Смекни!
smekni.com

Аналіз собівартості продукції (стр. 13 из 18)

В цілому собівартість продукції складається з матеріальних витрат, витрат на виплату заробітної плати робочим і комплексних статей витрат. Збільшення або зменшення витрат по кожному елементу викликає або дорожчання, або зниження собівартості продукції. Тому при аналізі потрібно перевірити витрати сировини, матеріалів, палива і електроенергії, витрати на заробітну плату, цехові, загальнозаводські і інші витрати.

Витрати на заробітну плату виробничих робочих відбиваються безпосередньо в статтях витрат. Заробітна плата допоміжних робочих в основному відбивається на статтях витрат за змістом і експлуатації устаткування, заробітна плата службовців і ІТР входить до складу цехових і загальнозаводських витрат. Заробітна плата робочих, зайнятих в допоміжному виробництві, входить в собівартість пари, води, електроенергії і впливає на собівартість товарної продукції не прямо, а побічно, через ті комплексні статті, на які віднесена витрата пари, води і електроенергії.

Тому аналіз заробітної плати перш за все проводиться по загальному її фонду і фондам окремих категорій промислово-виробничого персоналу підприємства, незалежно від того, в яких статтях відбита ця заробітна плата. Після виявлення причин, які викликали зміну (відхилення) фонду заробітної плати окремих категорій працівників, можна визначити, якою мірою ці відхилення вплинули на різні статті собівартості продукції. Відхилення від плану фонду заробітної плати необхідно скоректувати на відсоток виконання плану випуску продукції, обчислити відносне відхилення від планового фонду заробітної плати. При цьому треба враховувати, що підвищення випуску продукції впливає на заробітну плату не всіх категорій працівників. Якщо ж враховувати і ті обставини, що фонд заробітної плати промислово-виробничого персоналу змінюється пропорційно об'єму продукції, що випускається, тільки по робочих-відрядниках, то відносна економія не може бути обчислена по фонду заробітної плати ІТР, службовців, МОН, учнів і персоналу охорони.

Великий вплив на ефективність роботи підприємства і на витрачання фонду заробітної плати надає використання засобів на преміювання робочих. Аналіз ефективності положень про преміювання проводиться шляхом зіставлення додатково отриманого прибутку від реалізації продукції або економії від зниження її собівартості з витратами на преміювання.

Зниження собівартості продукції багато в чому визначається правильним співвідношенням темпів зростання продуктивності праці і зростання заробітної плати. Зростання продуктивності праці повинне випереджати зростання заробітної плати, забезпечуючи тим самим зниження собівартості продукції.

Аналіз комплексних витрат дозволяє виявити додаткові резерви зниження витрат на виробництво продукції, підвищення ефективності виробництва. До складу собівартості товарної продукції входять комплексні витрати, які є витратами по обслуговуванню виробництва і управлінню, витрати на підготовку і освоєння виробництва нових видів продукції, втрати від браку; інші виробничі витрати; позавиробничі витрати. у кожну статтю комплексних витрат включаються витрати різного економічного характеру і призначення. При обліку вони деталізують на більш дробові позиції, об'єднуючі витрати однакового цільового призначення, причому економія по одних з них не дає перевитрату по інших. При аналізі відхилення від кошторису витрат визначаються не по статті в цілому, а по окремих вхідних в неї позиціях. Потім підраховуються роздільно суми перевищення кошторису по одних статтях витрат і економії по інших. Тому при аналізі не можна проводити взаємне погашення відхилень шляхом їх підсумовування.

У витрати по обслуговуванню виробництва і управління входить три статті: витрати на зміст і експлуатацію устаткування, цехові витрати і загальнозаводські витрати.

Витрати на зміст і експлуатацію устаткування займають значну питому вагу в загальній сумі комплексних витрат. У їх склад включаються витрати, пов'язані з роботою устаткування, тобто витрати на зміст, амортизацію, поточний ремонт виробничого і підйомно-транспортного устаткування, цехового транспорту, обслуговування робочих місць, а також на амортизацію і відшкодування зносу інструментів і пристосувань і ін. Вони розподіляються між окремими видами виробів пропорційно кошторисним (нормативним) ставкам і зростають при перевиконанні плану за об'ємом виробництва. Проте це зростання непропорційне збільшенню об'єму виробництва, і темпи його залежать від тих чинників, які зумовили надплановий приріст виробництва.

