Смекни!
smekni.com

Предмет та метод економічного аналізу (стр. 13 из 15)

4. Аналіз фінансової стійкості підп-ва.

Слідуюча важлива задача а-зу фін. стійкості явл-ся дослідж-ня абс. показників фін. стійкості підп-ва. Тут має принципове значення питання про те, які абс. показники відображ-ть суть стійкості фін. стану.

Найб. заг. показником фін. стійкості є залишки або нестачі джерел зас-в для формув-ня запасів витрат, що одерж-ся у виді різниці вел-ни джерел засобів і величини запасів і витрат.Заг. величина запасів і витрат підп-ва = підсумкам II розділу активу баланса.Для хар-ки джерел формування запасів і витрат викор-ся декілька показ-ків.що відображ-ть різну ступінь видів джерел:

І наявність власних обор. засобів -визнач-ся як різниця величини джерел власних зас-в і величини осн. зас-в і позаобор. активів

Об. вл. зас-в = 1 розділ пасиву - 1 розділ активу (1)

II наявність власних і довгострок. заємних джерел формув-ня запасів і витрат -

визнач-ся як різниця джерел власних засобів + довгострок. пасиви - ОФ і позаобор. активи

Заємні власні і довгострок. пасиви = (І розділ П + II розділ П) -I розділ А (2)

III заг. величина осн. джерел формув-ня запасів і витрат визнач-ся:

Заг. вел-на осн. дж. формув-ня зап-в і витрат = (1) + довгострок. П +Короткострок. к-ти і займи (3)

Цим показникам наявності джерел формув-ня запасів і витрат відповідають 3показники забезпеч-ті запасів і витрат джерел їх формув-ня:

1) залишки "+" або нестачі "-" власних обор. зас-в

+ DОб. власні засоби (залишки або нестачі) = Об. власні засоби (1) - Запаси і витрати

2) залишки "+" або нестачі "-" власних засобів і довгострок. заємних джерел формув-ня запасів і витрат

+ DЗаємні засоби і довгострок. П = Заємні власні засоби і довгострок. П (2) -Заг. вел-на запасів і витрат

3) залишки "+" або нестачі "-" заг. величини осн. джерел формув-ня запасів і витрат

+ DЗаг. вел-на осн. джерел формув-ня зап-в і витрат = Заг. сума осн. джерел

формув-ня зас-в і витрат (3) - Заг. вел-на зап-в і витрат

Розрах-ки 3-х показ-ків забезпеч-ті запасів і витрат джерелами їх формув-ня дозволяють класиф-ти фін. ситуації по ступені їх стійкості.

Для визнач-ня фін. стійкості викор-мо трьохмірний показник:

І абс. стійкість фін. стану, яка задається наст. умовами: (1,1,1)

• Обор. власні засоби ³0

Заємні засоби³0

• Заг. величина запасів і витрат ³0

II норм. стійкість фін. стану підп-ва, яка гарантує його платоспром-ть: (0,1,1)

• Обор. власні засоби £ 0

• Заємні засоби £ 0

• Заг. величина запасів і витрат £ 0

III нестійке фін. полож-ня пов'язане з поруш-ням платоспром-ті, при якій ще існує можливість встановл-ня рівноваги за рах-к поповнення джерел власних засобів і збільш-ня власних обор. зас-в, а також за рахунок додатк-го залучення довгострок-х кредитів і заємних зас-в: (0,0,1)

• Обор. власні засоби £ 0

• Заємні засоби £ 0

• Заг. величина запасів і витрат £ 0

Примітка: Фін. нестійкість вваж-ся в даній ситуації допустимою, якщо величина, що залучується для формув-ня запасів і витрат, короткострок. кредитів і заємних зас-в не перевищує сумарну вар-ть в-чих запасів, гот. прод-ї і товарів (найб. ліквідної частини запасів і витрат), тобто викон-ся слідуючі умови:

1) в-чі запаси + гот. прод-я і товари ³ частині короткострок. кредитів і заємних зас-в, які прийм-ть участь у формув-ні запасів! витрат

2) вар-ть НЗВ + витрати майб. періодів £ сумі заємних власних і довгострок. заємних джерел формув-ня запасів і витрат.

