Смекни!
smekni.com

Бізнес план ТОВ "Каретный двор" (стр. 3 из 5)

АТ "Моторный завод" (м. Тула); випуск важких моторолерів вантажопідйомністю 250 кг складав до 80.000 одиниць на рік В останні роки попит на дану продукцію падає;

АТ "Ирбитский мотозавод" (м. Ірбіт); випуск важких мотоциклів М-61М вантажопідйомністю до 300 кг складав до 70.000 одиниць на рік; у даний час попит на дану продукцію неухильно знижується і завод приступив до випуску 4-х колісних мікро всюдиходів; ринок збуту цілком неосвоєний;

АТ "Вятский мотозавод" (м. В'ятка) також приступив до випуску 4- х колісних моторолерів вантажопідйомністю до 350 кг; ринок збуту - у стадії освоєння.

Фірмові мікроавтомобілі "Хуторок" і "МК-3" виявляються виграшними за ціною, співвіднесеною до вантажопідйомності (500-600 кг), і привабливими для користувачів з точки зору автосервісу і модифікованостї кузовів. Наявність кабін, висока прохідність і підвищена експлуатаційна надійність ходової частини і кузовів надають очевидну перевагу купівельного попиту перед аналогами товарів конкурентів, що і було показано спробними про дюками дослідних зразків мікроавтомобілів.

Позиціонування мікроавтомобілів на ринку фірма здійснює методом цінової дискримінації аналогів товарів конкурентів і фактично виходить на вільний ринок подібного роду продукції.

Ринок послуг автосервісу - антикорозійної обробки автомобілів (м. Ростов-на-Дону, Ростовська область).

Місткість ринку визначається наявністю парку легкових автомобілів у населення і їхнім структурним складом. Збільшення частки "іномарок" у структурі власників легкових автомобілів веде до розширення сектора послуг антикорозійного покриття автомобілів за сучасними західними технологіями.

Фірма у своїй технологічній схемі виробництва мікроавтомобілів (див. рис, 1Л) включає пост антикорозійної обробки, організований за сучасною технологією і з новітнім устаткуванням, що дозволяє дану операцію, крім усього, виділити в самостійний вид діяльності.

Рівень конкуренції в м. Ростові-на-Дону на дані послуги автосервісу - високий. Переважними факторами в позиціонуванні своїх послуг на ринку фірма бачить для себе \ високій якості робіт з антикорозійної обробки автомобілів (в основному, іномарок") при розумно заниженій (у порівнянні зі середньоринковою) ціною послуги (порядку 900 тис. руб. за один автомобіль). Дану тактику виходу на ринок збуту своїх послуг фірма може дозволити собі в силу наявності налагоджених каналів постачань матеріалів і устаткування, а також низьких внутрішніх виробничих витрат у загальному технологічному ланцюзі виробництва мікроавтомобілів.

3.3. Прогноз цін і обсягів продажів продукції і послуг

За результатами дослідження потенційних ринків збуту продукції і послуг фірми, а також обраних виробничої і комерційної стратегій підприємства здійснюємо вибір обсягів виробництва і реалізації продукції в розрізі її номенклатурних одиниць і етапів нарощування виробничої потужності (див. табл.З. З).

Відповідно до цінової стратегії фірми на продукцію і послуги, виробленої при позиціонуванні товарів на ринку в умовах конкуренції (див. розд. З.2), прогнозні ціни на одиницю продукції або послуги вибираємо не вище середньоринкових на аналогічні товари (див. табл.З. З). При зміні ринкової кон'юнктури в гіршу для фірми сторону, у неї мається достатній запас прибутку в ціні, що при необхідності, дозволить реалізувати тактику цінової дискримінації в конкурентній боротьбі за збереження свій частки ринку (планових обсягів продажів).


Таблиця 3.3.

Прогноз обсягів продажів продукції і послуг

Номенклатурна одиниця продукції Обсяг продажів, шт. Ринкова ціна одиниці продукції, млн. руб.
1 кв. 2 кв. Зкв.
Етапи завантаження потужності 50% 75% 100%
Автопричепи: ПАГ-2 38 56 75 4.0
ПАГ-2Б 13 19 25 4.5
ПАГ-2Ф 25 38 50 5.5
РАЗОМ 76 113 150
Мікроавтомобілі: "Хуторок" 6 9 12 18.0
"МК-3" 6 9 12 11.0
Разом: 12 18 24
Автосервіс (антикор) 450 675 900 0.9

4. Ринок ресурсів і устаткування

У передінвестиційний період фірма, володіючи парком універсального устаткування різного типу, у напівкустарних умовах уже відпрацювала технологію виробництва ^основних модифікацій автопричепів і мікроавтомобілів, а також освоїла канали закупівель основних і допоміжних матеріалів для виробничих потреб. Основний матеріал - метал в асортименті - закуповується фірмою на оптових регіональних складах.

