Смекни!
smekni.com

Праця, її види і властивості (стр. 2 из 4)

Процес праці - складне явище, багатоаспектне. Основними формами прояви праці є:

- Витрати людської енергії. Це психофізіологічна сторона трудової діяльності, що виражається у витраті енергії м'язів, мозку, нервів, органів почуттів. Витрати енергії людини визначаються ступенем важкості праці та рівнем нервово-психологічної напруги, вони формують такі стани як стомлення і втому. Від рівня витрат людської енергії залежать працездатність, здоров'я людини і його розвиток.

- Взаємодія працівника із засобами виробництва - предметами і засобами праці. Це організаційно-технологічний аспект трудової діяльності. Він визначається рівнем технічної оснащеності праці, ступенем його механізації та автоматизації, досконалістю технології, організацією робочого місця, кваліфікації працівника, його досвідом, застосовуваними їм прийомами і методами праці і т.д. Організаційно-технологічні параметри діяльності висувають вимоги до спеціальної підготовки працівників, до їх кваліфікаційного рівня.

- Виробниче взаємодія працівників один з одним як по горизонталі (відношення співучасті в єдиному трудовому процесі), так і по вертикалі (відносини між керівником і підлеглим) визначає організаційно-економічну сторону трудової діяльності. Вона залежить від рівня розподілу і кооперації праці, від форми організації праці - індивідуальну або колективну, від чисельності працюючих, від організаційно-правової форми підприємства (установи).

Праця, перш за все, процес, який чиниться між людиною і природою, процес, в якому людина своєї власної діяльністю опосередковує, регулює і контролює обмін речовин між собою і природою. Також потрібно враховувати, що людина, впливаючи на природу, використовуючи і змінюючи її в цілях створення споживацьких вартостей, необхідних для задоволення своїх матеріальних і духовних потреб, не тільки створює матеріальні (їжу, одяг, житло) і духовні блага (мистецтво, літературу, науку), але і змінює свою власну природу. Він розвиває свої здібності і таланти, виробляє у себе необхідні соціальні якості, формує себе як особистість [3].

Праця - першопричина розвитку людини. Чоловік зобов'язаний праці в розподілі функцій між верхніми і нижніми кінцівками, розвитку мови, поступове перетворення мозку тварини в розвинений мозок людини, вдосконалення органів почуттів. В процесі праці у людини розширювався коло відчуттів і подань, його трудові дії поступово стали носити свідомий характер.

Виконуючи трудові функції, люди взаємодіють, вступають у відносини один з одним, і саме праця є тією первинної категорією, у якої укладено все різноманіття конкретних суспільних явищ і відносин.

Громадський праця є загальною базою, джерелом всіх соціальних явищ. Він змінює положення різних груп працівників, їх соціальні якості, в чому і проявляється сутність праці як базового соціального процесу. Найбільш повно соціальна сутність праці розкривається в категоріях "характеру праці" і "змісту праці" [4].

Характер праці відображає в основному його соціальну сутність, по якій праця завжди є суспільним. Проте громадський працю складається з праці осіб, а у різних суспільно економічних формаціях зв'язок між індивідуальними і громадським працею різна, що і визначає характер праці. Він висловлює соціально-економічний спосіб з'єднання працівників із засобами праці, тобто процес взаємодії людини з суспільством і залежить від того, на кого людина працює. Характер праці визначається особливостями виробничих відносин, при яких праця відбувається, і висловлює ступінь їх розвитку. Він відображає соціально-економічний стан трудящих в суспільному виробництві, відношення між працею всього товариств і працею кожного окремого працівника. Але громадські форми праці обумовлені типом виробничих відносин і в різних громадських формаціях різні. Для більш повного розуміння соціальної сутності праці необхідно розглянути зміну його характеру при зміні громадських формацій.

До показників характеру праці відноситься форма власності, ставлення працівників до засобів виробництва і своїй праці, перерозподільні відносини, ступінь соціальних відмінностей в процесі праці та ін. [3].

Зміст праці висловлює розподіл функцій (виконавських, реєстрації і контролю, спостереження, налагодження та ін.) на робочому місці і визначається сукупністю виконуваних операцій. Воно відображає виробничо-технічну сторону праці, показує рівень розвитку продуктивних сил, технічних способів з'єднання особистого та речового елементів виробництва, тобто розкриває працю насамперед як процес взаємодії людини з природою, засобами праці в процесі трудової діяльності.