У цехові витрати включаються витрати за змістом цехового персоналу, амортизація і витрати за змістом будівель, споруд і інвентарю, на поточний ремонт будівель і споруд, витрати по випробуваннях, дослідах і дослідженнях, по раціоналізації і винахідництву цехового характеру, на заходи щодо охорони праці і так далі До складу фактичних цехових витрат додатково включаються непродуктивні витрати: втрати від простоїв, від псування матеріальних цінностей і технологічного оснащення при зберіганні в цехах, недостачі матеріальних цінностей і незавершеного виробництва (за вирахуванням надлишків), інші непродуктивні витрати і надлишки.

Загальнозаводські витрати, які пов'язані з обслуговуванням і управлінням виробництва всього підприємства, підрозділяються на п'ять груп: витрати за змістом апарату управління; загальногосподарські витрати; податки, збори і інші обов'язкові відрахування і витрати; непродуктивні витрати; доходи, що виключаються (неплановані доходи підприємства, отримані їм в звітний період). Цехові і загальнозаводські витрати розподіляються між різними видами продукції пропорційно сумі основної заробітної плати виробничих робочих (без доплат по прогресивно-преміальних системах) і витратам на зміст і експлуатацію устаткування або пропорційно іншій базі.

При аналізі витрат по обслуговуванню виробництва і управлінню необхідно провести оцінку загального рівня витрат; визначити виконання кошторисів вказаних витрат в цілому, по групах і окремих статтях; виявити резерви зниження витрат.

Вирішальну роль в цехових і загальнозаводських витратах грають витрати на зміст апарату управління, велике місце займають амортизація і поточний ремонт основних фондів, відшкодування зносу малоцінних і швидко зрошувальних предметів.

При розгляді інших комплексних статей собівартості необхідно враховувати, що витрати на підготовку і освоєння виробництва, втрати від браку, іншими виробничими витратами є виробничі втрати. Основна частина витрат на підготовку і освоєння виробництва пов'язана з розробкою нового вигляду виробів і нових технологічних процесів і підготовкою промислового виробництва цих виробів. Фактичні витрати на ці цілі спочатку враховуються у складі витрат майбутніх періодів, а потім списуються поступово на собівартість продукції, виходячи з планованого терміну їх повного відшкодування (не більше двох років) і планованого об'єму випуску продукції в цей період.

Найбільш поширеними виробничими втратами є втрати від браку. Усунення цих втрат є істотним резервом зниження собівартості продукції. Для визначення втрат від браку, відношуваних на собівартість продукції, до собівартості остаточно забракованих виробів додають витрати на виправлення браку і з отриманої суми віднімають вартість браку за ціною можливого їх використання, суми утримань з винуватців браку і суми відшкодування збитків, фактично стягнуті з постачальників за постачання недоброякісних матеріалів або напівфабрикатів. При цьому визначають не тільки абсолютну зміну суми втрат від браку в порівнянні з минулим звітним періодом, але і зміну питомої ваги їх у складі собівартості продукції.

Витрати, пов'язані з реалізацією продукції, відносяться до позавиробничих витрат. У їх склад входять витрати на тару, упаковку продукції, доставку її на станцію призначення, а також вантаження в залізничні вагони і інші транспортні засоби. У складі собівартості вони показані загальними сумами без розшифровки, на основі яких визначається загальне відхилення фактичних позавиробничих витрат від планових. Слід мати на увазі, що ці витрати залежать від об'єму відвантаженої продукції і є змінними.

До комплексних статей відносяться і інші виробничі витрати, до складу яких в різних галузях промисловості включаються різні види витрат, наприклад відрахування на науково-дослідні і досвідчені роботи, на гарантійне обслуговування і ремонт продукції, а також витрати, які не можуть бути віднесені на собівартість у складі інших статей.

3.2 Обґрунтування заходів по зниженню собівартості продукції підприємства ВАТ « ЦГЗК»

Збагачення залізних руд є енергоємним, а тому для зниження собівартості продукції особливу увагу необхідно спрямовувати на енергетичні витрати. На 1т. концентрату в середньому витрачається до 66 Квт. год. електроенергії, 50-83 кубічних метрів технічної води.

Питома вага енергетичних витрат (електроенергії, води, стислого повітря) в собівартості переділу збагачувальних фабрик коливається в широких межах:

для фабрик із сухим способом збагачення — 5-7%,

магнітно-збагачувальних — 30-40% і промивних — до 45-50%.

У собівартості реалізованого концентрату питома вага енерговитрат складає 8-15% залежно від способу збагачення і складу сировини.. На процеси збагачення витрачається до 50% всієї електроенергії, споживаної гірничо-збагачувальними комбінатами. Витрати електроенергії залежить від продуктивності устаткування, ступеня його завантаження, характеру сировини, що поступає на збагачення, способу або прийнятої схеми збагачення, ступеня автоматизації виробничих процесів, а також коефіцієнта використання потужності електродвигунів і інших пристроїв.