Смекни!
smekni.com

Державна власність в економічній системі суспільства (стр. 2 из 5)

Діапазон складових державного (публічного) сектора дуже великий: від чисто державних підприємств до змішаних, від фінансів центрального уряду до фінансів органів місцевого самоврядування, від прямого володіння урядом підприємствами, виробничими фірмами (тобто державна підприємницька діяльність) до чисто правових способів дії на приватні фірми, від суто національних до міжнародних організацій і фінансів. Звідси ясно, що масштаби державної (публічної) економіки величезні, хоча і важко-визначувані з високою точністю.

2. Державне втручання в економіку

Державне втручання в економіку, його ступінь і ефективність до недавнього часу асоціювалися з рядом форм прояву, які відображаються в достатньо легко одержуваних статистичних індикаторах. Ці форми і відповідні їм індикатори умовно згрупуємо таким чином.

На першому місці по масовості використання стоїть частка і роль державного сектора в національній економіці, що статистично виявляється в питомій вазі неприватного сектора у ВВП або ВНП; відносно держзакупівель товарів і послуг до об'єму ВВП; в частці ВВП, концентрованій держбюджетом всіх рівнів; в питомій вазі зайнятих в неприватному секторі економіки в загальній чисельності зайнятих.

Далі йде масштаб і відносне місце публічної матеріально-речовинної власності, зміряної у вартісних показниках, у всіх активах національних суб'єктів економіки (або в національному багатстві країни), в частці працюючих на підприємствах держсектора в загальній чисельності зайнятих. Тут розглядається безпосередньо підприємницька діяльність держави як власника матеріальних і фінансових активів, капіталу у сфері виробництва, транспорту, комунікацій, страхування і інших галузей сфери послуг, тобто у сфері виробництва товарів і надання будь-яких ринкових послуг, на відміну від діяльності органів і установ суто суспільного характеру, що не проводять ринкові послуги (держуправління, армія, державна охорона здоров'я і ін.).

На третьому місці - роль і місце держави в нематеріальних активах країни, на четвертому власне інституційно-правові аспекти державного регулювання і їх роль в економічному розвитку нації, інтеграційних союзів країн, світової економіки. Ми розглянемо тільки перші дві форми прояву і кількісного виразу держсектора в західних країнах. Приведена класифікація, хоча і недостатньо послідовна, але цілком прийнятна для наших цілей.

Не дивлячись на уявну велику кількість інформації по більшості перерахованих показників, є певні статистичні труднощі вимірювання. Крім того відсутня належна увага до статистики держвласності на засоби виробництва (ресурси) з боку національних і міжнародних статистичних органів. Параметри державного сектора і регулювання, пов'язані з власне управлінськими, правовими і інституційними характеристиками. Вельми непроста проблема зіставлення діяльності державного і приватного секторів. Якщо продукція приватного сектора вимірюється в поточних цінах реалізації, то значна частина товарів і послуг, вироблюваних держсектором, передається споживачам або по собівартості, або із знижками, а часто і безвідплатно. Таким чином, статистичний об'єм продукції держсектора явно занижується в порівнянні з приватним сектором. Всі труднощі статистично переборні, але цьому не уділяється достатньої уваги.

Роль підприємницької діяльності держави можна зміряти в двох вартісних показниках: довше держвласності в національному багатстві країни і в діючих виробничих активах. Оскільки регулярної і достатньо точної статистики такого роду ні в одній із західних країн не ведеться, дуже складно відділити ці два показники один від одного, тому надалі вони перемежатимуться. [№5, 141-147ст.]


3. Іноземний досвід управління держсектором

Необхідно зробити уточнення періодів, до яких відносяться ті або інші оцінки. Можна виділити період до 1980 р. і після. Річ у тому, що в 80-90-і роки практично весь західний світ охопила безпрецедентна хвиля приватизації, серйозно що змінила всю панораму державного підприємництва і державної участі в економіці. Звичайно, спорадично і фрагментарно приватизація після Другої світової війни проводилася практично у всіх країнах Заходу. Але це були окремі акції, пов'язані з скороминущими обставинами. Приватизація ж 80-90-х років відрізнялася своїм розмахом, масовістю, причому її проводили уряди як консервативного, так і соціал-демократичного толку.

В переважній більшості країн західного світу підприємства держсектора поступалися по ефективності підприємствам приватного сектора. Практично повсюдно ріс масштаб субсидування держпідприємств, що неминуче сприяло зростанню бюджетного дефіциту і внутрішнього боргу. І саме необхідність рішення фінансових проблем стала одним з важливих мотивів масової приватизації як способу приведення в порядок державного господарства.

