Смекни!
smekni.com

Собівартість (стр. 6 из 8)

На суму зносу МБПвпливають об'єм виробництва продукції і рівень витрат на один виріб, який в свою чергу залежить від того, наскільки раціонально і економно використовуються інструменти, малоцінний інвентар, чи налагоджений дієвий контроль за їх збереженням і справністю.

Аналіз цехових і загальногосподарських витратмає велике значення. Оскільки вони займають велику питому вагу в собівартості продукції.

Для аналізу цехових і загальнозаводських витрат по статтях витрат використовують дані аналітичного бухгалтерського обліку. По кожній статті виявляють абсолютне і відносне відхилення від плану і їх причини.

В процесі аналізу повинні бути виявлені непродуктивні витрати, втрати від безгосподарності і надмірностей, які можна розглядати як невикористані резерви зниження собівартості продукції.

Непродуктивними витратами слід рахувати втрати від псування і недостачі сировини (матеріалів) і готової продукції, оплату простоїв з вини підприємства, доплати за цей час і у зв'язку з використовуванням робітників на роботі, вимагаючи менш кваліфікованої праці, вартість спожитих енергій і палива за час простоїв підприємства і ін.

Аналіз загально виробничих і загальногосподарських витрат в собівартості одиниці виробу виробляється з урахуванням результатів, одержаних при аналізі їх в цілому по підприємству. Ці витрати розподіляються між окремими видами виготовленої продукції пропорційно прямим витратам за винятком купувальних матеріалів.

Сума цих витрат, що доводиться на одиницю продукції, залежить від зміни:

- загальної суми цехових і загальнозаводських витрат;

- суми прямих витрат, які є базою розподілу накладних;

- об'єму виробництва продукції.

Для розрахунку впливу цих чинників використовується спосіб ланцюгової підстановки.

Комерційні витративключають витрати по відвантаженню продукції покупцям (навантажувально-розвантажувальні витрати, доставка), витрати на тару і пакувальні матеріали, рекламу, вивчення ринків збуту і т.д.

Витрати по доставці товарів залежать від відстані перевезення, ваги перевезеного вантажу, транспортних тарифів за перевезення вантажів, виду транспортних засобів.

Витрати по вантаженню і вивантаженню можуть змінюватися у зв'язку із зміною ваги відвантаженої продукції і розцінок за вантаження і вивантаження однієї тонни продукції.

Витрати на тару і пакувальні матеріали залежать від їх кількості і вартості. Кількість в свою чергу пов'язана з об'ємом відвантаженої продукції і нормою витрати пакувальних матеріалів на одиницю продукції.

Економія на пакувальних матеріалах не завжди бажана, оскільки красива, естетична, приваблива упаковка – один з чинників підвищення попиту на продукцію і збільшення витрат по цій статті окупається збільшенням об'єму продажів. Те ж можна сказати і про витрати на рекламу, вивчення ринків збуту і інші маркетингові витрати.

На закінчення аналізу непрямих витрат підраховуються резерви можливого їх скорочення і розробляються конкретні рекомендації по їх освоєнню.


1.2.2 Шляхи зменшення витрат

Чинники, що впливають на собівартість продукції і їх класифікація

За змістом виділяють технічні і технологічні чинники.

До технічних можна віднести, наприклад, упровадження нової прогресивної техніки, механізація і автоматизація виробництва, науково-технічні досягнення, поліпшення використовування основних фондів, технічна і енергетична озброєність праці.

До технологічних - зміна асортименту продукції; тривалість виробничого циклу; поліпшення використовування і застосування нових видів сировини і матеріалів, застосування економічних замінників і повне використовування відходів у виробництві; вдосконалення технології продукції, зниження її матеріаломісткості і трудомісткості.

За часом виникнення виділяють плановані і раптові чинники. Підприємство може планувати наступні заходи - введення і освоєння нових цехів; підготовка і освоєння нових видів продукції і нових технологічних процесів; оптимальне розміщення окремих видів продукції по підприємству. До раптових (не планованим) чинників відносяться виробничі втрати; зміна складу і якості сировини; зміна природних умов; відхилення від встановлених норм вироблення продукції і інші.

По місцю виникнення чинники діляться на зовнішні (незалежні від підприємства) і внутрішні (залежні від підприємства). На собівартість продукції незалежно від підприємства може вплинути економічна обстановка в країні, інфляція; природнокліматичні умови; технічний і технологічний прогрес; зміна податкового законодавства і інші чинники. До внутрішніх можна віднести виробничу структуру підприємства; структуру управління; рівень концентрації і спеціалізації виробництва; тривалість виробничого циклу.

