Смекни!
smekni.com

Дослідження економічного стану підприємства та проблем франчайзингу на прикладі ТОВ "Піца Челентано" (стр. 10 из 12)

Підприємству необхідно збільшувати економічну рентабельність. Домогтися цього підприємство може або стримуючи ріст активів, або збільшуючи масу прибутку, шляхом зниження собівартості; або необхідно прискорити оборотність оборотних коштів, що також дасть збільшення маси прибутку. Крім того, підприємство не використовує позикові кошти для регулювання (підвищення) рентабельності, хоча така необхідність існує.

Проведений аналіз виявив, що цілеспрямованим плануванням прибутку і продажів у ТОВ „Піца Челентано” займається бухгалтерія на вимогу керівництва.

Менеджмент повинний ретельно визначити сегменти ринку, які необхідно завоювати, а також фактори, що впливають на прийняття клієнтами рішення про покупку. Ринок повинний бути сегментований в умовах цих ключових факторів. Необхідно визначити і старанно проаналізувати пріоритет сегментів ринку і сучасної позиції компанії в кожному сегменті.

Що стосується факторів внутрішнього середовища, то для зниження витрат необхідно провести інвентаризацію стану майна з метою виявлення активів “низької” якості (залежалих запасів, дебіторської заборгованості нереальної до стягнення), і уточнити реальну величину вартості майна.

Варто переглянути економічні відносини зі своїми контрагентами і прискорити зменшення обсягів дебіторської заборгованості;

Так як фінансова політика аналізованого підприємства характеризується нагромадженням запасів товарно-матеріальних цінностей, збільшенням обсягу дебіторської заборгованості, то прибуток став основним джерелом фінансування і покриття даного відволікання засобів.

У цьому складається причина дефіциту коштів.

Для підвищення платоспроможності підприємства необхідно прибуток, отриманий від основної діяльності, направляти на збільшення найбільш ліквідної частини оборотного капіталу, тобто коштів. Хоча цей крок може розглядатися як неефективне використання ресурсів підприємства, але в дійсній ситуації це необхідно. По-друге, зробити розрахунки по визначенню оптимального запасу товарно-матеріальних цінностей, а необґрунтовану суму запасів варто реалізувати чи використовувати, не збільшуючи запасів у майбутньому періоді; у третіх, оптимізувати відносини з покупцями і замовниками, тому що саме через те, що в звітному періоді відбулося збільшення дебіторської заборгованості підприємство не змогло розрахуватися з кредиторами.

Керівництву підприємства в майбутньому звітному періоді не слід нарощувати запаси, а вільні кошти направити на погашення кредиторської заборгованості, інакше існує імовірність зменшення рівня платоспроможності.

Значний обсяг коштів підприємства відвернений у розрахунки. При цьому, не зважаючи на зниження дебіторської заборгованості, її розмір залишається досить високим.

Очевидно, що результатом цього стає дефіцит оборотних коштів, тому що дебіторська заборгованість виступає як відволікання коштів з обороту, а кредиторська навпаки.

Виходячи з викладеного, варто змінити політику в області продажів, з метою збільшення оборотності і вивільнення коштів.

Аналітичні дані свідчать про те, що відбулося зниження темпів приросту обсягів реалізації продукції у порівнянні з попереднім періодом, тому підприємству варто впроваджувати більш широкий ассортимент продукції.

Цей захід, по-перше, сприяє до збільшення продуктивності праці, по-друге, зниженню витрат, наслідком цих змін виступає реальна можливість збільшення обсягів реалізації продукції і зниження собівартості.

Аналіз фінансових коефіцієнтів дозволив виявити той факт, що в даний час поточна платоспроможність підприємства у великому ступеню залежить від надійності дебіторів. Тому працівникам підприємства варто чітко відслідковувати терміни погашення дебіторської заборгованості, а за результатами оцінки на виявлену прострочену чи таку, що має високу імовірність не погашення заборгованості, створювати резерви по сумнівних боргах.

Звичайно що і проблеми франчайзингу не обійшли і ТОВ “Піца Челентано”. І всі ці проблеми є базовими для всіх підприємств України що працюють за договором франчайзингу.

Основні проблеми франчайзингу в Україні в даний час концентруються в області права. Це викликано тим, що франчайзинг як система відносин заснований на системі договірних відносин і повинен бути підкріплений серйозною правовою базою. В сучасній правовій системі України термін "франчайзинг" зустрічається тільки один раз, в 54 розділі Цивільного кодексу України, де стверджується: "комерційна концесія" є синонімом франчайзингу. Проте самий поверхневий аналіз цього розділу дозволяє стверджувати: "комерційна концесія" значно вужче за поняття франчайзинг;

Франчайзинг в нашій країні доводиться базувати на комплексному договорі, заснованому на ряді статтей ЦК України і законодавчих актів, тобто на "обхідних правових схемах".

