Смекни!
smekni.com

Предмет та метод економічного аналізу (стр. 14 из 15)

А-з ліквідності балансу можна представити у вигляді таблиці.

Табл.5

Актив

на поч. пері-оду на кін. пері-оду

Пасив

на поч. пері-оду

на кін. пері-оду

Платіжн лишок (+), нестача (-) У%до вел-ни підсумка групи пасива
на поч. періоду на кін. періоду на поч. періоду на кін. періоду
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1.Найбільш ліквідні активи 216 127 1. Найбільш строчне зобов'яз-ня 482 666 266 -539 55,186 -80,930
2. Швидко реаліз-і активи 259 485 2.Короткост. пасиви 256 388 -3 +97 -1,171 +25,0
3. Повільно реаліз-і активи 1098 1117 3.Довгострокові пасиви 728 662 -370 +455 -62,5 +68,318
4. Важко реаліз-і активи 2268 2398 4. Постійні пасиви 2375 2411 +107 -13 +0,421 +0,539
БАЛАНС 3841 4127 БАЛАНС 3841 4127 0 0 -- --

В графах 2, 3, 5, 6 дані підсумки груп активаі пасива, розрах-ні на поч. і кін. звіт. періоду. В графах 7, 8 представлені абсол. велични платіжних лишків або нестач на поч. і кін. звіт. періоду, а в графах 9, 10 відповідно їх величини у % до підсумків груп пасива.

Співставл-ня найбільш ліквід-х зас-в і швидко реаліз-х активів з найб. отрочними зобов'яз-нями і короткострок. пасивами дозволяють виявити поточну ліквідність.

Порівн-ня повільно реаліз-х активів з довгострок. пасивами відображають перспективну ліквідність.

Поточна ліквідність показує про платоспром-ть (неплатоспром-ть) підп-ва до розгляд-го моменту відрізок часу.

Перспективна ліквідність - це прогноз платоспром-ті на основі порівн-ня майб. надходжень і платежів.

Виходячи з даних тр^п. 5 необх-о відмітити, що за звіт. період спостеріг-ся нестача найбільш ліквідних активів на кін. періоду для покриття найб. строчних зобов'язань. Він складає 539 тис. грн.. В кін. періоду очікуване надходж-ня від дебеторів перевищили короткострок. кредити і заємні засоби, хоча нестача величини найб. ліквідних і швидкореаліз-ї активів в порівн-ні з заг. величиною коробкострок. зобов'язань не могло суттєво їх зменшити.

Повільно реаліз-і активи (тобто в осн. запаси і витрати) перевищ-ме довгострокові пасиви в кін. періоду на 455 тис. грн,

проте даний платіжний лишок по причині його низької ліквідності не може бути неправлений на покриття короткострок. зобов'язань.

Таким чином недостатня ліквідність балансу підтвердж-ся раніше зробленими висновками про нестійкий фін. стан підп-ва.

6.Аналіз фінансових коефіцієнтів.

Фінансові коефіцієнти - відносні показники фін. стану підп-ва. А-з відносних показ-в фін. стану підп-ва заключ ся в порівнянні їх знач-ня з базисними величинами та вивч-ня їх в динаміці, тобто за декілька років.

Баз. величинами можуть викор-ні середньогалузеве значення показ-ків, показ-ки найб. вдалого конкурента і показники цього підп-ва за якийсь мин. рік. В сучасний час набір відносних показ-ків для а-зу фін. стану неупорядкований і їх на сьогодняшній день дуже багато.

Деякі коментарії до коефіцієнтів.

Коеф-т автономії означає, що всі зобов'язня підп-ва можуть бути покриті його власними засобами. Нормальне знач-ня коеф-та автономії оцін-ся на рівні 0,5. Таке огранич-ня важливе не тільки для підп-ва, а для його кредиторів. Зріст коеф-та автономії свідчить про збільш-ня фін. незалеж-ті підп-ва.

Коеф-т співвідношення заємних і власних коштів повинен бути менше 0,5.

Коеф-т маневреності показує, яка частина власн. зас-в підп-ва знах-ся у мобільній формі. Дозволяє відносно вільно маневрувати цими зас-ми.

Коеф-т забезпечення запасів і витрат власними джерелами формування. Сама назва свідчить про його признач-ня.

Коеф-т автономії джерел формування запасів і витрат - при розрах-ку даного коеф-та власні оборотні засобу беруться за різницею і мобілізацією по статтям розділу III актива.

Коеф-т абсолютної ліквідності показує яку частину короткострок. заборг-ті підп-во може погасити в найближчий час.

Коеф-т ліквідності показує прогнозуючі платіжні можлив-ті підп-ва при умовах провед-ня розрах-ків з дебіторами.

Коеф-т покриття показує платіжні можливості підп-ва при умовах не тільки своєчасних розрах-в з дебіторами і при сприятливій реаліз-ї гот. прод-ї, але й від продажі у випадку необх-ті ін. реалізуємих елементів зап-в і витрат. Цей коеф-т залежить від галузі вир-ва, тривалості вир-чого циклу, стр-ри зап-в і витрат.

