Смекни!
smekni.com

Собівартість (стр. 8 из 8)

Для комплексного аналізу собівартості продукції застосовуються спеціальні показники, які дозволяють розраховувати і аналізувати витрати підприємства на весь об'єм виробленої товарної продукції, витрати на виробництво конкретного виду продукції, а також витрати підприємства на отримання кожного рубля виручки.

З метою спрощення розрахунків і для систематизації даних всі витрати підприємства класифікуються. Причому дана класифікація є універсальною для всіх промислових підприємств, можуть змінюватися лише деякі статті залежно від спеціалізації підприємства.

Найважливішим моментом у вивченні такого показника, як собівартість є розгляд чинників, що впливають на показник і визначення основних напрямів по зниженню собівартості. Від того, як вирішує підприємство дане питання залежить отримання найбільшого ефекту з якнайменшими витратами, зростання накопичень, економія трудових, матеріальних і фінансових ресурсів. Собівартість відображає велику частину вартості продукції і залежить від зміни умов виробництва і реалізації продукції. Тому істотний вплив на рівень витрат роблять техніко-економічні чинники виробництва. Цей вплив виявляється залежно від змін в техніці, технології, організації виробництва, в структурі і якості продукції і від величини витрат на її виробництво. Звідси витікає, що виявлення резервів зниження собівартості повинне спиратися на комплексний техніко-економічний аналіз роботи підприємства: вивчення технічного і організаційного рівня виробництва, використовування виробничих потужностей і основних фондів, сировини і матеріалів, робочої сили, господарських зв'язків; а також всіх складових собівартості.

Систематичне зниження собівартості забезпечує не тільки зростання прибутку підприємства, але і дає державі додаткові засоби як для подальшого розвитку суспільного виробництва, так і для підвищення матеріального добробуту трудящих


Список літератури

1. «Аналіз господарської діяльності підприємства» Г.В. Савіцкая 2-е видавництво, - Мн.: ІП ”Екоперспектіва”, 1997.

2. «Економіка підприємства» Під. ред.проф. В.Я. Горфінкеля, М.,1996.

3. Макконнелл і Брю Економікс р. Москва,С-П.,1992.

4. Баканов М.І., Шеремет А.Д. Теорія економічного аналізу: Навчань. для студентів экон.спец.-4-е видавництва, доп і перераб.-М.:Финансы і статистика,1997.-416 з.:ил.; 21 см.

5. Борісов Е. Ф. Економічеськая теорія: Підручник. — М.: Юріст', 1997. —568 з.

6. Палій В.Ф., Суздальцева Л.П. Техніко-економічний аналіз проїзводственно- господарської діяльності машинобудівних підприємств:[Учеб.для вузів по спец. "Економіка і управління в машинобудуванні" ].- М.:Машиностроение,1989.-272 з.:ил.;22 див.

7. Фінансовий аналіз діяльності фирмы.-М.:ИСТ-cервис,1994.-240 з.:ил.

8. Економіка: Підручник / Під ред. доц. А. З. Булатова. 2-е видавництво, перераб. і доп. — М.: Видавництво БЕК, 1997. — 816 з.