Смекни!
smekni.com

Ефективність використання обротних коштів підприємства (стр. 1 из 9)

ТЕМА: Ефективність використання обротних коштів підприємства.

Вступ

Оборотні кошти є однією зі складових частин майна підприємства. Стан і ефективність їхнього використання - одне з головних умов успішної діяльності підприємства. Розвиток ринкових відносин визначає нові умови їхньої організації. Висока інфляція, неплатежі й інші кризові явища змушують підприємства змінювати свою політику стосовно оборотних коштів, шукати нові джерела поповнення, вивчати проблему ефективності їхнього використання.

Однією з умов безперервності виробництва є постійне поновлення його матеріальної основи - засобів виробництва. У свою чергу, це визначає безперервність руху самих засобів виробництва, який відбувається у виді їхнього кругообігу.

Оборотні кошти виступають насамперед як вартісна категорія. Вони в буквальному значенні не є матеріальними цінностями, тому що з них не можна робити готову продукцію. Будучи ж вартістю в грошовій формі, оборотні кошти вже в процесі кругообігу приймають форму виробничих запасів, незавершеного виробництва, готової продукції. У відмінності від товарно-матеріальних цінностей оборотні кошти не витрачаються, не споживаються, а авансуються, повертаючись після закінчення одного кругообігу і вступаючи в наступний.

Момент авансування являє собою одну з істотних і відмітних рис оборотних коштів, тому що він відіграє важливу роль у встановленні їхніх економічних границь. Тимчасовим критерієм для авансування оборотних коштів повинен бути не квартальний чи річний обсяг фондів, а один кругообіг, після якого вони відшкодовуються і вступають у наступний.

Вивчення сутності оборотних коштів припускає розгляд оборотних фондів і фондів обігу. Оборотні кошти, оборотні фонди і фонди обігу існують у єдності і взаємозв'язку, але між ними є істотні розходження, що зводяться до наступного: оборотні кошти постійно знаходяться у всіх стадіях діяльності підприємства, у той час як оборотні фонди проходять виробничий процес, замінюючись все новими партіями сировини, палива, основних і допоміжних матеріалів.

Виробничі запаси, будучи частиною оборотних фондів, переходять у процес виробництва, перетворюються в готову продукцію і залишають підприємство. Оборотні фонди повністю споживаються в процесі виробництва, переносячи свою вартість на готовий продукт. Їхня сума за рік може в десятки разів перевищувати суму оборотних коштів, що забезпечують при здійсненні кожного кругообігу переробку або споживання нової партії предметів праці і залишаються в господарстві, роблячи замкнутий кругообіг.

Отже, оборотні кошти являють собою авансуєму в грошовій формі вартість для планомірного утворення і використання оборотних виробничих фондів і фондів обігу в мінімально необхідних розмірах, що забезпечують виконання підприємством виробничої програми і своєчасність здійснення розрахунків.

Тому, в даній курсовій роботі я постараюся пов'язати теоретичні знання цього питання з результатами власних спостережень,оскільки оборотні кошти включають як матеріальні, так і грошові ресурси, від їхньої організації й ефективності використання залежить не тільки процес матеріального виробництва, але і фінансова стійкість підприємства.

Отож, основною метою моєї курсової роботи є визначення альтернативних напрямків ефективності використання оборотніх коштів на ТзОВ «Прикарпатський Торговий Дім», аналіз ефективності кругообігів оборотніх коштів, метод авансування оборотніх коштів та вивчення їх сутності на даному об'єкті, оцінка їх резервів на товаристві.

Саме тому дослідження даних проблем є дуже актуальним в даній ситуації, яка склалася на Україні.

1. Загальна характеристика ТзОВ „Прикарпатський Торговий Дім"

1.1 Характеристика продукції (робіт, послуг) і умов функціонування підприємства

ТзОВ „Прикарпатський Торговий Дім" являється оптовим підприємством, яке розміщене в м. Івано-Франківську по вул. Ребета, 3. За спеціалізацією „Прикарпатський Торговий Дім" належить до універсальних підприємств, оскільки здійснює сукупність комерційно-технологічних операцій з універсальним, широким асортиментом продовольчих товарів.

ТзОВ „ПТД" займається оптовим та дрібнооптовим продажем товарів, пропонує покупцям широкий і повний асортимент продуктів харчування, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Гуртове підприємство орієнтує свою діяльність на підприємства роздрібної торговельної мережі та громадського харчування міста та області, а також на безпосередніх споживачів запропонованих товарів.

ТзОВ „Прикарпатський Торговий Дім" є офіційним дистриб'ютором в Івано-Франківській області продукції таких торгових марок:

- „Золоте зерно", „Галка", „Еlіtе", „Dilmah " , „Liрtоn" - виробники чаю, кави та кавових напоїв;

- „Щедрий дар", „Спритний кухар", „Любава", „Тая", „Олейна", „Подол", „Руна", „Торчин продукт"— продукція бакалійної групи;

- „Дніпровські зорі", „Lord", „Світ ласощів", „Rainford"- виробники кондитерських товарів;

- „Шабо", „Клінков", „Золота амфора", „Гросслібенталь",, Шустов", „Арарат", „Славутич", „Рерsі" - алкогольні та слабоалкогольні напої.