Коеф-т співвідношення дебеторської і кредиторської заборгованності хар-є платоспром-ть підп-ва в порядку його розрахунків з контрагентами. Для даного коеф-та оптимальним є знач-ня близько 1.

7. Аналіз дебеторської і кредиторської заборгованності.

Дебет-. і кред. заборг-ть виникає внаслідок розрах-ків підп-ва з покупцями, постач-ми, фін. органами, підрядчиками, роб-ми і службовцями, органами соц. страху, депанентами і ін. Значні розміри дебет, і кред. заборг-ті призводять до самовільного перерозподілу обор. зас-в між підп-ми.

Дебеторська заборгованість - відволікання з діяль-ті підп-ва обор. зас-в, що є причиною фін. ускладнень.

Кредиторська заборгованість - е рез-том напруженого фін. полож-ня в результаті нестачі необхідних засобів, що призводять до затрим-ня Платежів. Строгий контроль за своєчасною виплатою кред. заборг-ті має велике знач-ня, т.я. затрим-ня платежів може стати причиною фін. ускладненя підп-в. Дебет, заборг-ть показана в розділі III балансу; кред-ка заборг-ть - в розділі III пасива балансу.

А-з дебет, і кред. заборг-ті починається з вивченння даних балансу, по яким визнач-ся ступінь збільш-ня або зменш-ня їх напротязі звіт. періоду. Потім визн-ся неоправдана заборг-ть і причини їх виникн-ня.

Необх-о відрізняти допустиму заборг-ть від неоправданої.

Допустима заборг-ть - заборг-ть, яка виникає згідно з пред'явленими претензіями і заборг-ть підзвітних осіб.

До неоправданої заборг-ті належать: заборг-ть конкретн. осіб при нестачах, розтратах і крадіжках; відділа кап. будівництва внаслідок поруш-ня фін. дисципліни; нестачі і витрати від зіпсув-ня ТМЦ, які не списані з балансу у встановл. порядку, а також вся прострочена дебет-ка заборг-ть.

Допустима кред. заборг-ть вваж. заборг-ть постач-ми по платіжн. вимогам, непростроч. заборг-ть фін. органам за платежі в бюджет.

До неоправд-ї кред. ^аборг-ті віднос-ся простроч-, заборг-ть до бюджету за податок на прибуток, суди ,не погашені в строк, простроч, заборг-ть постач-ка.

8. Аналіз оборотності оборотних зас-в.

Еф-ть викор-ня обор. зас-в вимір-ся швид-тю оборота обор. зас-в. Чим швидче обор. засоби проходять всі стадії круглого оборота (постач-ня, в-во, реаліз-я), тим більше можна одержати прод-ї на кожну ф-ціонуючу гривню, тим більше можна збільшити обсяг в-ва.

ПРИКЛАД:

Показники мин. Рік звіт. рік Відхилення
1. Обсяг реаліз-ї про-ї 1732,4 2372,0 +639,6
2. Сер. річні залишки обор. зас-в (тис. грн.) 1280,0 1858,0 +578,0
3. Обіговість (тирваліть) оборота (дні) - (2*360)/1 265 281 +16
4. Прискор-ня "-", повільн-ня "+" обіговості (дні) -- +16 --
5. Одноден. Оборот (дні) - (1/360) 4,811 6,588 --
6. Сума вивільнених із оборота "+" або залучених в оборот "-" зас-в -- 105,408 --

Дані таблиці показ-ть, що обор-ть обор. зас-в у звіт. році сповільнилась на 16 днів в порівн-ні з таким же періодом мин. року і в рез-ті додатково вивільнено з обороту 105,408 (6,588*16).

9. Аналіз ділової активності.

Коеф-ти рентабельності.

1) Рентаб-ть продаж - як віднош-ня прибутку від реаліз-ї прод-ї до виручки від реаліз-ї прод-ї.Ця рентаб-ть показує, скільки прибутку приход-ся на од. реаліз-ї прод-ї. Зріст рентаб-ті продаж є слідством росту цін при пост-х затратах на в-во або зниж-ня затрат на в-во при пост-х цінах.

2) Рентаб-ть всього кап-лу підп-ва - показ, еф-ть викор-ня всього майна підп-ва і розрах-ся як віднош-ня баланс-го прибутку до підсумків балансу.

3) Рентаб-ть 03 і ін. позаобор-х активів - як віднош-ня прибутку від реаліз-ї до 03 і позаобор. активів; показує еф-ть викор-ня 03 і позаобор. активів.

4) Рентаб-ть власного кап-лу - як віднош-ня прибутку від реаліз-ї до сер. величини джерел власн. зас-в підп-ва по балансу; показує еф-ть викор-ня власн. кап-лу.

Коеф-ти ділової активності.

Коеф-т загальної обіговості капіталу =

Коеф-т обіговості мобільних засобів =

Коеф-т обіговості готової прод-ції =

Коеф-т обіговості дебіторської заборгов-ті =

Коеф-т обіговості кредиторської заборг-ті =