Смекни!
smekni.com

Підприємство. Повна характеристика діяльності (стр. 8 из 11)

Підприємства України незалежно від форм власності і організаційно-правової форми, а також виду діяльності мають право проводити індексацію балансової вартості основних фондів на початок звітного року. Для індексації балансової вартості основних фондів розраховується індекс - коефіцієнт індексації:

Кинд=(Іа-1-10):100

Іа-і - індекс інфляції року, який передує звітному.

Величезне значення основних фондів зумовлює необхідність їх детального вивчення, тобто об’єму і складу технічного стану і динаміки використання основних фондів і озброєності ними, вивчення факторів і вмявлення резервів їх ефективного використання.

В сучасних умовах підприємства можуть вибирати метод нарахування амортизації. Це можуть бути методи: рівномірного (прямолінійного) нарахування амортизації, прискореного зменшення залишкової вартості, метод зменшення залишкової вартості, кумулятивний метод, виробничий метод.Метод амортизації підприємством обирається самостійно з урахуванням очікуваного способу отримання економічних вигод від його використання.

Актуальним є питання визначення зносу машин і устаткування так як від рівня їх продуктивності залежить виробнича потужність підприємства, необхідно аналізувати доцільність зміни технічно застарвлих об’єктів новими з урахуванням фізичного та морального зносу.

Аналізуючи динаміку використання основних виробничих фондів було виявлено, що ефективність використання основних виробничих фондів підвищилася, тому що збільшився показник фондовіддачі. Доля основних фондів на одного робітника зменшилася. Продуктивність праці робітників і працівників також зросла, а такі зміни є позитивними для діяльності підприємства.

3.6 Визначення впливу зміни показника фондовіддачі основних фондів у звітному періоду в порівнянні з базовим на ТЕП діяльності підприємства

Додатковий обсяг виготовленої продукції ΔОр (або зменшення обсягу виготовленої продукції) за рахунок зростання (зниження) фондовіддачі визначається за формулою: (додаток 3)

(грн.)

де Орі - обсяг, виконаний власними силами у звітному році, Офі - середньорічна вартість основних виробничих фондів у звітному році, Фвіддачабаз - фондовіддача у базовому році.

ΔОр = 888630 – 340055*2,61=1086,45 (грн.)

Економію капітальних вкладень в основні виробничі фонди АК (або додаткове залучення) визначають за формулою:

ΔК = ΔОр *Фмісткістьбаз

ΔК =1086,45 * 0,38 = 412,851 (грн.)

де Фмісткістьбаз - фондоємкість у базовому році. Річний економічний ефект ЕК (втрати) від економії (додаткового залучення) капітальних вкладень визначають за формулою:

Ек = Ен ΔК, грн.

де Ен - норматив загальної економічної ефективності капітальних вкладень (у курсовому проекті приймаємо Ен = 0,17)

Ек = 0,17*412,851 = 70,18467 (грн.)

Зростання продуктивності праці робітників (або зниження показника) визначають за формулою:

ΔВр =

грн./чол.

Де Фзвіт.озброєність - - фондоозброєнність праці робітників у звітному році. Фзвіт.віддачі , Фбаз.віддачіфондовіддача основних виробничих фондів у звітному і базовому роках відповідно

ΔВр = 4304,49*(2,61-2,46) = 645,67 (грн./чол.)

Умовне вивільнення робітників ΔЧр (або додаткове залучення) за рахунок зростання (зменшення) продуктивності праці визначають за формулою:

Δ

(чол.)

де Врбаз – продуктивність праці робітників в базовому році

ΔЧ=

(чол).

Економію Е (збільшення вартості) від зниження собівартості виготовленої продукції (або зростання показника) визначають за формулою:

Е =

(грн.)

Де Уп - умовно-постійна частка витрат у складі собівартості виготовленої продукції

ΔОр - додатковий обсяг виготовленої продукції (або зменшення виготовленої продукції) за рахунок зростання (зниження) показника фондовіддачі;

Орзвіт - обсяг виготовленої продукції у звітному році

Сзвіт - собівартість виготовленої продукції у звітному році.

