Смекни!
smekni.com

Фінансова санація підприємства (стр. 2 из 5)

■ за ініціативою заставодержателя цілісного майнового комплексу під­приємства у випадках невиконання зобов'язань, забезпечених іпоте­кою майнового комплексу ;

■ за ініціативою фінансово-кредитної установи у випадках оголошення клієнта неплатоспроможним

та ін.
Підприємство в кризовому стані
Аналіз причин виникнення кризової ситуації

Заходи для ліквідації: на добровільній чи примусовій основі
негайні першочергові заходи із санації

Рішення щодо ліквідації

Так Ні
Визначення цілей санації

Програма санації

Проект санації
Бізнес – план санації

Успіх

НіТак
Вихід із кризи та відновлення позицій на ринку

Рис.1 Механізм санації підприємства [1].

Головною метою санації є мобілізація фінансових ресурсів для відно­влення (поліпшення) платоспроможності та ліквідності підприємств, а та­кож формування фінансового капіталу для здійснення санаційних заходів.

Підставою для проведення санації є наявність реальної загрози банк­рутства підприємств.

Ініціатива, щодо проведення досудової санації державних підпри­ємств може виходити від уповноважених органів, підприємств, кредиторів або інших осіб.

Пропозиції щодо проведення досудової санації від відповідних осіб подаються уповноваженому органу, який і приймає рішення про її прове­дення.

2. Санаційний аудит і порядок його проведення

Для визначення рівня фінансово-господарської діяльності підпри­ємств, що опинилися у фінансовій кризі, та прийняття рішення щодо ви­значення необхідності та джерел фінансування санації, проводиться сана­ційний аудит.

Взагалі аудит - це незалежна експертиза публічної бухгалтерської та фінансової звітності, іншої інформації щодо фінансово-господарської дія­льності суб'єктів господарювання з метою визначення достовірності їх звітності, повноти обліку і його відповідності чинному законодавству, а також формування висновків щодо реального фінансового стану підприєм­ства. [7]

Окремою ділянкою загального аудиту є санаційний аудит. Його від­мінною рисою є те, що він проводиться на підприємствах, які опинилися у фінансовій кризі.

Головною метою санаційного аудиту є оцінка рівня фінансової кризи та виявлення фінансової спроможності її подолання на підприємстві на підставі проведення аналізу фінансово-господарської діяльності суб'єкта господарювання.

Проведення санаційного аудиту обумовлюється необхідністю наявно­сті об'єктивної інформації про фінансовий стан підприємства, яке опини­лося в фінансовій кризі.

Санаційний аудит підприємства, що перебуває у фінансовій кризі, можуть замовляти:

■ саме підприємство - у випадках, якщо воно виходить з пропозицією

про укладення мирової угоди та проведення санації у процесі прова­дження справи про банкрутство;

■ потенційний санатор - у випадках, якщо вирішується питання про
санацію підприємства через його реорганізацію шляхом приєднання до іншого, або злиття з іншим підприємством;

■ державні органи - у випадках, якщо вирішується питання про надання
підприємству державної санаційної підтримки;

■ позикодавець - у випадках, якщо вирішується питання про надання
санаційного кредиту;

■ існуючі та потенційні власники корпоративних прав підприємства - у
випадках, якщо приймається рішення про збільшення статутного фон­ду, та ін.

На вимогу замовників, санаційний аудит проводиться зовнішніми, не залежними як від підприємства, аудит якого проводиться, так і від замов­ника аудиту, аудиторами.

Аудитор на основі результатів перевірки фінансово-господарської діяльності підприємства, яке знаходиться у фінансовій кризі, мусить дати висновок щодо його санаційної спроможності, тобто про спроможність до виживання.

Санаційна спроможність - це наявність у підприємства, яке перебу­ває у фінансовій кризі, фінансових, організаційно-технічних та правових можливостей, які визначають його здатність самостійно провести фінансо­ву санацію. [5]

Санаційну спроможність підприємства можна виявити, якщо в проце­сі санаційного аудиту вирішуються такі питання:

■ визначені причини фінансової кризи, її глибина та можливості подолання;

■ здійснена економіко-правова експертиза існуючої на підприємстві
санаційної концепції та оцінки ризиків, пов'язаних з її реалізацією.

