Смекни!
smekni.com

Структура інформаційної системи організації (стр. 1 из 5)

Рефератзтеми:

Структураінформаційноїсистемиорганізації


1. Функціональна структура інформаційної системи організації

1.1 Інформаційна система організації

У міру того як фахівці з комп'ютерних інформаційних систем накопичували досвід їх використання в рамках всієї організації, працівники різних підрозділів і підсистем також починали краще усвідомлювати специфіку своїх інформаційних потреб. Врешті-решт, це призвело до виділення з ІС організації функціональних інформаційних підсистем маркетингу, виробництва, фінансів і кадрів, що обслуговують підрозділи компанії, що виконують відповідні функції. Крім цього, визнання специфіки інформаційних потреб вищого керівництва фірми призвело до створення спеціальної інформаційної підсистеми для їх обслуговування. Функціональна структура ІС організації, що включає в себе п'ять окремих частин:

1) інформаційну систему керівництва;

2) інформаційну систему маркетингу;

3) інформаційну систему виробництва;

4) інформаційну систему фінансів;

5) інформаційну систему кадрів (управління персоналом).

Інформаційна система (ІС) керівництва

Але слід пам'ятати, що цей поділ формальне. База даних є спільною для всіх підсистем. Частина програмного забезпечення також може бути універсальною. Функціональні підсистеми ІС організації працюють одночасно в інтересах досягнення загальних цілей компанії. Тому рішення, прийняті в одній з них, повинні бути порівняні з рішеннями, прийнятими в інших.

Таким чином, поділ ІС організації на окремі підсистеми є скоріше логічним, ніж фізичним.


1.2 Інформаційна система керівництва

Керівництво фірми має свої унікальні вимоги до інформації. ІС керівництва призначені для забезпечення управлінців вищого рівня всієї необхідної для них інформацією про діяльність фірми з необхідним рівнем деталізації. Ці системи почали створюватися в організаціях порівняно недавно. Мабуть, це пов'язано з тим, що діяльність вищого керівництва, яка зачіпає безліч погано структурованих і зовсім неструктурованих проблем, у значно меншій мірі розумілася фахівцями з інформатики, ніж діяльність працівників на більш низьких рівнях управління. Сьогодні ІС керівництва, призначені головним чином для менеджерів, які працюють на рівні стратегічного планування, є об'єктом інтенсивних наукових досліджень.

Структура ІС керівництва наведена на рис. 4.2. В основу її створення покладено принцип поєднання можливостей великого центрального комп'ютера компанії та мережі персональних комп'ютерів, що виконують роль робочих станцій, що обслуговують вище керівництво. Центральний комп'ютер (працює не тільки в інтересах ІС керівництва) використовує базу даних компанії, включаючи дані з СЕОД, бібліотеку програмних засобів, а також спеціально вводяться в інтересах керівництва поточні новини та пояснення.

Власна база даних робочих станцій, що обслуговують керівництво, містить дані та інформацію, попередньо підготовлені центральним комп'ютером. Керівник лише вибирає потрібну йому інформацію з зазначенням необхідного ступеня подробиці або будує свою роботу в режим "запитання-відповідь режимі. Система забезпечує доступ керівництва до електронної пошти, а також до зовнішньої інформації та даних.

Діалог між керівником і ІС керівництва будується на основі використання меню з мінімальним використанням клавіатури. Інформація надається у вигляді табуляграм, графіків і пояснень. Використовувані програми повинні давати можливість перемикання між графічної і символьно-числового формою представлення даних.

Супровідні пояснення можуть вводитися помічниками керівників або розроблятися системами штучного інтелекту. Таким чином, в рамках ІС керівництва реалізується в основному інформаційна та експертна форма підтримки прийняття рішень.

Обов'язковим елементом діалогу є можливість зниження (або підвищення) рівня деталізації опису того чи іншого контрольованого параметра. Наприклад, почавши з огляду вихідних параметрів в їх остаточному вигляді і виявивши в них якусь невідповідність, керівник може зажадати розшифрувати структуру, порядок розрахунку і вихідні дані, використані для обчислення цього показника. Використання такого методу є корисним для пошуку можливих помилок.

Зазвичай керівники будують свою роботу з ІС керівництва на основі відомих принципів менеджменту. Наприклад, керівники використовують так зване «управління за відхиленнями», що реалізовується на основі постійного порівняння запланованих і поточних результатів діяльності компанії. Інші вважають за краще вводити і контролювати тільки «критичні параметри» діяльності організації. Ясно, що всі подібні методи мають на меті зменшити обсяг контрольованих даних, що перевантажують керівництво і утрудняють прийняття обгрунтованих рішень.

І кілька слів про програмне забезпечення ІС керівництва. В даний час ринок програмних продуктів, спеціалізованих для ІС керівництва, недостатньо широкий. Альтернативою покупки такого забезпечення є його розробка власними силами, яка поки що не під силу невеликим компаніям. У найближчому майбутньому слід очікувати появи нових видів гнучкого програмного забезпечення для ІС керівництва, особливо використовують принципи штучного інтелекту.