При усереднених розрахунках умовно-постійну частку витрат допускається приймати у % від загального розміру витрат за відповідними статтями собівартості виготовленої продукції у таких розмірах: за статтею "Матеріали" - 1%, за статтею "Експлуатація машин і механізмів" - 15%, за статтею "Основна заробітна плата" - 7%, за статтею "Накладні витрати" - 50%.

Маємо: умовно постійна частка витрат у складі собівартості виготовленої продукції становить:

Уп = 0,01*0,571+0,15*0,0868+0,07*0,153+0,50*0,1892 = 0,12404

Е = (0,12404*656707)/888630*1086,45 = 99,59 (грн.)

Загальна економія (втрати) від поліпшення (погіршення) використання основних виробничих фондів визначається за формулою:

Езаг = Е+Ек (грн.)

Езаг = 99,59+70,18467 = 106,78 (грн.)

Результати аналізу впливу показника фондовіддачі основних виробничих фондів на основні ТЕП діяльності підприємства оформляються у вигляді таблиці (див. Таблиця 10).

Таблиця 10 Вплив зміни показника фондовіддачі на основі ТЕП діяльності будівельного підприємства

Найменування показників Умовні позначення Одиниця виміру Базовий рік Звітний рік
1 2 3 4 5
1. Обсяг БМП Ор грн. 879320 888630
2. Серідньорічна вартість основних виробничих фондів Ф грн. 357160 340055
3. Фондовіддача основних виробничих фондів Фвіббачі грн/грн 2,46 2,61
4. Продуктивність праці робітників (виробіток) Вр грн/чол 10991,5 11248,48
5. Фондоозброєність праці робітників Фозбр грн/чол 4464,5 4304,49
6. Фондомісткість БМП Фміст грн/грн 0,41 0,38
7. Додатковий обсяг БМП за рахунок зростання фондовіддачі (зменшення обсягу БМП за рахунок зниження фондовіддачі) ΔОр грн. 1086,45
8. Зростання (зниження) продуктивності праці (виробітку) ΔВр грн/чол 645,67
9. Умовне вивільнення робітників (додаткове залучення) ΔЧр чол 5
10. Економія капітальних вкладень в основні виробничі фонди (додаткове залучення) ΔК грн. 412,851
11. Економія від зниження собівартості БМП (збільшення витрат) Е грн. 99,59
12. Економічний ефект від скорочення капітальних вкладень (втрати) Ек грн. 70,18467
13. Загальна економія за рахунок поліпшення використання основних виробничих фондів (втрати) Езаг грн. 106,78

4. Склад, структура та показники використання оборотних коштів підприємства

4.1. Характеристика, склад і структура оборотних коштів підприємства

Оборотні засоби (оборотні кошти) – це матеріальні цінності і грошові кошти, які знаходяться у розпорядженні підприемства, які використовуються у процесі технологічного циклу виготовлення продукції і при її реалізації повертаються підприємству.

Поділ оборотних коштів на оборотні фонди і фонди обігу зумовлений особливостями їх використання у сферах виробництва продукції і її реалізації.

Оборотні фонди – це частина виробничих фондів підприємства, які повністю споживаються в кожному технологічному циклі виготовлення продукції і повністю переносить свою вартість на вартість цієї продукції.

Речовим змістом оборотних фондів є предмети праці, а також деякі засоби праці.

Оборотні фонди підприємства включають:

Виробничі запаси – предмети праці, які ще не залучені у виробничий роцес і знаходяться на складах підприемства у вигляді запасів.

Незавершене виробництво – продукція, яка не пройшла всіх стадій обробки.

Витрати майбутніх періодів – витрати на підготовку та освоєння нової про - дукції, що мають місце в даний період, але будуть погашені в майбутньому.

Фонди обігу функціонують у сфері обігу (реалізації продукції).

Фонди обігу включають:

готова продукція на складах підприемства;

готова продукція, яка відвантажена і знаходиться в дорозі;