Смекни!
smekni.com

Господарський розвиток Стародавнього Єгипту (стр. 3 из 3)

В Єгипті функціонувало велике багатогалузеве царське господарство. Фараону належали великі маєтки, значну частину яких він роздавав своїм вельможам у службове користування разом із селянами, зобов'язаними працювати на них. Частина вельмож обзаводилися власним господарством. Храми також були власниками землі.

Працівників фараонів, вельмож і храмів називали меретами, які виконували норми виробітку. В епоху Стародавнього царства в Єгипті були робітники, яких називали баку, їх використовували виключно в домашніх господарствах. Проте вони могли одружитися з вільною єгиптянкою, свідчити в суді проти свого пана, користуватися й вільно розпоряджатися майном, у тому числі землею. Майже все трудове населення всіх професій Єгипту доби Середнього царства становило царських хемуу, яке працювало на царя, храми та вельмож. Незначна частина селян були вільними. Була також незначна частина рабів, яких використовували в основному на роботах з обслуговування іригаційних систем.

Майнове розшарування посилюється в період Нового царства. Країна стала єдиним державним господарським комплексом. Царська адміністрація контролює храмові господарства. Держава регулювала кількісний склад і соціальну структуру громадських служб і закладів за допомогою нарядів та регулярних переписів населення й майна. Під час яких, чиновники встановлювали розмір податку для кожного господарства і визначали професію кожного єгиптянина. Інституту громадянства в Єгипті не було.

Єгипетські наука, мистецтво стали великим вкладом в світову скарбницю.


Література

1. Джохансон Д. Історики рода человеческого. - Москва, - 1984.

2. Кадеев В.И., Сорочан С.Б. Экономические связи античных городов Северного Причорноморья в І в. до н.э. - V в. Нашей эры. - Харьков, - 1989.

3. Леоненко П.М., Юхименко П.І. Економічна історія. Навчальний посібник. - Київ, - 2004. - 499 с.

4. Поляка Г.Б., Марковой А.Н. История мировой економики. - Москва, - 1999. - 727 с.