Смекни!
smekni.com

Фінансова санація підприємства (стр. 4 из 5)

Під час дії мирової угоди, господарський керуючий не має права роз­поряджатися майном боржники. Він лише здійснює контроль за ефективні­стю використання цього майна.

У разі розірвання мирової угоди чи визнання її недійсною, вимоги кредиторів у незадоволеній частині відновлюються в повному обсязі.

Контроль за проведенням санації здійснює господарський суд, який виніс рішення про проведення санації.

Проведення санації передбачає здійснення системи організаційних і фінансових заходів.

Організаційні заходи передбачають:

■ злиття збиткового підприємства з фінансово здоровим;

■ перетворення підприємства в інше за формою власності;

■ закриття нерентабельних виробництв;

■ введення зовнішнього управління майном;

■ продаж частини майна підприємства-боржника або передача його в оренду;

■ орієнтація програми виробництва та продажу на потреби ринку;

■ перегляд і створення системи контролю затрат;

■ зміна загальної виробничої структури шляхом створення на базі під­
розділів підприємства самостійних госпрозрахункових одиниць;

■ перегляд та зміна виробничого процесу, технологій виробництва;

■ перевірка компетенції керівників і спеціалістів з подальшою їх замі­ною при необхідності;

■ створення спеціальних служб контролю за діяльністю підприємства.
Фінансові заходи включають:

■ погашення боргів підприємства;

■ реструктуризацію боргів, переоформлення короткострокових кредитів у довгострокові;

■ випуск і розміщення цінних паперів для мобілізації додаткових фінан­сових ресурсів і збільшення капіталу підприємства та ін.

Особливе місце в процесі санації займають заходи фінансово-економічного характеру, які відображають фінансові відносини, що вини­кають у процесі мобілізації та використання фінансових джерел санації.

Мета фінансової санації - покриття поточних збитків і ліквідація при­чини їх виникнення, поновлення або збереження ліквідності і платоспро­можності підприємства, скорочення всіх видів заборгованостей, форму­вання фондів фінансових ресурсів, необхідних для проведення санаційних заходів. Якщо мобілізованих фінансових ресурсів з децентралізованих джерел не вистачило для проведення санації або реструктуризації, то в окремих випадках може бути прийняте рішення про надання державної фінансової підтримки.

У відповідності до Закону України «Про підприємства в Україні» у випадках збиткової роботи підприємств держава, якщо вона вважає їх про­дукцію суспільно необхідною, може надати таким підприємствам фінансо­ву підтримку у вигляді дотацій та інших пільг. При цьому надання підтри­мки орієнтоване в першу чергу на підприємства, які можуть її використо­вувати з максимальною віддачею, забезпечити збільшення виробництва продукції, підвищення прибутковості та ефективності роботи.

Фінансова підтримка державою підприємств може здійснюватися шляхом централізованої санації у вигляді прямого бюджетного фінансу­вання і непрямими формами державного впливу.

Пряме бюджетне фінансування санації підприємств може здійснюва­тися на поворотних (бюджетні кредити) та неповоротних умовах (субсидії, дотації, повний або частковий викуп державою акцій підприємства, яке знаходиться на межі банкрутства).

Досвід західних держав показав, що пряме безповоротне фінансуван­ня підприємств себе не виправдало. В Україні широкого масштабу набрала практика проведення цільових кредитних аукціонів Національним банком під програми санації виробництва, а не підприємств, які отримали цільові кредити і використовували їх найчастіше не на розвиток виробництва, а на покриття поточних витрат.

Одним із методів державної фінансової допомоги підприємства є са­наційна підтримка у формі повного або часткового викупу державою акцій підприємств, які знаходяться у фінансовій кризі. Виступаючи в ролі санатора, держава повинна керуватися перш за все народногосподарською ефективністю виробництва і зростанням безробіття. Головна мета держав­них інвестицій - це сприяння поновленню ліквідності підприємств і забезпечення їх ефективної роботи.

Можливе також надання державних гарантій для отримання вітчизня­ними підприємствами внутрішніх кредитів, особливо під програми санації та реструктуризації виробництва.