За призначенням виділяють основні і другорядні чинники. Дана група чинників залежить від спеціалізації підприємства. Якщо розглядати матеріаломістке виробництво, наприклад, м’ясо переробне підприємство, то до основних можна віднести наступні чинники: ціни на матеріальні ресурси і витрату сировини і інших матеріалів; технічна озброєність праці; технологічний рівень виробництва; норма вироблення продукції; номенклатура і асортимент продукції; організація виробництва і праці. У меншій мірі на собівартість продукції вплине структура управління; природнокліматичні умови; заробітна платня виробничих робітників; структура інших витрат і інші чинники.

Резерви зниження комплексних витрат

Аналіз комплексних витрат дозволяє виявити додаткові резерви зниження витрат на виробництво продукції, підвищення ефективності виробництва. До складу собівартості товарної продукції входять комплексні витрати, які є витратами по обслуговуванню виробництва і управлінню, витрати на підготовку і освоєння виробництва нових видів продукції, втрати від браку; інші виробничі витрати; позавиробничі витрати. у кожну статтю комплексних витрат включаються витрати різного економічного характеру і призначення. При обліку вони деталізують на більш дробові позиції, об'єднуючі витрати однакового цільового призначення, причому економія по одних з них не дає перевитрату по інших. При аналізі відхилення від кошторису витрат визначаються не по статті в цілому, а по окремих вхідних в неї позиціях. Потім підраховуються роздільно суми перевищення кошторису по одних статтях витрат і економії по інших. Тому при аналізі не можна проводити взаємне погашення відхилень шляхом їх підсумовування.

У витрати по обслуговуванню виробництва і управління входить три статті: витрати на зміст і експлуатацію устаткування, цехові витрати і загальнозаводські витрати.

Витрати на зміст і експлуатацію устаткування займають значну питому вагу в загальній сумі комплексних витрат. У їх склад включаються витрати, пов'язані з роботою устаткування, тобто витрати на зміст, амортизацію, поточний ремонт виробничого і підйомно-транспортного устаткування, цехового транспорту, обслуговування робочих місць, а також на амортизацію і відшкодування зносу інструментів і пристосувань і ін. Вони розподіляються між окремими видами виробів пропорційно кошторисним (нормативним) ставкам і зростають при перевиконанні плану за об'ємом виробництва. Проте це зростання непропорційне збільшенню об'єму виробництва, і темпи його залежать від тих чинників, які зумовили надплановий приріст виробництва.

У цехові витрати включаються витрати за змістом цехового персоналу, амортизація і витрати за змістом будівель, споруд і інвентаря, на поточний ремонт будівель і споруд, витрати по випробуваннях, дослідах і дослідженнях, по раціоналізації і винахідництву цехового характеру, на заходи щодо охорони праці і т.д. До складу фактичних цехових витрат додатково включаються непродуктивні витрати: втрати від простоїв, від псування матеріальних цінностей і технологічного оснащення при зберіганні в цехах, недостачі матеріальних цінностей і незавершеного виробництва (за вирахуванням надлишків), інші непродуктивні витрати і надлишки.

Загальнозаводські витрати, які пов'язані з обслуговуванням і управлінням виробництва всього підприємства, підрозділяються на п'ять груп: витрати за змістом апарату управління; загальногосподарські витрати; податки, збори і інші обов'язкові відрахування і витрати; непродуктивні витрати; доходи, що виключаються (не плановані доходи підприємства, одержані їм в звітний період). Цехові і загальнозаводські витрати розподіляються між різними видами продукції пропорційно сумі основної заробітної платні виробничих робітників (без доплат по прогресивно-преміальних системах) і витратам на зміст і експлуатацію устаткування або пропорційно іншій базі.

При аналізі витрат по обслуговуванню виробництва і управлінню необхідно виробити оцінку загального рівня витрат; визначити виконання кошторисів вказаних витрат в цілому, по групах і окремих статтях; виявити резерви зниження витрат.

Вирішальну роль в цехових і загальнозаводських витратах виконують витрати на зміст апарату управління, велике місце займають амортизація і поточний ремонт основних фондів, відшкодування зносу малоцінних і бистроїзнашивающихся предметів.

При розгляді іншої комплексної статі собівартості необхідно враховувати, що витрати на підготовку і освоєння виробництва, втрати від браку, інші виробничі витрати є виробничими втратами. Основна частина витрат на підготовку і освоєння виробництва пов'язана з розробкою нових видів виробів і нових технологічних процесів і підготовкою промислового виробництва цих виробів. Фактичні витрати на ці цілі спочатку враховуються у складі витрат майбутніх періодів, а потім списуються поступово на собівартість продукції, виходячи з планованого терміну їх повного відшкодування і планованого об'єму випуску продукції в цей період.