Якщо ці умови не не викон-ся, то фін. нестійкість явл-ся ненормальною.

IV кризисний фін. стан, при якому підп-во знах-ся на грані банкрутства, коли грош. засоби, коротк. фін. вклад-ня і дебет-ка заборг-ть підп-ва не покриває навіть його кред-ку забг-ть:(0,0,0)

• Обор. власні засоби < 0

• Заємні засоби < 0

• Заг. величина запасів і витрат < 0

Складемо по нашому балансу аналіт. табл., що хар-є фін. стійкість:


Табл.4

Показники На поч. пер. на кін. пер. Зміна за пер.
1 2 3 4
1. Джерела власн. зас-в 2375 2411 +36
2. OЗ і позаобор. Активи 2268 2398 +130
3. Наявність власн. обор. зас-в (1-2) 107 13 -94
4. Довгострок. к-ти і заємні засоби 728 662 -66
5. Наявність власн. зас-в і довгострок. Заємних джерел формув-ня зап-в і витрат (3+4) 835 675 -160
6. Короткострок. к-ти і заємні засоби 256 388 +132
7. Заг. вел-на осн. джерел формув-ня зап-в і витрат(5+6) 1091 1063 -28
8. Заг. вел-на зап-в і витрат 1098 1117 +19
9. Залишок "+" або нестача "-" власн. Обор. зас-в (3-8) -991 -104 -113
10. Залишок "+" або нестача "-" власн. і довгостр. заємних джерел формув-ня зап-в і витрат (5-8) -263 -442 -179
11. Залишок "+" або нестача "-" заг. вел-ни осн. джерел зап-в і витрат (7-8) -7 -54 -47
12. Трьохмірний показник фін. Ситуації 000 000 000

Фін. стан підп-ва треба охар-ти як кризисний.

На кін. звітного періоду мале місце незначне збільш-ня джерел власних зас-в. Але була нестача довгострок. кредитів і заємн. зас-в для формув-ня запасів і витрат.

Якщо на поч. року кризисний стан тільки почався (про це говорять строки 7 і 8 : 1091 < 1098), то на кін. року кризисний стан був більший (1063 < 1117). Але підп-во ще буде деякий час існувати, т.я. величина частини короткострок. кредитів, які викор-ся для форм-ня запасів і витрат (строка "6"-"11" : 256-(-7) на поч. року і 388-(-54) на кін. року) не перевищує в-чі запаси і гот. прод-ю - див, табл. З - (630 і 658 - в-чі запаси; 167 і 144 - гот. прод-я). Але заг. величина (строка 7) осн. джерел форм-ня запасів і витрат на кін. року зменш-сь на 28 тис. грн. в той час, як заг. величина запасів і витрат збільш-сь на 19 тис. грн. Якщо така тенденція буде продовжуватись, то підп-во не вижеве.

Стабіліз-ми м-дами в цій ситації мужуть бути: реаліз-я лишкових запасів ТМЦ, збільш-ня джерел власних зас-в, додаткове залуч-ня довгострок. і заємних зас-в.

Висновки. А-з абсол. показників фін. стійкості безпосередньо пов'язаний з вивч-ням стану зап-в і витрат, які є одними із самих важливих факторів стійкості фін. стану.

Перше знайомство з станом запасів і витрат визнач-ся за доп. побуд-ї табл. З порівняльного аналіт-го балансу. Але, щоб поглибити а-з стану запасів і витрат треба провести внутрішній а-з фін. стану, оскільки треба викор-ти інф-цію про запаси і витрати, які не відображ-ся в бух. звітності, а в деяких випадках віднос-ся до комерц. таємниці.

