Смекни!
smekni.com

Шляхи підвищення ефективності використання основних виробничих фондів підприємства (стр. 3 из 8)

(2.10)

Де Nсс - кількість працівників на АТП в найбільш навантажену зміну, люд.

тис.грн./чол

Розрахунки фактичних показників зведемо в таблицю 2.3.

Таблиця 2.3 Фактичні значення показників

Показники Розрахункова формула Вантажні авто
Коефіцієнт екстенсивного використання
1
Коефіцієнт інтенсивного використання
0,940
Коефіцієнт інтегрального завантаження
0,940
Фондовіддача, грн/грн
0,269
Фондомісткість, грн/грн
3,717
Фондоозброєність, грн/чол.
65,3
Виробіток вант. авто на1 аг
330,4
Об’єм перевезень вант. авто
104,5
Вантажообіг, тис. ткм
1776,9
Доходи всього,тис. грн
1335,7

Аналізуючи таблицю 2.3 можна зробити висновок про те, що по пасажирським перевезенням 100% часу (Кекст = 1,0) рухомий склад АТП працює на лінії, що є надвисоким показником ефективної роботи підприємства. Аналізуючи коефіцієнт інтенсивного використання РС, ми бачимо, що фактична продуктивність парку автомобілів вище запланованої. Загальний інтегральний показник завантаження є також високим. По вантажним перевезенням за всіма показниками спостерігається перевиконання плану, що робить вантажні перевезення більш прибутковими. Аналіз фондовіддачі показує те, що у звітному періоді на 1грн. вартості основних фондів приходиться 0,269 грн. доходу. Проте , загалом діяльність підприємства у звітному році є досить ефективною, чоча загальні доходи дещо знизилися. Вихідну інформацію для аналізу впливу основних факторів на фондовіддачу представимо в таблиці 2.4.

Таблиця 2.4- Вихідні дані для аналізу фондовіддачі

Показники Величина показників Виконання плану, % Структура, %
план звіт план звіт
Валові доходи, тис. грн., в тому числі 1450,0 1335,7 92,1 100 100
від вантажних перевезень 1450,0 1335,7 92,1 100 100
Середньорічна вартість основних фондів, тис. грн., в тому числі 4326,9 4864,2 112,4 100 100
транспортні засоби 3250 3000 92,3 75 61,7
інші основні фонди 1077 1864,2 173 24 38,3
Вантажообіг, тис. ткм 2775,3 1776,9 64,03 - -
Доходна ставка, грн.: 10 ткм 3,1 106,90 - -
Фондовіддача,грн/грн 0,335 0.275 144,06 - -

Розрахуємо вплив показників на фондовіддачу :

2 група показників:

-за рахунок середньорічної вартості основних фондів:

, грн/грн (2.11)

- Зміна фондовіддачі за рахунок вартості транспортних засобів:

, грн/грн (2.12)

(2.13)

- Зміна фондовіддачі за рахунок вартості стаціонарної частини основних виробничих фондів:

(2.14)

грн,грн

Таким чином, сумарний вплив показників 1 та 2 групи дорівнює – 0,06грн

,грн.

1 група показників:

- Зміна фондовіддачі за рахунок зміни обсягу транспортної роботи:

, грн/грн (2.14)

де

- індекс зміни обсягу транспортної роботи

- Зміна фондовіддачі за рахунок зміни доходної ставки:

, грн/грн (2.15)

де

- індекс зміни доходної ставки.

- Зміна фондовіддачі за рахунок зміни доходів:

, грн/грн (2.16)

,гр.

В цьому розділі визначили вплив різних факторів на зміну фондовіддачі. Загальний інтегральний показник завантаження є також високим. По вантажним перевезенням за всіма показниками спостерігається перевиконання плану, що робить вантажні перевезення більш прибутковими. Зростання фондовіддачі забезпечується за рахунок доходу. Також визначили вплив вантажо- і пасажирообігу, ТЕП та дохідної ставки на фондовіддачу. Фондовіддача за рахунок зміни основних фондів зменшується на -0,037грн. На ефективність використання основних фондів впливають такі основні фактори: величина доходів підприємства, середньорічна вартість основних виробничих фондів, вантажообіг, величина доходної ставки, структура доходів підприємства та структура виробничих фондів підприємства. Ефективність використання виробничих фондів також залежить від показників використання рухомого складу.

2.2 Аналіз ефективності використання основних виробничих фондів

Для обліку, аналізу, планування й оцінки рівня використання основні виробничі фонди виражаються в натуральних і вартісних показниках.

Натуральна форма аналізу основних виробничих фондів використовується при визначенні технічного складу коштів праці, виробничої потужності підприємства й структурних підрозділів, рівня її засвоєння, продуктивності й ступеню використання окремих видів устаткування й споруджень зв'язку. На основі натуральних показників здійснюється планування уведення й вибуття основних фондів, складається баланс устаткування, розраховується необхідний штат на його обслуговування. Із цією метою на підприємствах ведеться інвентаризація й паспортизація встаткування, при яких ураховується число окремих видів основних фондів і кількісні характеристики кожного з них.

Натуральний вимірник, будучи найбільш наглядно і конкретним не дозволяє порівняти різні види коштів праці й визначати загальну вартість основних фондів по підприємству й галузі в цілому. Цієї мети служить вартісна аналіз основних виробничих фондів, що є однієї з найважливіших економічних характеристик підприємства. Вона необхідна для визначення загального обсягу основних фондів, їхні динаміки й структури, планування відтворення. На основі вартісного аналізу розраховуються величина амортизації, а також узагальнюючі показники використання всієї сукупності коштів праці.

Основними показниками, за допомогою яких здійснюється аналіз ефективності використання ОВФ є наступні: фондовіддача;фондоємкість;рентабельність ОВФ;співвідношення темпів росту продуктивності праці й фондоозброєності працівників.

Фондовіддача є основним показником ефективності використання ОВФ. Фондовіддача розраховується по формулі:

ФО = ТП / ОВФ, (2.18)

де ФО - фондовіддача в аналізованому періоді, грн/грн;

ТП - випуск товарної продукції за аналізований період.

Ефективному використанню фондів відповідає збільшення фондовіддачі. Величина фондовіддачі може розрізнятися залежно від галузі, у якій працює підприємство, і технології, що воно використовує. Показником, зворотним фондовіддачі, є фондоємкість:

ФЄ = ОВФ / ТП, (2.19)

де ФЄ - фондоємкість продукції підприємства, грн/грн.

Рентабельність основних виробничих фондів відображає прибутковість їхнього використання й розраховується по формулі:

Ровф = П / ОВФ, (2.20)

де Ровф - рентабельність основних виробничих фондів, грн/грн;

П - прибуток підприємства.

Для розрахунку показника рентабельності можуть використовуватися різні види прибутку (прибуток від операційної діяльності; прибуток від основної діяльності; чистий прибуток, тобто прибуток після оподатковування й т.д.). Вибір певного показника прибутку здійснюється підприємством виходячи з економічної обґрунтованості й аналізу тісноти зв'язку між ОВФ і видом діяльності підприємства, від якого отриманий прибуток. У цілому рекомендується для розрахунку рентабельності використовувати показники прибутки від операційної діяльності й чистого прибутку.