Смекни!
smekni.com

Управління інвестиційною діяльністю підприємств України (стр. 2 из 6)

Наукова новизна одержаних результатів. Основним науковим результатом дисертаційної роботи є розвиток теоретичних засад та вдосконалення методичного інструментарію управління інвестиційною діяльністю підприємств. Найбільш суттєві теоретичні та практичні результати, які характеризують новизну дослідження й особистий внесок автора, такі:

вперше:

– розроблено комплексну аналітичну модель оцінювання вартості капіталу як джерела засобів формування інвестиційних ресурсів підприємства, яка базується на узагальненні й адаптації сучасного методичного забезпечення оцінювання вартості капіталу до особливостей вітчизняної практики провадження інвестиційної діяльності і дозволяє визначити прийнятну для стратегічного інвестора дохідність вкладеного капіталу, наочно простежувати зміни результуючих складових моделі внаслідок зміни інвестиційної політики підприємства, оцінювати економічну вартість підприємства як суб’єкта на ринку капіталів;

– запропоновано інтегральний показник доцільності здійснення реальних інвестицій підприємства, який дозволяє порівнювати альтернативні проекти з урахуванням їх ефективності за економічними складовими, що відображають вплив інвестування на учасників реалізації проекту, і базується на поєднанні формули евклідової відстані з побудовою відносної функції корисності на скінченій множині за методикою Сааті в частині визначення значущості використовуваних критеріїв; використання такого інтегрального показника уможливлює комплексність оцінювання інвестиційних проектів та підвищення ефективності прийняття інвестиційних рішень на підприємстві;

удосконалено:

– методику приведення до теперішньої вартості грошових потоків інвестиційного проекту, що передбачає врахування змін структури та вартості капіталу внаслідок повернення або отримання додаткових позикових засобів, кратності платежів за отриманими позиками в часових інтервалах проекту та дозволяє підвищувати точність оцінювання інвестиційних проектів;

набули подальшого розвитку:

– трактування сутності понять інвестицій та інвестиційної діяльності підприємства в частині уточнення визначення основної мети їх здійснення – забезпечення різних форм розвитку підприємства, нагромадження його капіталу і зростання ринкової ціни;

– систематизація принципів оцінювання ефективності реальних інвестицій підприємства, дотримання яких дозволить забезпечувати економічну обґрунтованість проектів та спрощення процедури їх оцінювання, раціональність поведінки суб’єктів господарювання під час їх реалізації;

– визначення управлінських складових інвестиційної діяльності, теоретичних та методичних засад управління процесом формування інвестиційних ресурсів у частині розкриття особливостей оптимізації структури капіталу та розробки ефективної інвестиційної стратегії підприємства;

– обґрунтування можливості та доцільності використання у вітчизняній практиці різних моделей оцінювання вартості капіталу підприємств, переваг та недоліків розрахункових схем визначення грошових потоків інвестиційних проектів, що дозволить інвесторам підвищувати точність аналізу ефективності проекту і повернення вкладених коштів із відсотками за умов не досягнення підприємством планових обсягів реалізації та валових витрат.

Теоретичне значення результатів дисертаційної роботи полягає в тому, що на основі вивчення вітчизняних та зарубіжних джерел, ознайомлення з практикою діяльності реальних підприємств проаналізовано теоретичні та методичні засади управління інвестиційною діяльністю, що дало змогу вдосконалити понятійний апарат теорії інвестицій уточненням та доповненням термінів, систематизувати основні методичні підходи до оцінювання вартості й оптимізації структури капіталу підприємства, узагальнити досвід застосування сучасних методик обґрунтування доцільності інвестицій, що сприятиме подальшим науковим дослідженням та розвитку теорії управління інвестиційною діяльністю підприємств.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх використання на підприємствах різних видів економічної діяльності та організаційно-правових форм сприятиме активізації інвестиційної діяльності та підвищенню її ефективності. Так, розроблені методичні підходи і обґрунтовані прикладні рекомендації, пов’язані з управлінням інвестиційною діяльністю на підприємствах України, дозволять здійснювати формування ефективних інвестиційних стратегій, забезпечувати досягнення поставлених цілей інвестування; досліджувати зміну отриманих інвестиційних доходів та прибутків у розрізі різних груп інвесторів, визначати вплив зміни співвідношення власних і позикових інвестиційних ресурсів на дохідність інвестицій; обґрунтовувати економічну вартість підприємства у взаємозв’язку з його інвестиційною політикою; оцінювати і порівнювати економічні результати реалізації реальних інвестиційних проектів.

Основні положення, розробки й пропозиції дисертаційної роботи використані в практичній діяльності акціонерного комерційного інноваційного банку “УкрСиббанк” (довідка № 29-10-10/1981 від 19.12.2005 р.), у відділі проектного фінансування ТОВ “Український промисловий банк” (довідка № 3440 від 05.04.2006 р.), на підприємствах ВАТ “Укртелеком” (Акт впровадження результатів дисертаційної роботи від 22.02.2005 р.). Теоретичні розробки дисертаційної роботи використовуються у навчальному процесі економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка при викладанні дисциплін “Аналіз інвестиційних проектів” та “Основи інвестиційної політики” (довідка № 511/20 від 17.01.2007 р.).

Розроблені прикладні рекомендації можуть бути використані підприємствами різних форм власності та видів економічної діяльності для визначення доцільності здійснення ними інвестицій.

Особистий внесок здобувача. Основні положення і висновки дисертації розроблені автором особисто і містяться в одноосібних наукових працях.

Апробація результатів дисертації. Наукові положення основних результатів дослідження та їх практичне застосування обговорювалися та отримали позитивну оцінку на науково-практичних конференціях: “Методологія та практика менеджменту на порозі ХХІ століття: загальнодержавні, галузеві та регіональні аспекти”, м. Полтава (11–12 травня 2000 р.); “Теоретичні та прикладні проблеми формування ринкової структури економіки України”, м. Київ (15 березня – 25 квітня 2000 р.); “Інноваційно-інвестиційний розвиток економіки України”, м. Київ (24 квітня 2002 р.); “Шевченківська весна. Сучасний стан науки: досягнення, проблеми і перспективи розвитку”, м. Київ (14–15 квітня 2003 р.); “Науково-технічний розвиток: економіка, технології, управління”, м. Київ (9–12 квітня 2003 р.); “Проблеми активізації інноваційної та інвестиційної діяльності вітчизняних підприємств”, м. Київ (26 квітня 2004 р.); “Теорія і практика корпоративного управління в Україні: реалії та перспективи розвитку”, м. Київ (22–23 квітня 2005 р.); “Шевченківська весна. Актуальні проблеми економічного розвитку в глобальному середовищі”, м. Київ (2–3 березня 2006 р.); “Інноваційний розвиток менеджменту в сучасних умовах”, м. Київ (16–17 травня 2007 р.).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження висвітлено в 7 публікаціях загальним обсягом 3,2 д.а., з них 6 одноосібних статей у наукових фахових виданнях.

Обсяг і структура дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний обсяг роботи – 173 сторінки, рисунки займають 4 сторінки, таблиці – 2 сторінки; список використаних джерел (191 найменування) – 17 сторінок; 16 додатків – 144 сторінки.


ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації; розкрито зв’язок дисертації з науковими програмами, визначено мету, завдання, об’єкт і предмет дослідження, теоретичну і методологічну основу роботи, інформаційну базу, сформульовано наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі „Теоретичні основи управління інвестиційною діяльністю підприємств” проведено аналіз понять “інвестиції” та “інвестиційна діяльність”, розкрито форми здійснення інвестицій; визначено особливості управління формуванням інвестиційних ресурсів та охарактеризовано основні управлінські складові провадження інвестиційної діяльності на підприємстві.

На основі узагальнення теоретичних підходів до визначення поняття „інвестиції” в дослідженні обґрунтовано, що основною метою інвестицій на підприємстві є забезпечення різних форм його розвитку і нагромадження капіталу, а поняття інвестиційної діяльності доцільно розглядати в контексті сподівань зацікавлених сторін на успішний економічний розвиток і довготермінове зростання ціни підприємства. Згідно із сучасною концепцією управління, спрямованого на зростання добробуту, інвестиційну діяльність підприємства визначено як сукупність операцій, пов’язаних із реалізацією проектів для отримання довготермінового зростання його ринкової ціни.

Показано, що тлумаченню українським законодавством форми капітальних інвестицій як придбання матеріальних та нематеріальних активів, що підлягають амортизації, найбільш адекватним є термін “реальні інвестиції”, який набув широкого застосування у світовій практиці, а поділ інвестицій на прямі та портфельні проведено за різними класифікаційними ознаками, що також потребує уточнень відповідно до загальноприйнятої практики у розвинених країнах.