Проілюструємо прикладами ситуацію, що склалася до 80-х років. Значна кількісна роль держсектора в Португалії після 1974 р. поєднувалася з його неефективністю: між 1974 і 1984 рр. об'єм збитків в націоналізованій промисловості дорівнював приблизно третині об'єму річного ВВП. У Франції тільки на початку 80-х років середньорічні субсидії держави підприємствам держсектора складали, за оцінками, приблизно 50 млрд. фр. Німеччина, де підприємства держсектора мало поступалися по ефективності приватному сектору, після возз'єднання одержала приблизно 13 тис. крупних і середніх східних підприємств, пригнічуюче більшість яких були безнадійно збитковими. Таким чином, просте позбавлення від збиткових підприємств полегшувало фінансовий тягар урядів, покращувало бюджет, зменшувало платежі по внутрішньому боргу, збільшувало засоби урядів на соціальні програми.

Другий по значенню мотив - прагнення підвищити ефективність національної економіки за рахунок структурної перебудови, збільшивши частку більш продуктивного приватного сектора. Третій мотив - підвищення конкурентоспроможності національної економіки. І, нарешті, четвертий - чисто ідеологічний, для прихильників ринкових рішень проблем. В цьому відношенні британський досвід протистояння лейбористів і торі можна розглядати як класичний випадок.

Абсолютно ясно, що така масштабна приватизація не могла не скоротити підприємницьку діяльність держави. Якщо до цього спостерігалася тенденція до зростання державної участі в підприємництві в цілому у всій групі розвинених капіталістичних країн, то в 80-е роки наступив явний перелом.

Розглянемо тепер розвинені країни із структурами, що вельми розрізняються, публічного і приватного секторів. Якщо США відомі відносно скромною роллю держави в підприємницькій діяльності нації, то Австрія, навпаки, - країна з найвищою активністю держави в цій області і щонайвищою часткою держвласності в національному капіталі і національному багатстві зі всіх країн ОЕСР. За даними на середину 80-х років, в Австрії держвласність складала більш 75% в поштовій службі, телекомунікаціях, електро- і газопостачанні, здобичі нафти і вугілля, металургії, залізничному і повітряному транспорті. А в США є тільки одна галузь з такою часткою державної власності - поштова служба. У всій решті перерахованих галузей ця частка набагато нижче 25%.

Проте структура державної (публічної) власності в США дуже складна. Як її суб'єкти виступають федеральний уряд, уряди штатів і органи місцевої влади (до них відносять графства, муніципалітети, міські управління, управління шкільних округів і управління особливих округів). Чисельність місцевих органів влади має тенденцію до скорочення: в 1942 р. їх налічувалося 155 тис., а в 1992 р. - близько 87 тис.

Всі місцеві органи влади адміністративно, фінансово і політично незалежні. Їх діяльність фінансується з бюджетних засобів і власних джерел. Причому на останні доводиться переважна частина доходів. Проте чим нижче рівень місцевої влади, тим це джерело щодо обмеження. За даними за 1992 р., зі всіх доходів штатів (близько 745 млрд. дол.) доходи з власних джерел дорівнювали 574 млрд., або 77%. А з доходів місцевих органів влади (648 млрд. дол.) за рахунок власних джерел одержано 216 млрд., тобто всього третина. У власних джерелах доходів левова частка доводиться на податки і збори. Таким чином, власне виробнича діяльність місцевих органів займає в їх господарському житті незначне місце. А основним джерелом доходів є податкові надходження. У витратах федерального уряду на інвестиційні вкладення невиробничого характеру доводиться (дані 1992 р.) трохи більше 6%, урядів штатів - 7, місцевих органів влади - 12%.

В прямій власності федерального уряду США знаходиться незначна частина капіталу країни. За відсутності регулярної державної статистики сукупного капіталу про абсолютні масштаби цієї власності можна судити по ряду ознак. Федеральному уряду належать 650 млн. акрів землі (1991 г .), причому ця площа поступово скорочується (в 1980 р. вона складала 720 млн. акрів). Йому належить 441 тис. будівель (1991 р.), і число це постійно росте.

Є декілька державних і напівдержавних корпорацій, у власності яких знаходиться галузь або її частина. В першу чергу це поштова служба США, повністю державна корпорація, що займає монопольні позиції по ряду позицій (наприклад по поштових відправленнях першого класу). Іншими не багатьма власниками засобів виробництва і суб'єктами ринку є державна корпорація "Амтрак" (Національна залізнична пасажирська корпорація), що володіє майже 24 тис. миль залізниць на сході і північному сході, і "Конрейл" (Консолідована залізнична корпорація), власниця 17 тис. миль залізниць в 17 штатах. Відомою державною корпорацією в США є ТВА (Управління ресурсами басейну Теннесі), ведуча виробничу діяльність в семи штатах. Нарешті, є Управління державною земельною фундацією США, у розпорядженні якої знаходиться більш 60% державної земельної фундації, - близько 400 млн. акрів. [№8, 39-48ст.]