Смекни!
smekni.com

Форми, методи та інструменти державного регулювання (стр. 2 из 6)

Бюджети, названі в пунктах 2, 3 і 4, разом звуться місцевих бюджетів. На практиці ця структура обмежена трьома рівнями, оскільки районні бюджети і відповідні їм бюджети на селі, будучи інститутами, що доповнюють, найчастіше не виділені з районних (міських бюджетів).

До основних сфер діяльності, фінансуємим з місцевих бюджетів, можна віднести комунальне господарство, сферу соціального забезпечення, житлове господарство, сферу освіти, а також культуру і спорт.

З центрального бюджету фінансується оборона, центральна адміністрація, органи правосуддя і безпеки, приватизація, а також виплачуються субсидії, що направляються безпосередньо суб'єктам народного господарства.

Джерелами доходів центрального бюджету є такі податки: ПДВ, акцизний збір, мито, а також надходження від приватизації, зовнішньої торгівлі і від продажу військового майна. Інші податки, наприклад, податок на прибуток підприємств, прибутковий податок із громадян, транспортний податок чи податок на землю, відчисляються в місцеві бюджети.

У видатковій частині бюджету можна виділити наступні головні складові:

• основні державні послуги;

• фінансування культурних і соціальних нестатків;

• фінансування народного господарства (субсидії, дотації).

До основних державних послуг відносяться державна адміністрація, суспільна безпека, судочинство і національна оборона.

Прибуткова і видаткова частини бюджету містять указівки на джерела надходження і напрямку витрати засобів. Якщо підсумок видаткової частини перевищує підсумок доходів, говорять, що бюджет зведений з дефіцитом. Бюджетний дефіцит покривається за рахунок:

• внутрішніх державних позик;

• кредитів Національного банку України;

• зовнішніх джерел фінансування (кредити Світового банку, позики ЄЕС і розвитих країн — США, Японії і т.д.).

Ще одним елементом системи державних фінансів є позабюджетні фонди.

Позабюджетні фонди — це фонди, призначені для фінансування заходів, не передбачених у плановому порядку в бюджеті.

В Україні функціонують чотири великих соціальних позабюджетних фонди:

• Пенсійний фонд;

• Фонд соціального страхування;

• Фонд сприяння зайнятості населення;

• Фонд страхування від нещасливих випадків на виробництві.

Названі фонди цілком фінансуються за рахунок обов'язкових відрахувань підприємств, у залежності від понесених витрат на оплату праці працівників, і фактично мають характер податків на заробітну плату.

Крім чотирьох соціальних фондів існують і інші позабюджетні фонди, фінансуємі за рахунок обов'язкових відрахувань підприємств і маючих фіскальний характер. До їхнього числа відносяться Дорожній фонд, Фонд охорони праці, Інноваційний фонд, Паливно-енергетичний фонд, Державний фонд конверсії. Як і соціальні, ці фонди можуть включатися в бюджет на поточний рік.

1.3 Цінове регулювання

Ринкове ціноутворення може відбуватися в умовах вільного ринку, під впливом конкуренції й в умовах установлення монополії.

В умовах вільного ринку ціни встановлюються на базі ціни виробництва, що складається з витрат виробництва і середнього прибутку, з урахуванням попиту і пропозиції на даний товар на конкретному ринку.

На сьогоднішній день в Україні законодавчо встановлені наступні види цін:

• вільні (договірні);

• державні фіксуємі;

• регульовані.

Підприємства реалізують свою продукцію, послуги і майно за цінами, установлюваним самостійно чи на договірній основі (вільним чи договірним цінам), а у випадках, передбачених законодавством — за державними цінами.

У вільних цінах враховуються собівартість виробництва і прибуток без обмеження рівня рентабельності. У вільні ціни підакцизних товарів включаються також суми акцизів по встановлених ставках.

Реалізація продукції здійснюється виготовлювачами по сформованим у такий спосіб цінам, збільшеним на суму податку на додаткову вартість.

При реалізації через біржі, торгово-посередницькі фірми й інших посередників до вільних цін додаються постачальницько-збутові надбавки, у яких враховуються комісійні за послуги і витрати посередника.

На продукцію підприємств, що займають монопольне положення на ринку товарів і послуг, що визначають масштаб цін в економіці, здійснюється державне регулювання цін.

Ціноутворення на підприємстві здійснюється службою цін, що готує проекти цін на вироблені товари, погоджує їх з торгівлею, розробляє договірні ціни, дає висновки по проектах цін на продукцію, що поставляється постачальниками.

Регулююча діяльність держави в області ціноутворення переслідує дві основні цілі:

• недопущення монополізації ринку;

• приборкання інфляції.

Це здійснюється шляхом контролю з боку державних органів за торговими надбавками і встановлення рівня цін у випадку, якщо відбувається явний обвал ринку, а також шляхом заключення угод з підприємцями про контроль за ростом цін.