У процесі санаційного аудиту необхідно дати оцінку санаційної спроможності підприємства з економічної та правової сторін. Економічними критеріями санаційної спроможності підприємства є його здатність до забезпечення відновлення прибутковості, ліквідності та платоспроможності. З правового боку санаційно спроможним підприємство буде в тому випад­ку, якщо воно здатне відновити та в довготерміновому періоді зберігати платоспроможність з тим, щоб у кредиторів не було підстав звертатися з заявою до господарського суду з проханням про порушення справи про банкрутство.

Проведення санаційного аудиту передбачає аналіз виробничо-господарської діяльності підприємства та його фінансового стану, а також виявлення симптомів кризи та слабких місць у діяльності підприємства.

Аналізуючи виробничо-господарську діяльність підприємства, ауди­тор вивчає його загально-виробничу структуру, оцінює рівень існуючої технології виробництва, проводить аналіз виробничих витрат, рівня собі­вартості та руху основних фондів, оцінює показники праці та ін.

Аналізуючи фінансовий стан підприємства, що перебуває в кризі, ау­дитор оцінює динаміку та структуру валюти балансу, аналізує формування та рух власного та позичкового капіталу, кредиторської заборгованості, дає оцінку ліквідності активів підприємства та його платоспроможності, аналізує обсяг використання реальних та фінансових інвестицій, дебітор­ську заборгованість, оцінює ділову активність підприємства.

Аналізуючи ситуацію на ринку збуту готової продукції, аудитор ви­вчає основні параметри маркетингової політики, де особлива увага зверта­ється на визначення попиту на продукцію та вивчення конкурентоспромо­жності товарів, відповідність рівня якості товарів вимогам ринку, існуван­ня концепції оновлення товарного асортименту, розширення інноваційної діяльності та ін.

На етапі аудиту причин кризи, сильних або слабких місць визначаєть­ся вид та фаза фінансової кризи, а також її причини, виявляються фактори, які позитивно чи негативно вплинули на кінцеві показники діяльності підприємства, сильні і слабкі місця у його діяльності.

Завершальною стадією санаційного аудиту є складання акта. В акті відображається реальна картина фінансового стану підприємства, дається загальна оцінка його санаційної спроможності та формуються пропозиції.

3. Прийняття рішення про фінансове оздоровлення підприємства.

Рішення про проведення санації приймається в таких ситуаціях:

1. З ініціативи суб'єкта господарювання, який перебуває в кризі, - коли існує загроза неплатоспроможності та оголошення його банкрутом у недалекому майбутньому. Рішення про санацію приймається до звернення кредиторів у арбітражний суд із позовом щодо оголошення банкрутом даного підприємства (досудова санація).
2. Після того, як боржник з власної ініціативи, звернувся до арбітражного суду із заявою про порушення справи про своє банкрутство (якщо підприємство є фінансове неспроможним або існує реальна загроза такої неспроможності). Одночасно з поданням заяви боржник повинен подати до арбітражного суду список кредиторів та дебіторів, бухгалтерський баланс, іншу інформацію, яка характеризує фінансово-майновий стан підприємства, а також (на бажання) запропонувати умови укладання мирової угоди та проведення санації.

3. Після закінчення місячного терміну від дня опублікування в офіційному друкованому органі Верховної Ради чи Кабінету Міністрів України оголошення про порушення справи про банкрутство даного підприємства - якщо надійшли пропозиції від фізичних чи юридичних осіб, котрі бажають задовольнити вимоги кредиторів до боржника та подали акцептовані комітетом кредиторів та арбітражним судом пропозиції щодо санації (реорганізації) неспроможного підприємства. За згоди кредиторів з умовами та механізмом задоволення претензій, арбітражний суд приймає рішення про припинення провадження справи про банкрутство та проведення фінансової санації юридичної особи.