаками класифікації, розглянутими вище.

Спрямування висновків за результатами аналізу складу основних фондів за окремими ознаками класифікації відображено у табл. 1.

Таблиця 1

Напрямки діагностики показників складу основних фондів підприємства

Питома вага в загальному обсязі фондів: Спрямування діагностичного висновку
1. Основних виробничих фондів. Ступінь орієнтації основних фондів на господарську діяльність підприємства
2. Основних невиробничих фондів. Ступінь розвитку соціальної інфраструктури підприємства
3. Активно! частини. Ступінь технічного оснащення господарської діяльності підприємства
4. Пасивної частини основних фондів. Ступінь забезпечення матеріальних умов для діяльності підприємства
5. Власних основних фондів. Ступінь господарської незалежності підприємства

Продовження таблиці 1

Питома вага в загальному обсязі фондів: Характер діагностичного висновку
6. Орендованих основних фондів Ступінь залежності підприємства від орендарів
7. Фондів, що фактично використовуються в господарській діяльності Ступінь освоєння можливостей наявного матеріального потенціалу підприємства
8. Фондів, що передані в оренду Ступінь відволікання основних фондів для обслуговування виробничих потреб інших суб'єктів господарювання
9. Фондів, що не викори­стовуються (тимчасово або постійно) Ступінь безгосподарності підприємства в використанні основних фондів

3.3. Аналіз ступеня зносу основних фондів

Ступінь зносу основних фондів характеризує їх вік та можливість подальшого використання.

Для отримання аналітичного висновку з цього напрямку аналізу розраховують значення наступної системи показників:

Показник Алгоритм розрахунку Економічна характеристика
1.Коефіцієнт зносу основних фондів. Сума зносу основних фондів -------------------------------------------------- Первісна (відновну вальна) вартість основних фондів Ступінь зносу основних фондів та відшкодування витрат на формування основних фондів.
2.Коефіцієнт придатності. Залишкова вартість основних фондів ---------------------------------------------------- Первинна вартість основних фондів Можливість подальшого використання, ступінь невідшкодування основних фондів.

Ступінь морального зносу (техніко-економічного старіння) окремих видів активно! частини основних фондів можна оцінити за допомогою коефіцієнта морального зносу, який розраховується так:

КМЗ=1-(В1О)(ПО1)

де В0, В1 - відповідно, повна вартість нових та задіяних основних фондів (відновлювальна);

П0, П1 - відповідно, продуктивність або витрати на обслуговування тих же основних фондів.

Чим більше значення цього показника, тим більше його техніко-економічне старіння.

3 метою характеристики ступеня придатності основних фондів для подальшого використання доцільно також проводити групування основних фондів за тривалістю їх експлуатації та порівнювати середню тривалість експлуатації з нормативним значенням.

Чим вищий середній вік окремих труп основних фондів та ступінь відповідності нормативному терміну експлуатації, тим нижчий їх технічний рівень та споживчі якості.

3.4. Аналіз інтенсивності відновлення основних фондів

Інтенсивність відновлення основних фондів торговельного підприємства може бути охарактеризована такою системою показників:

Показник Алгоритм розрахунку Економічна характеристика
Коефіцієнт оновлення основних фондів Вартість введених основних фондів за період -------------------------------------- Вартість основних фондів на кінець аналітичного періоду Питома вага введених основ­них фондів в їх загальному наявному обсязі; ступінь оновлення основних фондів
Коефіцієнт вибуття основних фондів Вартість основних фондів, що вибули з експлуатації протягом аналітичного періоду -------------------------------------- Вартість основних фондів на початок аналітичного періоду Питома вага вибуття основних фондів в їх загальному обсязі, ступінь втрати основних фондів
Швидкість оновлення 1 ----------------------------------------- Коефіцієнт оновлення основних фондів Середній період повного онов­лення усіх основних фондів підприємства (виходячи з тривалості аналітичних періодів -рік, квартал, місяць).

Вказані показники розраховуються за окремими трупами основних фондів та за окремими аналітичними періодами. їх аналіз дозволяв зробити висновок стосовно стану відновлення основних фондів та пріоритетів підприємства в цьому питанні.