При цьому мається на увазі саме функціональне взаємодія без урахування тих соціальних відносин, які люди обов'язково вступають в процесі праці. Зміст праці індивідуально на кожному робочому місці, дуже рухливі та мінливе. Воно характеризується структурою виконуваних функцій, різноманітністю (монотонністю), співвідношенням виконавських і організаторських елементів, фізичними і нервово психічні навантаженнями, ступенем інтелектуальної напруги, самостійності діяльності, самоорганізацією праці, наявністю новизни (творчості) у прийнятих рішеннях щодо виробничого процесу, кваліфікованістю, складністю праці (обсяг знань загальної освіти та професійної підготовки), соціально-економічною оцінкою працівників, що виконують даний вид праці.

Досягнутий рівень суспільного поділу праці породжує повну взаємозв'язок товаровиробників і вимагає всебічної зв'язку між ними. Праця приватного виробника стає громадським тоді, коли при обміні отримує визнання на ринку.

По відношенню до характеру праці його зміст є більш приватним поняттям. Це знаходить обґрунтування навіть в тому, що характер праці (зокрема, поділ між фізичним і розумовою працею) висловлює класові відмінності, а зміст – лише внутрішньо класову диференціацію.

Зміст праці залежить від того, що людина робить і які знаряддя для цього використовуються, які функції виконує і як вони поєднуються при цьому, які зусилля (фізичні або психічні) переважають.

Різний по змісту працю вимагає від працівників неоднакового рівня професійних знань, різного ступеня участі в управлінні виробничим процесом, різного рівня загальної культури, відображається на структурі його потреб. Відмінності у змісті праці породжують відмінності в кваліфікації працівників, впливають на їхнє ставлення до праці, рівень трудової активності. Збагачення змісту праці, поліпшення його умов полегшують працю людини, створюють для нього емоційний і інтелектуальний стимул, збільшують тим самим його виробничу віддачу і задоволеність працею, сприяють розвитку особистості.

У всіх галузях виробництва, на кожному підприємстві зміст праці втілено в ті або інші професії, що розрізняються функціями і використовуваними при цьому знаряддями праці. Чисто кількісне розподіл фізичних і психічних функцій не може бути вирішальним критерієм для визнання того чи іншого виду праці розумовим або фізичним. Кожен процес праці вимагає певних розумових і фізичних зусиль. Різниця в змісті праці засноване на виділення тієї функції, яка для результативності цього виду праці має вирішальне значення [3].

Трудова активність - основний, що визначає вид соціальної активності. Вона виражається в залученні працівника в суспільне виробництво і постійне зростання продуктивності праці, ступеня реалізації ним своїх фізичних і розумових можливостей, знань, умінь, здібностей при виконанні конкретної трудової діяльності. Рівень трудової активності характеризується досягнутими результатами виконання встановлених виробничих завдань (норм), підвищення якості продукції, суміщення професій і функцій за власною ініціативою, перехід на багатостаночне обслуговування по галузевих та міжгалузевих норм, освоєнні других і суміжних професій, поліпшення використання засобів праці (обладнання, сировини, матеріалів), скорочення термінів освоєння нових видів продукції і устаткування, надання допомоги товаришам по роботі, дотримання і зміцнення дисципліни праці та ін.

Роль праці в розвитку людини і суспільства проявляється в тому, що в процесі праці створюються не тільки матеріальні і духовні цінності, призначені для задоволення потреб людей, але і розвиваються самі працівники, які набувають нові навички, розкривають свої здібності, поповнюють і збагачують знання. Творчий характер праці знаходить своє вираження у народження нових ідей, появі прогресивних технологій, більш досконалих і високопродуктивних знарядь праці, нових видів продукції, матеріалів, енергії, які, у свою чергу, ведуть до розвитку потреб [4].

Таким чином, наслідком трудової діяльності стає, з одного боку, насичення ринку товарами, послугами, культурними цінностями, з іншого - прогрес виробництва, поява нових потреб і їх подальше задоволення.

Розвиток і вдосконалення виробництва благотворно позначається на відтворенні населення, підвищення його матеріального і культурного рівня.

3. Види праці і трудових процесів

праця соціальний розумовий

Існують різні види праці, і всі їх різноманіття можна класифікувати за наступними критеріями: змістом праці, характером праці, продукту праці, часу витрати праці, ступеня участі людини в процесі праці, методів залучення людей до праці, предмета праці, умовами праці, приналежності до носія трудових функцій. Зазначимо характерні властивості й види праці [6, 8].

· Усвідомлення дій. Це означає, що, перш ніж почати працювати, людина створює у своїй свідомості проект, тобто подумки уявляє собі результат праці. Наприклад, як товаровиробник він визначає, які продукти, в якій кількості і коли треба робити. Неусвідомлені, інстинктивні дії не є працею. Щоб проілюструвати це, ДО. Маркс порівняв дії архітектора і дії бджоли. Найгірший архітектор, відзначав Маркс, від найкращою бджоли з самого початку відрізняється тим, що перш ніж будувати комірку з воску, він вже побудував її в своїй голові. Бджола ж здійснює свої дії інтуїтивно.