Комплектуючі вузли - силові агрегати, мости, кермові системи, електроустаткування, підшипники, металовироби і т.п. - поставляються за довгостроковими договорами із заводами-виготовлювачами з метою зниження матеріальних витрат.

Технологічне устаткування для переоснащення цехів планується, у межах даного проекту, закуповувати за рахунок кредитних коштів на заводах-виготовлювачах., в основному, в Росії і, частково, через посередників у постачаннях імпортного устаткування (див. табл.2.2. і 2.2):

Зварювальне устаткування - імпортне;

Устаткування для механічної обробки лист, металу - вітчизняне;

Розкрійне устаткування - вітчизняне;

Кондуктори складальні - вітчизняні;

Універсальне устаткування - вітчизняне;

Устаткування для антикорозійного покриття - імпортне.

Ринок необхідного технологічного устаткування для фірми цілком прозорий, проведені попередні переговори про умови закупівель і постачань.

Відповідно до операційного графіку передвиробничої підготовки (див. розд.5Л. \ на укладання договорів постачання, власне постачанню і монтажу устаткування приділяються перші три місяці з загального інвестиційного періоду, що цілком достатньо для забезпечення надійності проекту в цій частиш робіт.

Ринок трудових ресурсів у м. Батайську і м. Ростові-на-Дону достатній для наймання основних і допоміжних робітників на нові робочі місця. Професійний рівень діючих (кадрових) робітників планується використовувати для підвищення кваліфікації працівників, які знову набираються.

5. План виробництва

5.1. Операційний план підготовки й організації виробництва

Відповідно до інвестиційного задуму, перші три календарних місяці передбачають реалізацію організаційно-технічних і фінансових заходів, спрямованих на підготовку умов виробництва і послідовний вихід на виробничу потужність, відповідно, по кварталах: 50%, 75%, 100% (див. табл.5.1).

Склад операцій підготовки виробництва, власне виробництва, збуту і реалізації продукції представлений у таблиці 5.1.

Договори-наміру з постачальниками устаткування і матеріальних ресурсів, а також з підрядними організаціями укладені.

Таблиця 5.1.

Операційний графік інвестиційного періоду

Найменування заходу Інвестиційні періоди
1 кв. 2 кв. 3 кв. 4кв. 5 кв. 6 КВ.
1м. 2 м. Зм.
1. Кредитування +
2. Укладання договорів з постачальниками устаткування +
3. Укладання договорів з субпідрядниками +
4. Реконструкція приміщень +
5. Постачання устаткування +
6. Монтаж, налагодження устаткування +
7. Розрахунки з постачальниками +
8. Розрахунки з субпідрядниками +
9. Укладання договорів з постачальниками матеріалів + + + +
10. Постачання матеріалів + + +
11. Розрахунки з постачальниками + + +
12. Укладання договорів на постачання готової продукції + + + + +
13. Вихід на 50% -у потужність виробницва +
14. Вихід на 75% -у потужність +

Продовження таблиці.

15. Вихід на 100% -у потужність + + +
16. Розрахунки і банком + +

Виробнича програма і розрахунок обсягів обороту

Обсяг реалізації фірми за даним інвестиційним проектом прогнозується виходячи з продуктивності технологічного устаткування, ємності обраних ринків збуту автопричепів, мікроавтомобілів і послуг антикорозійного покриття автомобілів; також установлених середніх ринкових цін на аналогічну продукцію і послуги.

Виходячи з врахованих факторів, здійснюється прогнозна оцінка обсягу обороту фірми на рік у розрізі основних видів діяльності (див. табл.52).

Обсяг продажів у натуральному вираженні приймається з умови повного завантаження виробничих потужностей підприємства за всіма видами діяльності, роздрібна ціна - за досвідом спробних продажів продукції й аналогічних послуг на ринку (див. розд.33).

Таблиця 5.2.

План виробництва продукції і послуг у рік

Найменування продукції, послуг Обсяг продажів в натуральному вираженні (ум* од) Роздрібна ціна од* продукції, млн. руб. Обсяг оберту, млн. руб
1. Автопричепи: - - ПАГ-2Ф 200 55 1100
-ПАГ-2Б 100 4.5 450
-ПАГ-2 300 4.0 1200
600 2750
2. Мікроавтомобілі: -"Хутором" 48 18.0 864
-"МК-3" 48 11.0 528
96 1392

Продовження таблиці.