1.3 Інформаційна система маркетингу

Менеджери, що займаються проблемами маркетингу, мають у своєму розпорядженні різні види ресурсів. Їх прямим обов'язком є розробка стратегій використання цих ресурсів з метою підвищення обсягу продажів продукції, якою можуть бути вироби, послуги або ідеї.

Інформаційна система маркетингу являє собою частину ІС організації, що постачає інформацію про її клієнтів і конкурентів, необхідну для прийняття рішень. Вхідні підсистеми служать для збору даних та інформації, що зберігаються в базі даних. Вихідні підсистеми ІС маркетингу містять програмні засоби, що трансформують дані в потрібну користувачам інформацію.

Вхідні підсистеми ІС маркетингу

Велика кількість даних та інформації, потрібної для цілей маркетингу, надходить в ІС маркетингу від бухгалтерської інформаційної системи СЕОД. Сюди входять деталізовані відомості про продажі компанії, які використовуються для створення періодичних та спеціальних звітів, побудови математичних моделей і отримання порад від ЕС.

Дослідницька підсистема маркетингу призначена для збору даних, пов'язаних з будь-якими аспектами маркетингових операцій фірми, але особливо з аспектами, що стосуються теперішніх та майбутніх споживачів.

Дані можуть купуватися в компаній, що спеціалізуються на зборі даних, або збиратися за допомогою проведення опитувань. Проведення маркетингових досліджень - складна і дорога справа. Тому проводити їх самостійно могли дозволити собі лише великі, добре стоять на ногах компанії. За останні роки на ринку програмних засобів з'явилися програми проведення маркетингових досліджень, які надзвичайно розширили коло компаній, що займаються тонкими проблемами маркетингу власними силами. Такі програми містять широке коло додатків (від проведення телефонних опитувань і до складного статистичного аналізу), доповнених графічними можливостями інтерпретації одержуваних даних [5].

Зовнішня підсистема маркетингу забезпечує збір зовнішніх даних та інформації про конкурентів фірми, а також про всі аспекти урядового та міжнародного регулювання бізнесу. Причому ці дані та інформація повинні бути орієнтовані на майбутнє. Історично ця підсистема завжди здобувала відомості, використовуючи неформальні шляху. Однак збір інформації про конкурентів все ж є легальним (законним), видом діяльності ІС маркетингу, який не слід плутати з промисловим шпигунством, що стоять поза законом.

Вихідні підсистеми ІС маркетингу

Маркетингова інформація про продукцію і послуги, що пропонуються фірмою покупцям, включає в себе чотири характеристики:

1) найменування продукту;

2) місце, де продукт був проданий;

3) активність фірми в рекламі і персоналу у продажу;

4) ціну продукту.

Для отримання повної інформації, що характеризує кожну з зазначених характеристик, ІС маркетингу має відповідні чотири вихідні програмні підсистеми, що виробляють інформацію про сферу збуту виробленої продукції або послуг. П'ята вихідна підсистема, звана інтегрованою, дає можливість менеджеру розробляти маркетингові стратегії, що використовують різні комбінації цих чотирьох характеристик. Прикладом інформації, одержуваної від інтегрованої підсистеми, може бути прогноз продажів, в якому інтерактивно змінюються всі чотири зазначені вище характеристики маркетингу.

Дуже важливо зрозуміти, що вихідні підсистеми кожної з функціональних інформаційних підсистем організації можуть містити всі типи програмного забезпечення СЕОД, ІСУ, СППР, САВ і ЕС.

Кожна з вихідних підсистем ІС маркетингу складається з програмних продуктів, що знаходяться в бібліотеці програм центрального комп'ютера. Ці програми дають можливість менеджеру отримувати інформацію у формі періодичних або спеціальних звітів, результатів математичного моделювання, електронної комунікації або рад експертної системи.

Підсистема продукції.

Перше рішення менеджера, який займається маркетингом, зазвичай пов'язане з визначенням виду продукції, яким фірма має намір задовольнити потреби ринку. Для прийняття такого рішення часто використовується діаграма життєвого циклу продукції, побудована на основі даних про її продажах з часу її першої появи на ринку.

Життєвий цикл продукції складається з чотирьох стадій: стадії появи на ринку, стадії росту, стадії насичення і стадії спаду.

На кожній з цих стадій менеджер, працюючи в рамках підсистеми продукції, повинен прийняти відповідні рішення. До початку першої стадії приймається рішення про доцільність виходу на ринок з новим виробом. На першій, другій і третій стадіях прийнята стратегія кожен раз піддається сумніву. На четвертій стадії вирішується питання про зняття цієї вироби з продажу. Як ми вже відзначили, перед початком першої стадії життєвого циклу продукції приймається рішення про доцільність виходу на ринок з новим виробом. Це серйозне рішення вимагає спеціального фінансового аналізу, що приймає до уваги потенційну прибутковість вироби та ефективність використання ресурсів.