В умовах інфляції держава в особі уряду може проводити тверду політику по стримуванню темпів росту цін.

До мір цієї політики можуть відноситися:

• установлення граничного рівня торгової і постачальницької надбавки (націнки) при реалізації товару (продукції) — до 55% до ціни виробника;

• установлення граничного рівня рентабельності — 5% до товарообігу, чи 10-45% від собівартості.

При невеликому рівні інфляції з метою підтримки товаровиробника держава може проводити політику лібералізації цін.

Функції контролю за цінами в Україні виконує Державна інспекція по контролі за цінами. Інспекція стежить за дотриманням підприємцями єдиних принципів формування собівартості, структури цін і тарифів, визначених чинним законодавством, порядку формування відпускної ціни, виявляє випадки необґрунтованого завищення цін. Разом із Союзом захисту споживачів інспекція припиняє спроби підприємств перекласти економічно невиправдані витрати і непрямі витрати на плечі споживачів продукції. Разом з Антимонопольним комітетом інспекція прагне попередити зловживання, що випливають з пануючого положення якого-небудь підприємства при заключенні торгових угод (відмовлення від продажу, нав'язування мінімальних цін), а також зловживань в організації збуту, зв'язаних з торгівлею зі знижкою, з поверненням платежів, зі створенням дискримінаційних умов продажу і т.д.

Законодавством передбачена адміністративна відповідальність за порушення законодавства про ціноутворення.

1.4 Грошово – кредитне і валютне регулювання

З метою регулювання грошового обігу держава проводить грошову політику. Грошова політика покликана орієнтувати емісію грошей на досягнення фінансових і економічних задач уряду. Відповідно до законодавства України емісійним центром країни, що володіє монопольним правом на випуск грошей у оборот, є Національний банк України. На нього покладена організація готівково-грошового обертання і регулювання емісійних операцій, тобто операцій, зв'язаних з випуском і вилученням грошей зі обороту.

Регулювання емісійних операцій як у цілому по країні, так і по регіонах виробляється на основі прогнозного розрахунку касових оборотів, сальдо яких відбиває зміну готівково-грошової маси в звертанні, або збільшення маси готівки, тобто емісію, або зменшення, тобто вилучення грошей з обороту. Цей результат повинний бути погоджений з розрахунками НБУ по загальному грошовому обсягу грошової маси і її готівково-грошового компонента, що щокварталу визначаються на основі прогнозованих цін, швидкості обертання грошей і реальних обсягів валового національного продукту.

Для реалізації емісійної функції в установах НБУ створюються резервні фонди грошових знаків. Розміщення резервних фондів по регіональних установах банку забезпечує своєчасне касове обслуговування комерційних банків, дозволяє регулювати купюрну будівлю грошової маси і її відновлення, усуває зустрічні перевезення грошей, що прискорює грошовий обіг і скорочує витрати звертання. Резервні фонди являють собою запаси грошових знаків. Поки ці грошові знаки не перераховані в каси установ НБУ, називаними оборотними касами, вони не вважаються грошима, випущеними в звертання, і зберігаються окремо від грошей, що знаходяться в обертанні.

Для забезпечення касового обслуговування комерційних банків в установах НБУ мається оборотна каса, що представляє собою поточний резерв готівки. Залишок грошей в оборотній касі строго лімітується. Якщо залишок грошей в оборотній касі перевищує денний ліміт, установи НБУ перелічують понадлімітний залишок з оборотної каси в резервні фонди, тобто вилучає гроші з обігу.

Зміна залишку грошей в оборотній касі регіональних керувань НБУ зв'язано з виконанням Національним банком функцій по касовому обслуговуванню комерційних банків. Комерційні банки задовольняють потреби своїх клієнтів у готівці насамперед за рахунок коштів, що надійшли у свою касу від клієнтів, що здають готівково-грошовий виторг у банк. Але в ряді випадків грошей, що надійшли в касу банку, недостатньо для забезпечення поточних платежів. У таких випадках комерційні банки можуть одержати так називане підкріплення каси з запасів НБУ.

На підставі заявки регіональні керування НБУ задовольняють прохання комерційних банків про підкріплення їхньої каси за рахунок своїх касових ресурсів, тобто грошей, що маються в оборотній касі. Якщо ж грошей в оборотній касі не вистачає для забезпечення нестатків комерційного банку, виникає необхідність у підкріпленні оборотної каси регіонального керування НБУ, тобто перерахування в неї грошей з резервних фондів. Емісію грошей регіональні керування здійснюють тільки по емісійному дозволі Національного банку.

В Україні на сьогоднішній день обов'язковий продаж валютного виторгу відсутній, однак НБУ має право за узгодженням з Кабінетом міністрів установлювати такий продаж, якщо цього вимагає ситуація на валютному ринку. Раніше в Україні існував обов'язковий продаж 50% валютного виторгу.