Смекни!
smekni.com

Конкурентоспроможність підприємства (стр. 6 из 6)

Замовлення на доставку товарів додому покупцю може приймати як продавець магазину, так і працівник транспортного підприємства, якому в магазині виділяється спеціальне робоче місце. Замовлення на доставку товарів повинні прийматися в магазині протягом усього робочого дня магазину. День і час доставки товару повинні бути узгоджені з покупцем.

Установлення придбаних у магазині технічно складних товарів удома в покупця. Цю послугу надають переважно універмаги та спеціалізовані магазини, які реалізовують телевізори, холодильники, пральні машини тощо. Послуга належить до обов'язкових відносно товарів, самостійне встановлення і пуск яких в експлуатацію покупцем заборонено. Для надання даного виду послуги в штаті торговельного підприємства необхідно передбачати посаду відповідного спеціаліста. Крім розглянутих, підприємства роздрібної торгівлі можуть надавати також інші торговельні послуги, які створюють додаткові зручності покупцям, а також забезпечують зростання обсягів роздрібного товарообігу та покращання економічних показників торговельного підприємства.

Для поліпшення і розширення послуг торговельних підприємств доцільно організовувати у великих магазинах центри обслуговування покупців, в яких би зосереджувалася вся робота з вивчення попиту на послуги, аналізу якості та економічної ефективності їх надання, планування розвитку системи надання торговельних послуг. Також доцільно створювати в магазинах госпрозрахункові бригади з надання платних торговельних послуг, укладати договори із транспортними, транспортно-експедиційними підприємствами, фізичними особами-підприємцями щодо надання транспортних і вантажно-розвантажувальних послуг, залучати підприємства побутового і комунального обслуговування, приватних підприємців до надання в магазинах послуг на договірній основі.


Висновки і пропозиції

Постійне підвищення вимог до рівня торговельного обслуговування стимулює розвиток системи послуг, яка сьогодні має першорядне значення в галузі торгівлі. У ході здійснення роздрібними торговельними підприємствами своєї основної діяльності — забезпечення безперебійної реалізації товарів — вони неминуче постають перед проблемою організації і постійного вдосконалення системи послуг, необхідної для спрощення процесу роздрібної реалізації і збільшення обсягу товарообігу.

Конкурентоспроможність – як соціально-економічна категорія - цеспроможність, вміння досягати законним шляхом найвищих економічних тасоціальних переваг. Поняття конкурентоспроможності інтерпретується іаналізується в залежності від розглядаємого економічного об`єкту. Убагатогранній практичній діяльності по досягненню конкуренто-спроможностіакценти повинні бути розставлені наступним чином:1) Конкурентоспроможність персоналу;2) Конкурентоспроможність підприємства;3) Конкурентоспроможність продукції .

Безперечним є і розвиток такого напрямку підвищення конкурентноздатності продукції, як своєчасне надання комплексу послуг, зв'язаних зі збутом і використанням машин, устаткування й іншої промислової продукції які б забезпечували їхню постійну готовність до високоефективної експлуатації, тобто сервісне обслуговування. При вмілій організації сервісє вирішальним чинником підвищення конкурентноздатності товару, тому що цінина запасні частини в 1,5 - 2,0 рази нижче, ніж ціни на комплектуючі,використовувані у виробництві.

Одним зі шляхів підвищення конкурентноздатності товарів і послуг у сфері обслуговування є забезпечення їх організаційного й інформаційного підкріплення у формі надання додаткових сервісних послуг, а також доведення до споживачів необхідної і достовірної інформації. Крім того, підвищитиконкурентноздатність товарів і послуг у сфері виробництва й обслуговуванняможна шляхом розробки і впровадження систем забезпеченняконкурентноздатності.

Отже, сприяючи придбанню товарів і полегшуючи при цьому їх споживання, торговельні послуги створюють їх покупцям найбільш комфортні умови. У цьому зв'язку надання торговельних послуг для кожного суб'єкта є другим невід'ємним компонентом основної діяльності та великою можливістю бути конкурентоспроможним у галузі торгівлі.


Список літератури

1. Апопій В.В., Бабенко С.Г., Гончарук Я.А. Комерційна діяльність на ринку товарів і послуг. К.: “Укоопспілка” – 2002.

2. Апопій В.В., Міщук І.П., Ребицький В.М. Організація торгівлі. К.: “Центр навчальної літератури” – 2005.

3. Герасимчук В.Г. Маркетинг. К.: „Вища школа” – 1994.

4. Дашков Л.П. , Данилов А.И. Предпринимательство и бизнес. М.: “Маркетинг” – 1995.

5. Дашко Л.П., Памбухчиянц В.К. Комерция и технология торговки – М.:Издательско-торговая корпорація «Дашко и К», 2002.

6. Егоров В.Ф. Организация торговки. – СПб.: «Питер»,2004.

7. Панкратов Ф.Г., Серегина Т.К. Коммерческая деятельность. М.: “Маркетинг” – 1996.