Одним із напрямків державної фінансової допомоги підприємствам є санаційна підтримка у формі списання або реструктуризації податкового кредитування, надання цільових податкових пільг підприємствам, які без­посередньо потребують санації тощо. Крім того, платникам податків мож­ливе надання відстрочки та розстрочки по платежах до бюджету на умовах податкового кредиту з виплатою 0,5 облікової ставки НБУ.

У складі санаційних заходів особливе значення має фіскальна підтри­мка, що пов'язана з лізинговою формою фінансування підприємств, а та­кож участь у ній найбільших кредиторів, які мають можливість пролонга­ції термінів виплати заборгованості та ін.

Використання того або іншого методу санації залежить від конкрет­них характеристик підприємств, від їх народногосподарського та регіона­льного значення.

Ефективність санації можна оцінити такими основними показниками:

■ прибутковістю, платоспроможністю та ліквідністю;

■ приростом вартості активів, отриманих від здійснення санації, та ін.
Успішною санацію можна вважати тоді, коли у разі її здійснення під­приємство виходить з фінансової кризи і забезпечує платоспроможність та прибутковість.

5. Фінансові джерела санації підприємств та їх використання.

Здійснення санації передбачає наявність відповідних джерел її фінан­сування.(рис 2)

Ресурси фінансового оздоровлення підприємств


Внутрішні Зовнішні

Власний капітал Позичковий капітал

Чистий прибуток Кредитне фінансування

Амортизація Кредиторська заборгованість

Додаткові кошти власників та учасників Кошти юридичних та фізичних осіб

Додаткові ресурси, залучені на

фінансовому ринку

Кошти державного і місцевого бюджетів

Страхові, резервні, позабюджетні кошти

Недержавні фінансові фонди

Кошти міжнародних організацій та

фінансових інститутів

Рис.2 Основні джерела фінансових ресурсів підприємства [3].

Основними джерелами фінансування санації можуть бути:

■ власні кошти підприємств (самофінансування);

■ кошти власників;

■ кошти кредиторів; державні кошти.

Крім того, в окремих випадках держава може здійснювати непрямі методи сприяння санації господарюючих суб'єктів у вигляді надання по­даткових пільг, створення особливих умов діяльності підприємствам.

Використання власних фінансових ресурсів спрямовується, як прави­ло, на поліпшення або відновлення платоспроможності та ліквідності гос­подарюючих суб'єктів. Цю процедуру здійснюють, як правило, за такими напрямками: реструктуризація активів; зменшення витрат; збільшення ви­ручки від реалізації.

Реструктуризація активів здійснюється за рахунок таких видів сана­ційних заходів:

■ мобілізація фінансових резервів за рахунок реалізації окремих об'єктів основних та оборотних засобів, які безпосередньо не пов'язані з процесом виробництва та реалізації продукції (будівлі та споруди невиробничого призначення, нематеріальні активи, наднор­мативні запаси сировини й матеріалів, боргові цінні папери тощо);

■ лізинг основних фондів;

■ здача в оренду основних фондів, які не використовуються у виробни­чому процесі;

■ продаж окремих нерентабельних або низькорентабельних структур­них підрозділів;

■ удосконалення структури оборотного капіталу за рахунок зменшення частки низько ліквідних оборотних активів;

■ рефінансування дебіторської заборгованості шляхом переведення її в інші, ліквідні форми оборотних активів - гроші, короткострокові фі­нансові вкладення).

Зменшення витрат здійснюється за рахунок таких заходів:

■ заморожування інвестиційних вкладень з довготривалим строком окупності;

■ зниження валових витрат за рахунок визначення їх оптимального рівня.

Збільшення виручки від реалізації продукції за рахунок стимулювання збуту шляхом надання знижок покупця, масовою рекламою тощо.

Санаційні заходи можуть бути спрямовані і на реструктуризацію па­сивів підприємства, результатом якої здобуваються зміни розмірів та стру­ктури фінансових джерел формування активів. У цьому випадку мова іде насамперед про зменшення статутного фонду за рахунок зменшення номі­нальної вартості акцій та зменшення їх кількості з метою: