Смекни!
smekni.com

Техніко-економічне обгрунтування інвестицій (стр. 2 из 3)

- Приступність і достатність джерел сировини, робочої сили й інших ресурсів

- місткість ринку для продукції проекту

- витрати на проект з урахуванням непередбачених факторів

- графік проекту (на стадії передінвестиційних досліджень; складається ТЕО і здійснюється розробка робочої документації)

Комерційний аналіз

Проект оцінюється з погляду кінцевих споживачів чи продукції послуг, пропонованих проектом.

Узагалі розв'язувані при цьому задачі можна звести до трьох:

- маркетинг

- джерела й умови одержання ресурсів

- умови виробництва і збуту

Аналіз є ключовим для проектів в умовах перебудови економіки.

Екологічний аналіз

Задача – установлення потенційного збитку навколишньому середовищу від проекту як в інвестиційний, так і в постінвестиційний період, а також визначення мір, необхідних для чи зм'якшення запобігання цього ефекту. (дотримання визначених стандартів).

Організаційний аналіз

Ціль – оцінити організаційну, правову, політичну й адміністративну обстановку, у рамках якої проект повинний реалізовуватися й експлуатуватися, а також виробляти необхідні рекомендації.

Соціальний план. Ціль – визначення придатності варіантів плану проекту для його користувачів.

- Соціально-культурні і демографічні характеристики населення, що торкається проектом.

- Організація населення в районі дії проекту, включаючи структуру родини, наявність робочої сили , доступ до контролю за ресурсами.

- Прийнятність проекту для місцевої культури

- Стратегія забезпечення необхідних зобов'язань від груп населення й організацій, що користаються результатами проекту

Економічний аналіз. Вивчає проблему з позиції суспільства в цілому, для якого ціни покупки не завжди можуть служити прийнятною мірою витрат і вигод з ряду причин.

Результати і витрати можна визначити в такий спосіб:

Результати Ціна одиниці Приріст обсягу

за будь-який = продукції Х продукції

рік проекту проекту

Витрати Вартість Приріст обсягу

за будь-який = одиниці Х ресурсів на

рік ресурсів виробництво

продукції проекту

У проектному аналізі застосовують метод рівняння поточних витрат по проекту зі змінами, викликані інфляцією, процентними доходами (банк) і ризиком (кредитор може не виконати своє боргове зобов'язання) – МЕТОД ДІСКОНТУВАННЯ.

7. Фінансовий аналіз досліджує витрати і результати стосовно до конкретних фірм – учасників проекту, ціль яких – витяг максимального прибутку.

Результати економічного і фінансового аналізу вважаються самостійними, їхні результати розглядаються незалежно друг від друга.

Використання програмних пакетів чи комп'ютерних систем, що імітують.

3. Техніко-економічне обґрунтування інвестицій

ТЕО інвестицій основним документом, що обґрунтовує доцільність і ефективність інвестицій у розглянутий проект. У ТЕО деталізуються й уточнюються рішення, прийняті на стадії передпроектних обґрунтувань інвестицій — технологічні, об'ємно-планувальні, конструктивні, природоохоронні; вірогідно оцінюється екологічна, санітарно-епідеміологічна й експлуатаційна безпека проекту, а також його економічна ефективність і соціальні наслідки.

Як можливі джерела фінансування капітальних вкладень в об'єкти можуть розглядатися:

• асигнування з державних бюджетів, бюджету АР Крим, місцевих бюджетів і відповідні позабюджетні фонди;

• власні фінансові ресурси і внутрішньогосподарські резерви інвестора;

• позикові і притягнуті фінансові засоби замовників;

• кошти, які централізуються об'єднаннями (союзами) підприємств;

• іноземні інвестиції.

Техніко-економічні обґрунтування інвестицій — це засіб підготовки рішень про доцільність капітальних вкладень, що направляються на створення і відтворення основних фондів підприємства.

ТЕО інвестицій є обов'язковим документом у випадку, якщо фінансування капітальних вкладень в основні фонди відповідних підприємств здійснюється чи цілком на часткових початках з державного бюджету і її позабюджетних фондів, централізованих фондів міністерств і відомств, а також власних фінансових ресурсів державних підприємств.

Рішення про необхідність розробки ТЕО для обґрунтування доцільності інвестицій за рахунок інших джерел фінансування приймається самостійно інвестором (замовником). Інформація, що міститься в ТЕО інвестицій, використовується замовником (інвестором):

• для проведення соціологічних досліджень про можливість спорудження об'єкта в заданому районі, а також для здійснення необхідних погоджень і експертиз намічуваних проектних рішень при попереднім узгодженні місця розміщення об'єкта;

• для підтвердження чи кредитору організації, забезпечую гарантії по кредитах, фінансовій стійкості і платоспроможності майбутнього підприємства;I

• при переговорах з державними і місцевими органами влади про надання податкових і інших пільг, а також субсидій;

• при підготовці проспектів емісії акцій.

Розробка ТЕО інвестицій здійснюється юридичними і фізичними особами (проектувальниками), що одержали у встановленому порядку ліцензію на виконання відповідних видів проектних робіт, і на підставі договору (контракту) із замовником.

Договір і завдання на розробку ТЕО інвестицій підготовляються замовником із залученням при необхідності проектувальника.

Для вибору пропозиції з боку проектувальників замовник проводить конкурс (торги) на розробку ТЕО інвестицій.

Основним правовим документом, що регулює виробничо-господарські й інші взаємини між замовником і проектувальником, є договір (контракт) підряду на виконання ТЕО інвестицій.

До договору додається завдання на розробку ТЕО інвестицій, де вказуються техніко-економічні, соціальні, екологічні й інші вимоги, що, на думку замовника (інвестора), повинні бути дотримані при розробці ТЕО інвестицій.

Вартість розробки ТЕО інвестицій визначається договором між замовником (інвестором) і проектною організацією.

Якщо в результаті виконаного в ТЕО інвестицій аналізу виявлена недоцільність інвестування засобів у будівництво намічуваного об'єкта, вартість розробки ТЕО списується на збитки замовника у встановленому порядку.

Матеріали ТЕО інвестицій є власністю замовника, якщо інші умови не обговорені договором. Вони можуть бути застраховані в порядку, передбаченому законодавством.

Склад і зміст ТЭО інвестицій приймається по взаємному узгодженню замовника (інвестора) і проектної організації — генерального проектувальника і відбиваються в договорі.

При розробці ТЭО інвестицій враховуються дані програм по розвитку економіки України , планів і програм соціально-економічного розвитку відповідних територій і регіонів, схем розвитку і розміщення галузей і продуктивних сил, цільових науково-технічних і комплексних програм, схем і проектів районного планування, генеральних планів населених місць і промислових вузлів, проектів детального планування й інших матеріалів. Природно, враховують результати раніше проведених попередніх техніко-економічних досліджень і обґрунтувань .

При розробці ТЕО інвестицій необхідно:

• передбачати для складних і великих об'єктів альтернативні варіанти досягнення мети, поставленої замовником (інвестором), у тому числі різні варіанти (джерела) фінансування інвестицій;

• враховувати податкову, амортизаційну і кредитну політику, що проводиться державою і місцевими органами влади, вимоги законодавства і нормативних актів України, що регулюють інвестиційну діяльність, умови користування землею й іншими природними ресурсами;

• забезпечувати захист інтересів інвестора з однієї сторони і загальнонаціональних інтересів (інтересів регіону) з іншої;

• при виборі показників для оцінки ефективності інвестицій віддавати перевагу дісконтованим показникам, що враховують фактор часу;

• установити розрахунковий період, у межах якого повинні виконуватися економічні розрахунки. Як правило, розрахунковий період включає період будівництва, освоєння проектної потужності й експлуатації підприємства до першої його чи реконструкції закінчення строку окупності капітальних вкладень;

• розрахунки й аналіз основних економічних і фінансових показників здійснювати в спеціально розроблених уніфікованих таблицях.

Склад, що рекомендується, ТЕОІ

1. Вихідні дані й умови, у т.ч.

- Підстава для розробки ТЕО інвестицій

- Мети інвестування

- Загальна характеристика об'єкта інвестування

- Дані про стан ресурсів, що утягуються в господарську діяльність підприємства

- Результати попередніх оцінок і досліджень

- Зведення про замовника, інвестора, можливих підрядчиків, постачальниках, а також проектної організації – виконавці ТЕОІ.

2.Ринок і потужність підприємства, номенклатура продукції

3.Забезпечення підприємства ресурсами

4. Місце розміщення підприємства

5.Основні технічні рішення

6.Основні будівельні рішення

7.Організація транспортування великогабаритного і великовагового устаткування

8.Оцінка впливу на навколишнє середовище

9. Кадри і соціальний розвиток

10.Графік здійснення проекту

11. Економічна оцінка і фінансовий аналіз

12. Висновки і пропозиції

13. Додатка (документи узгодження, графічний матеріал)

Для об'єктів житло-цивільного будівництва замість ТЕО звичайно розробляють ескізний проект.

У його склад звичайно включають:

- загальна пояснювальна записка

- архітектурно-будівельні рішення

- основні креслення

- питання цивільної оборони

- кошторисна документація

- рішення по інженерному устаткуванню

4. Бізнес-план

Бізнес-план описує мети і задачі, які необхідно вирішити підприємству, як у найближчому майбутньому, так і на перспективу. У ньому міститься оцінка поточного моменту, сильних і слабких сторін проекту, аналіз ринку й інформація про споживачів чи продукції послуг.