Все це ускладнює використання франчайзингу у вітчизняній економіці. Підвищення ефективності і розвиток франчайзингу в Україні вимагає внесення змін в законодавство. Ними необхідно досягти наступних цілей:

· Створення умов для реальної конкуренції франчайзингових систем з механізмами реалізації товарів, що склалися традиційно.

· Забезпечення зручності застосування законодавчих актів для учасників франчайзингової системи.

· Створення прозорості франчайзингової системи і її елементів для контролюючих органів.

Всі три цілі тісно пов'язані між собою. Для реалізації поставленої мети необхідно створити систему законодавчих актів, в яку повинні входити:

· Цивільний кодекс України, що містить основні положення, регулюючі використання франчайзингу в Україні;

· Закон України "Про франчайзинг";

· Закони, регулюючі права на інтелектуальну власність і відповідальність за її порушення;

· Податковий кодекс України і пов'язані з ним закони і підзаконні акти.

В цій системі необхідно розробити і прийняти новий закон про франчайзинг, а в решту нормативних актів внести зміни. До Цивільного кодексу України необхідно:

· ввести поняття і визначення франчайзингу;

· сформувати основні поняття і їх типологію, такі як товар, об'єкт франчайзингу і суб'єкти франчайзингу (франчайзер і франчайзі);

· визначити типологію видів франчайзингу і особливості їх використовування;

· ввести поняття франшизи (договір франчайзингу).

Всі ці зміни повинні наблизити як законодавство, так і термінологію франчайзингу до світової практики, що особливо важливо для створення франчайзингових систем з участю іноземного капіталу.

Закон України "Про франчайзинг" повинен розвинути основні положення ЦК України і включати:

· основні поняття і визначення, у тому числі визначення франчайзингу, яке повинне співпадати по своєму значенню і змісту з аналогічним поняттям франчайзингу на Заході, типологію основних понять франчайзингу;

· поняття роялті (в даний час існує, але в усіченому і недостатньому для роботи системи вигляді), франчайзингових (паушальних) платежів, характеристик рекламної фундації (мінімальний відсоток, умови внесків і так далі) і інших специфічних понять;

· окремо по розділах закону охарактеризувати особливості роботи по кожному виду франчайзингу;

· порядок придбання товарних знаків, ліцензій, авторських прав, патентів, ноу-хау (поняття ноу-хау на основі ЦК України можна, напевно, розширити);

· додатки у вигляді переліку документів, детально фіксуючих всі необхідні дії при створенні франчайзингової системи, включаючих зразки договорів і перелік документів (по максимуму), вживаних при різних видах франчайзингу.

В результаті у підприємців буде достатній нормативний матеріал для заключення договорів, де вони залежно від вибраної схеми роботи застосовуватимуть ті або інші нормативні документи і підбиратимуть зразки договорів.

В нормативних актах, регулюючих право інтелектуальної власності і відповідальність за її порушення, обов'язково повинні враховуватися франчайзингові схеми, що в даний момент просто відсутні. Для учасників франчайзингових систем має сенс ввести пільговий режим оподаткування. Це обумовлено трьома причинами:

· практичною відсутністю в Україні широко відомих торгових марок і брендів, що привертають потенційного споживача. Формування подібних брендів вимагає великих витрат, що знижує ефективність франчайзингових систем;

· збільшеними витратами франчайзі, для яких дуже значними є і роялті, і паушальні платежі, а також відрахування до централізованого рекламного фонду;

· обов'язковість відповідності зовнішніх форм і принципів роботи (уніформа, інтер'єри і т.д.).

Ці витрати, особливо в період розкручування вітчизняних торгових марок, не дозволять франчайзинговим системам конкурувати з традиційними системами виробництва і збуту товарів. Через декілька років роботи по франчайзинговим схемах якісні і впізнанні українські товари, ймовірно, безболісно зможуть долати ці витрати.

Економічні і організаційні проблеми франчайзингу, звісно, дуже важливі, але в не меншому ступені стримують розвиток франчайзингу чим соціально-психологічні проблеми. Перше, з чим стикаються організатори франчайзингових систем в Україні, - це відсутність власного вітчизняного досвіду франчайзингу і боязнь підприємців - потенційних франчайзі провалу у франчайзинговій системі в цілому. Посилання на зарубіжний досвід сприймається, як правило, достатньо скептично, і на нього слідує заперечення, що не весь західний досвід працює в Україні, особливо в сучасних умовах.

Подолати цю проблему можна тільки шляхом збору і узагальнення вітчизняного досвіду франчайзингу як у вітчизняних системах, так і з участю іноземного капіталу, причому і успішних, і невдалих.