Смекни!
smekni.com

Економіка галузі виробництва соків в Україні (стр. 6 из 10)

Хоча, як передбачають спостерігачі ринку, в недалекому майбутньому основні баталії суперників розвинуться у сегменті соків ПЕТ. Успішним піонером у цій галузі виступила компанія "Ерлан", яка у 2004 році вивела на ринок нову лінію натуральних соків у ПЕТ під торговою маркою "Біола". Тоді як у нинішньому сезоні до існуючих форматів 0,5 л, 1 і 1,5 л компанія додала і ще успішнішу новинку – сік у ПЕТ місткістю 0,25 л, – яка у рекордний термін здобула не тільки споживача, але і 12 % ринку. Можна також з великим відсотком ймовірності стверджувати, що навіть абстрагуючись від такого, здавалось би, важливого чинника, як ціна, малолітражні соки "Біоли" за певних обставин складуть сувору конкуренцію пляшечкам "Джаффи".

Отже, використання нових видів тари, розширення смакової палітри і збереження при цьому якості продукції дає змогу компаніям-виробникам успішно конкурувати між собою, захоплюючи нові сегменти ринку.

Реклама соків в Україні має як традиційний характер:

- наружна реклама;

- реклама в пресі

- реклама по телебаченню;

- інтернет реклама

так і нетрадиційний характер – самореклами за рахунок роботи мерчен-дайзерів в супермаркетах, де оформлення тари, в який розлитий сік є одним із ефективних видів реклами.

Так, наприклад, рекламна компанія нової ТМ „Jaffa Spring” – новинк2009 року від Jaffa! Jaffa Spring - перший в Україні 100% натуральний фруктовий газований напій! Тільки натуральні інгредієнти, завдяки новій асептичній технології виробництва:

- Без консервантів та штучних барвників

- 10% соку Jaffa

- Екстракти корисних трав

Формати для домашнього та індивідуального споживання: 0,5л та 1,5л

Переваги:

- Втамування спраги відтепер смачне та корисне

- Широкий вибір найбільш популярних фруктових смаків

- Доступна ціна

- Приваблива упаковка

- Унікальна пропозиція – абсолютно натуральний продукт

- Відомий бренд Jaffa

- Новинка на ринку України

Безперечно, лідерство у конкурентно-інноваційній боротьбі на вітчизняному ринку соків – відкриття та освоєння не тільки вільної цінової ніші, але й принципово нового сегменту. Саме цю тактику демонструє компанія "Ерлан", яка у 2004 році вивела на ринок нову лінію натуральних соків у ПЕТ під торговою маркою "Біола". Виробники одностайно назвали цей крок подією з великої букви у розвитку ринку соків України. Особливо, якщо врахувати той факт, що минулого сезону до існуючих форматів 0,5 л; 1 л та 1,5 л компанія випустила ще одну успішну новинку – сік у ПЕТ місткістю 0,25 л, – яка за рекордний термін здобула споживача (додаток Д) . Результат очевидний – 12 % ринку.

На успіх "Біоли" вплинуло одразу ж декілька чинників. І зручність малогабаритної упаковки, яку можна використовувати будь-коли, далеко не останній із них. Крім цього, на думку експертів, майже 50 % такого успіху залежить від добре узгодженої дистрибуції. Зокрема, рекламна кампанія і технічна база – "Ерлан" вже не перший рік займається виготовленням безалкогольних газованих напоїв у ПЕТ.

Наскільки жорстка конкуренція на ринку соків України?
Як мінімум між чотирма виробниками соків існує достатньо жорстка конкуренція. При цьому, на позиції будь-якого з лідерів готові наступати дрібніші гравці. Гостра конкурентна боротьба на сьогоднішній день не прогноз, але реальність сокового ринку. Вірогідність появи нових крупних гравців ніколи не варто недооцінювати, але вона все ж таки невелика.

Так, в українському роздробі з'явилися соки й нектари Rich виробництва Coca-Cola у новій для національного ринку картонному впакуванню CombiFit Premium виробництва SIG Combibloc. Нове асептичне картонне впакування для товарів премиум-класу були розроблені компанією SIG Combibloc. Першим продуктом, зробленим в Україні в такому впакуванні стали соки й нектары «Rich».

Форма й функції впакування CombiFitPremium, за словами розробників, «підкреслюють ідею високої якості, преміальности продукції. Вузьке впакування зі скошеним верхом виділяються своєю елегантністю, високою якістю й функціональністю...» . На думку представників компанії-виробника, соки «Rich» в упакуванні CombiFitPremium не тільки будуть виділятися на магазинних прилавках. Форма верхньої частини впакування заважає розбризкуванню продукту при наливанні, що створить додаткові зручності споживачеві.

Злиття і поглинання компаній в галузі виробництва соків – процес характерний для України.

08.06.2007 - Компанія Pepsi, другий по величині виробник безалкогольних напоїв у світі, заплатила за 80% української «Сандори» $542 млн. Для порівняння, найбільший український телекомунікаційний оператор «Укртелеком» коштує біля $920 млн.