До внутрішн. а-зу фін. стану віднос-ся такі проблеми, які треба дослідити:

1. вивч-ня невикор-х ТМЦ - невикор-і залежалі МЦ, які погіршують фін. стан. підп-ва, т.я вони не вкл-ся в план кредитув-ня;

2. вивч-ня зверх планових запасів МЦ і їх рух (вони вивч. по карточкам складського обліку).

5.Аналіз ліквідності балансу.

А-з ліквід-ті балансу виникає в умовах ринку в зв'язку з посил-ням жорсткості бюджетного обмеж-ня і необхід-ті давати оцінку кредитоспром-ті підп-ва.

Кредитоспром-ть підп-ва - це його хар-ка як суб'єкта кредитних відношень, виражена здібністю підп-ва своєчасно і повністю повертати ссуди.

Ліквідність балансу - це ступінь покриття зобов'язань підп-ва його активами, строк перетвор-ня яких в гроші повинен відповідати строку погаш-ня зобов'язань.

Примітка. Від ліквідності баланса треба відрізняти ліквідність активу, яка визнач-ся як величина, зворотня часу, необх-му для перетвор-ня їх в грош. засоби. Чим менше часу, яке необх-о для перетвор-ня даного виду актива в гроші, тим вище його ліквідність.

А-з ліквідності балансу заключ-ся в порівн-ні зас-в по активу, згрупованих по ступіню їх ліквідності і розміщені в порядку зменш-ня ліквідності в зобов'яз. пасиву, згрупованими по строку їх погашення і розміщені в порядку росту строків.

В залеж-ті від ступіня ліквідності, тобто швидкості перетвор-ня в грош. засоби, активи підп-ва розділ-ся на такі групи:

1) найбільш ліквідні активи А1 - до них віднос-ся всі статті грош. зас-в підп-ва і короткострок. фін. вклад-ня (ц/п);

2) швидко реалізуєм! активи А2 - дебет-ка заборг-ть і ін. оборотні активи;

3) повільно реалізуєм! активи АЗ - статті розділу II активу "Запаси і витрати" та статті "Довгострок. фін. вклад-ня" і "Розрах-ки з засновниками" з розділу І актива;

4)важко реалізуєм! активи А4 - в статті І розділу актива "03 і вклад-ня" за винятком статей, які були включені у попередню групу АЗ.

Пасиви балансу груп-ся по ступіню терміновості їх оплати:

1) найб. строчні зобов'яз-ня П1 - до них віднос-ся короткострок. кред-ка заборг-ть і ін. короткострокові пасиви по позділу II пасива "Розрах-ки і ін. пасиви";

2) короткострок. пасиви П2 - короткострок. кредити і заємні засоби;

3) довгостроковіпасиви ПЗ - довгострок. кредити і заємні засоби та статті "Арендні зобов'з-ня" і "Розрах-ки з засновниками" з розділу І і II пасиву баланса;

4) постійні пасиви П4 - статті розділу І пасива "Джерела власних зас-в" за виключ-ням статей, віднесених до попередн. групи із вкл-ням статей "Доходи майб. періодів", "Резерви по сумнівним зобов'яз-ням" із розділу II пасиву.

Для визнач-ня ліквід-ті балансу треба співставити підсумки привед-х даних по активу і пасиву і баланс буде абсол-о ліквідним, коли має місце слід. співставлення:


А1 П1

А2 П2

АЗ ПЗ

А4 П4

Примітка. В деяких джерелах автори говорять, що баланс буде абсол-о ліквідний тоді, коли у всіх 4-х групах активи повинні перевищ-ти пасиви, але це не обов'язково, 4-а група виступає як балансуюча. У випадку, коли одно або декілька нерівенств с-ми мають знак протилежний, тоді баланс у більшій абсол-й ступені відрізн-ся від абсол-го.