Окрім перерахованих вище торгових марок

„Прикарпатський Торговий Дім" також реалізовує товари інших виробників різних товарних груп.

Наявність філій дозволяє обслуговувати роздрібну торгову мережу не тільки в м. Івано-Франківську, але й в Івано-Франківській області (див таб ), а саме:

м. Калуш, м. Коломия, м. Рогатин. м.Рожнятів та м. Надвірна .

Також дана гуртова база характеризується наявністю своїх фірмових магазинів у таких містах, як Івано-Франківськ, Рогатин. Калуш. Тлумач,смт Богородчани, що дозволяє їй задовольняти потреби споживачів, пропонуючи їм широкий асортимент продукцій за практично оптовими цінами і цим самим збільшити свої прибутки.

„Прикарпатський Торговий Дім" має великі можливості на ринку та є конкурентоспроможним. Його основними конкурентами можна вважати:

- гуртову базу „Берест-продторг";

- ДП „Савсервіс";

- ТзОВ „Зірниця";

- КП„ОРТ".

Важливою умовою динамічного розвитку економік рівень збалансованості попиту і пропозиції на ринку товарів та послуг і встановлення раціональних господарських зв'язків між суб'єктами ринку, тобто систему економічних відносин розподілу, обміну та споживання, що виникають між учасниками просування товарів від виробника до споживача.

На „Прикарпатському Торговому Домі" має місце такий вид господарських зв'язків, як прямі. Характерним для них є те, що вони виникають безпосередньо між постачальником товарів та покупцем, тобто немає ніяких посередників -брокерів, бірж, комерційних центрів, оптово-роздрібних контор, торгових домів, торгово-промислових палат. Ці зв'язки є вигідними для покупців, оскільки тут є безпосередній зв'язок з постачальником товарів і покупець може впливати на постачальника у різних напрямках щодо асортименту та якості.

1.2 3абезпеченість ТзОВ “ПТД ресурсами: матеріало-технічними, трудовими і природними

Господарська діяльність підприємства визначається за допомогою системи показників, які характеризують досягнутий рівень виробництва і оцінюють результат роботи підприємства. Техніко-економічні показники діяльності підприємства дозволяють оцінити організацію виробництва, технологічний рівень, рівень продуктивності праці, ефективність матеріальних, трудових, фінансових затрат.

У відповідності з Законом України “ Про підприємства” підприємства є самостійним господарюючим уставним суб’єктом, яке володіє правами юридичної особи та здійснює виробничу, науково-досліду та комерційну діяльність з метою отримання відповідного прибутку ( доходу).

Керівництво оптовою базою здійснює генеральний директор. Йому підпорядковуються всі інші працівники, а саме комерційний директор, фінансовий директор, директор з кадрових та соціальних питань, які в свою чергу регулюють та несуть відповідальність за ефективну роботу підпорядкованих їм відділів. Дані про кваліфікаційний склад персоналу ТзОВ “ПТД” наведемо у вигляді наступної таблиці:

Таблиця 1.1 Дані про кваліфікаційний склад персоналу ТзОВ “ПТД для виконання виробничих робіт

Посада

Освіта

Спеціальність

Кількість

Стаж роботи по спеціальності

1

2

3

4

5

Генеральний директор

Вища

Інженер-технолог

1

Понад 5 років

Комерційний директор

Вища

менеджер

1

Понад 5 років

Фінансовий директор

Вища

Інженер-технолог

1

Понад 5 років

Продовження таблиці 1.1 – Дані про кваліфікаційний склад персоналу ТзОВ “ПТД для виконання виробничих робіт

1

2

3

4

5

Директор з кадрових та соціальних питань

Сер.-технічна

Інженер-технолог

1

Понад 5 років

Головний бухгалтер

Вища

Економіст

1

Понад 5 років

Бухгалтер-касир

Вища

Економіст

2

3 роки

Фінансист

Вища

Економіст

2

2 роки

Головний економіст

Вища

Інженер-економіст

1

2 роки

Завідувач складами

Сер.-технічна

Інженер-технолог

4

3 роки

Начальник цеху

Сер.-технічна

Інженер-технолог

2

4 роки

В оптовій торгівлі структура підприємства має свою специфіку. Оптова торгова база в організаційно-структурному плані більш досконала, ніж у роздрібній торгівлі. Тут підрозділи побудовані за напрямами діяльності та товарними групами. Тобто на „Прикарпатському Торговому Домі" комерційний директор здійснює керівництво тільки підпорядкованими йому відділами та службами і відповідає за ефективну роботу відносно оптових закупівель та оптових продаж товарів;