Смекни!
smekni.com

Інформаційне забезпечення підприємницької діяльності (стр. 5 из 5)

Відповідно до принципів багатомірного порівняння для кожної пари програмних продуктів розраховано показники відповідності і невідповідності на основі формування матриці ризику. На підставі проведеного аналізу і оцінки відповідності окремого програмного продукту цілям і задачам розвитку підприємства приймається рішення про доцільність їх впровадження в конкретній господарській ситуації в залежності від рівня ризику.

3.2 Державна підтримка підприємства. Створення Програм для підтримки розвитку підприємництва

Для реалізації державної підтримки створюються спеціальні Програми (наприклад, як у місті Харкові)

Мета й основні завдання Програми

Мета Програми – забезпечення реалізації державної підтримки підприємництва; посилення прозорості діяльності органів місцевого самоврядування, створення сприятливих умов для розвитку підприємництва, вільного доступу суб'єктів господарювання до всіх сегментів ринку за єдиними правилами; досягнення балансу інтересів суб'єктів господарювання та влади.

Основними завданнями Програми є:

- максимальне поєднання інтересів суб'єктів підприємництва з інтересами міста;

- підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг суб'єктів господарювання, підтримка підприємництва інноваційного спрямування;

- поліпшення інвестиційного клімату, сприяння залученню інвестицій в економіку міста, в першу чергу, у сферу виробництва;

- підвищення ефективності наявних та створення нових елементів інфраструктури підтримки підприємства;

- активізація фінансово-кредитних механізмів, пошук нових форм фінансування підприємницької діяльності;

- створення умов для збільшення кількості нових робочих місць, зниження рівня безробіття;

- подальше впровадження науково-методичного забезпечення підтримки підприємництва, удосконалення системи освітнього забезпечення;

- організація підвищення кваліфікації і професійної перепідготовки кадрів з питань розвитку підприємництва та навчання підприємців - початківців із залученням викладачів провідних навчальних закладів міста, фахівців та професіоналів.

Досягнення намічених цілей створить умови для формування активного бізнес-середовища і цивільної самосвідомості підприємців, сприятиме зростанню престижу підприємницької діяльності.

Структура заходів Програми

Структура заходів Програми має наступні підрозділи:

1. Вдосконалення нормативно-правової бази у сфері підприємницької діяльності.

2. Фінансово - кредитна та інвестиційна підтримка.

3. Ресурсне та інформаційне забезпечення підприємництва.

4. Розвиток інфраструктури підтримки підприємництва.

3.3 Ресурсне та інформаційне забезпечення підприємництва за допомогою спеціальних Програм по забезпеченню розвитку підприємства

Реалізація даного напрямку Програм – це вирішення питань інформаційної, консультаційної та практичної підтримки суб'єктів підприємництва через мережу спеціалізованих закладів, а також шляхом реалізації цільових програм, формування ринку інформаційних та навчальних послуг для суб’єктів господарювання.

Вирішення проблеми ресурсного забезпечення суб’єктів підприємницької діяльності можливе шляхом створення електронних (інформаційних) центрів для забезпечення широкого доступу суб'єктів господарювання до законодавчої, нормативно-правової баз даних через Internet.

Важливою умовою активізації підприємницької діяльності є підвищення інформаційної обізнаності суб’єктів господарювання. Метою інформаційного забезпечення сфери підприємництва є надання своєчасної, достовірної та повної інформації на основі широкого використання інформаційних технологій, а саме: інформування щодо змін у законодавстві, нормативних актів, прийнятих органами місцевого самоврядування, що стосується підприємницької діяльності, залучення підприємців до семінарів, виставок, ярмарок, бізнес-форумів.

Для вдосконалення інформаційного забезпечення суб’єктів підприємництва необхідне планування створення сайту управління з питань підприємництва, інвестицій та споживчого ринку та подальше наповнення інформаційними масивами щодо суб’єктів підприємництва міста, нормативно – правових актів, міських проектів і програм, наявних ресурсів тощо.

Для підвищення кваліфікації суб'єктів підприємництва з питань ведення підприємницької діяльності та регуляторної політики, обміну досвідом між підприємцями, залучення фінансових ресурсів у сферу підприємництва передбачено проведення семінарів, тренінгів, конференцій, круглих столів, конкурсів і інших заходів.

Одним із важливих напрямків Програм є проведення робіт щодо підготовки та підвищення кваліфікації кадрів для здійснення підприємницької діяльності в умовах ринкової економіки, перепідготовка кадрів щодо ведення підприємницької діяльності.


Висновок

У курсовій роботі здійснено теоретичне обґрунтування та практичне вирішення щодо інформаційного забезпечення підприємницької діяльності.

Визначено умови здійснення підприємницької діяльності та її основні принципи, а також роль, суть та значення інформації на підприємництві.

Основні висновки і результати, які одержано в ході досліджень, зводяться до такого.

Показано особливу роль інформації і інформаційних ресурсів в діяльності сучасних підприємств, що обумовлена їх безпосередньою участю в економічних процесах та постійно зростаючим рівнем інформатизації ринкового середовища та суспільства в цілому.

Визначено, що інформаційне забезпечення діяльності підприємства має ґрунтуватися на комплексному використанні потенційних і наявних інформаційних ресурсів з урахуванням їх основних особливостей. Під інформаційним забезпеченням діяльності підприємства запропоновано розуміти сукупність форм, методів та інструментів управління інформаційними ресурсами, необхідних і придатних для реалізації аналітичних і управлінських процедур, що забезпечують стабільне функціонування підприємства, його стійкий перспективний розвиток.

Надано загальну характеристику інформаційних ресурсів та сформовано принципові підходи до їх оцінки з використанням інформаційного підходу, теорій інформаційних ресурсів та економічної інформації. Реалізація цих підходів надає можливість визначати цінність інформації та сформувати максимально раціональну систему збору даних, що є основою сукупності інформаційних ресурсів підприємства.

Розроблено послідовність формування інформаційно-керуючої системи.

Я вважаю, що жодна організація ніяк не може здійснювати свою діяльність без інформації. В процесі нормального функціонування організації, управління нею в різноманітному роді інформації потребують всі її робітники, від простого робітника до директора.

Розвиток будь-якого підприємництва необхідний, тому потребує підтримки, як на державному, так і на місцевому рівні.

Література

1. Закон України "Про підприємництво"

2. Корнєв Ю.Г. Інформаційно-аналітична діяльність як сфера бізнесу// Підприємництво, господарство, право. — 2003. — №12.

3. Корнєв Ю.Г. Проблеми формування загальнонаціональної системи інформаційного забезпечення розвитку підприємництва // Економіка: проблеми теорії та практики. — Дніпропетровськ, 2004. — Вип. 187

4. Указ Президента N 477/2004 ( 477/2004 ) від 24.04.2004 )Про заходи щодо забезпечення підтримки та подальшого розвитку підприємницької діяльності

5. Варналій З.С. Основи підприємництва: Нав. посіб. - К.: Знання-Прес. 2002. - 239 с.

6. www.president.gov.ua

7. www.wikipedia.org.wiki. Підприємництво

8. www. zakon.rada.gov.ua