Покупець також взяв на себе борги української компанії по кредитах. Їхня сума - кілька десятків мільйонів гривень.

Переговори про продаж «Сандори» велися півроку. Основними претендентами були Coca-Cola і Pepsi. У процесі закритих торгів власники зуміли вторгувати майже на $100 млн. більше від стартової ціни.

Зараз «Сандора» випускає 47% вітчизняної сокової продукції. До цього часу частка Pepsi на українському ринку безалкогольних напоїв становила всього 2,1%. В той час як основний конкурент, Coca-Cola, зумів завоювати понад 20% ринку.

Фінансові можливості Pepsi дозволять збільшити частку «Сандори» на ринку до 51-52% до кінця 2007 року. Головним інструментом в реалізації цього плану будуть ефективні маркетингові стратегії однієї з найбільших у світі продуктових компаній з обігом $35 млрд. в рік.

Український ринок соків показує високі темпи росту, і в портфелі брендів Pepsi є успішна сокова марка Tropicana з річним обігом $1 млрд. Однак аналітики вважають, що виробництво соків в Україні буде для Pepsi другорядним. Основні зусилля компанії направляться на ринок солодкої газованої води. В свій час Pepsi упустила український ринок і тепер узялася надолужувати втрачене.

В той же час конкуруюча міжнародна компанія Coca-Cola купує „Вінніфрут” (Вінницька область). Переговори між Coca-Cola та вітчизняною соковою компанією Вінніфрут вийшли на фінішну пряму.

Акціонери „Вінніфрут” закінчили скупку у міноритаріїв 7,47% акцій і таким чином консолідували у своїх руках понад 80% акцій. Компанія Вінніфрут "готова продати всі свої активи".

Те, що Coca-Cola і Вінніфрут близькі до завершення угоди, підтвердили і в конкуруючий компанії „Сандора” (група Pepsi-Cola) . Самій “Сандорі”, за інформацією компанії, поглинути конкурента не дозволив Антимонопольний комітет.

Активні пошуки стратегічного покупця „Вінніфрут” розпочав ще в грудні 2008 року. Цьому сприяв й погіршившийся фінансовий стан підприємства. Приміром, на початок 2009 року борги „Вінніфрут” досягли 170 мільйонів гривень.

Американська компанія Coca-Cola вже давно заявляла про бажання розширити свою присутність на українському ринку, купивши виробника соків і соковмісних напоїв. Однак поки що їй це не вдавалося. У 2007-му Coca-Cola була претендентом на купівлю найбільшого в галузі виробника – „Сандори”. Але тоді її обійшов головний конкурент - американська PepsiCo, що купила Сандору за 542 мільйони доларів.

Тепер Coca-Cola спробує не упустити угоду. По-перше, активи Вінніфрут впали в ціні. А по-друге, обидві сторони угоди вже давно співпрацюють. На потужностях Вінніфрут виробляються соки під торговими марками Rich та Добрий, які належать Coca-Cola (раніше ці торгові марки належали Мултон - другому за обсягами виробнику в Росії).

Зацікавленість „Вінніфрутом” виявила компанія Mergermarket, яка спеціалізується на інформаційному супроводі угод злиття і поглинання. Серед клієнтів цієї компанії і Orangina Group. Остання аж ніяк не новачок на українському ринку. Ще в 2007 році Orangina Group купила 99,7% акцій ВАТ Київський завод безалкогольних напоїв Росинка.

Цікавим є і той факт, що, за даними вітчизняних ЗМІ, і Orangina Group, і Coca-Cola активно цікавилися можливістю придбання контрольного пакета акцій ЗАТ Ерлан (ТМ „Біола”).

6. Аналіз діяльності ВАТ „Одеський консервний завод дитячого харчування” (м. Одеса) концерну VITMARK(Україна-Кіпр)

6.1 Види бізнесу (диверсифікованість компанії) ВАТ „ОКЗДХ” та конкурентоспроможність на ринку виробництва соків в Україні

Холдинг (група компаній) "Вітмарк" працює на національному ринку соків більше 10 років, і є одним з його лідерів.

До складу Холдингу входять: СП "Вітмарк-Україна" ТОВ (Одеса), ВАТ "Одеський консервний завод дитячого харчування" (ОКЗДХ) (Одеса), Кучуранський завод, Рахнянсько-Лісовий Консервний Завод

У травні 1995 року з виробничої лінії зійшов перший пакет соку в сучасному багатошаровому упакуванні. За даними офіційного сайта "Вітмарк" Хол-динг одним з перших в Україні став випускати сокову продукцію в упакуванні європейського стандарту.

На підприємствах функціонують комплексні технологічні лінії з виробництва готової продукції: 14 ліній Тетрапак, одна лінія з розливу в склопляшку, дві лінії з виробництва дитячого харчування, а також цілий ряд ліній з виробництва пюреоподібних та концентрованих напівфабрикатів. Холдинг самостійно робить усі види концентрованих соків і пюре з місцевих сортів овочів і фруктів, купуючи тільки тропічну сировину. Одеський консервний завод дитячого харчування - одне із найбільших підприємств на території СНД.