Смекни!
smekni.com

Міжнародний факторинг проблеми та перспективи розвитку в Україні (стр. 8 из 8)

Факторинг як комплекс послуг продовжить розвиватися. Зараз слабкий попит пояснюється тим, що послуга дорога. Крім того, в Україні ще недостатньо розвинений середній бізнес, який зазвичай має найвищу динаміку розвитку (останнє означає найвищу потребу в оборотних коштах). Компанія, яка користується факторингом, стабільна, упевнена в собі і розвивається не спонтанно, ривками, а поступово.


ВИСНОВКИ

Підводячи підсумки можна сказати, що міжнародний факторинг успішно застосовується в іноземних ринкових економіках. Але в умовах нашої дійсності він одержав до сьогодні дуже невелике поширення. Цьому, можливо, сприяє нестабільність нашої економіки, відсутність чіткої законодавчої бази по даному виді кредитування тощо. Це негативно впливає на положення деяких підприємств, тому що, виходячи з західного досвіду роботи, міжнародний факторинг має багато переваг перед звичайними видами кредитування.

Класичні факторингові угоди припускають, що, купуючи фінансові зобов'язання, банк цілком бере на себе ризик по їх виконанню й у тому випадку, якщо платник виявиться не в змозі оплатити виставлене на нього платіжна вимога, банк понесе збитки.

Плюси факторингових операцій полягають у наступному: прискорюється оборотність оборотних коштів; факторинг дозволяє збільшити обсяг випуску продукції підприємством; забезпечує гарантований збут продукції на підприємстві; дозволяє уникнути обвальних банкрутств.

Міжнародний факторинг — це відносно молода для України послуга і багато підприємств про неї не знають або не мають повного уявлення про всю структуру сервісу і переваги для розвитку того або іншого бізнесу. Це пояснюється тим, що зовнішньоекономічні операції більш складні і стандартизовані, а думка про них з боку підприємств — досить консервативна. У січні 2005 року «Укрсоцбанк» став членом Міжнародної факторингової асоціації (FCI), він є єдиним з українських банків, котрий включено у її щорічний каталог лідерів ринку факторингових послуг з різних країн.

За перше півріччя 2006 р. Укрсоцбанк збільшив обсяг факторингових послуг у 2 рази в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найбільше активно розвиваються відносини з країнами ближнього зарубіжжя, Польщею, Німеччиною, Італією, Америкою, Канадою, країнами Східно-Азіатського сегменту, деякими країнами Африки. На сьогодні Укрсоцбанк працює над більш ніж шістдесятьма проектами, як імпортного, так і експортного напрямку.


СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

1. Боринець С.Я. Міжнародні валютно-фінансові відносини. – К.: Знання, 1999 р. – 305 с.

2. Бударіна Н.А. Міжнародні фінанси. Навч. посібник. – Донецьк, 2002. – 232 с.

3. Внукова Н. Основи факторингу: Навч. посіб. - К., 1998. - 252 с.

4. Дмитриева Г.К. Международное частное право. – Москва: Издательство БЕК, 2001. – 216 с.

5. Макогон Ю.В. Зовнішньоекономічна діяльність: організація, управління, прогнозування: Підручник. – Донецьк: Альфа-прес, 2004. – 344 с.

6. Петрашко Л. П. Валютні операції: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2001. – 204 с.

7. Румянцев А.П., Румянцева Н.С. зовнішньоекономічна діяльність: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 377 с.

8. Шелест Т.С. Міжнародні фінанси: Підручник/За заг. Редакцією А.А. Мазаракі. – К.: Київ нац. торг.-екон. Ун-т, 2000. – 244 с.

9. Лизинговые, факторинговые, форфейтинговые операции банков. – М.: 2003р. – 130 с.

10. Міжнародні валютно-фінансові відносини/ Під ред.. Філіпченко. – К.: Либідь, 1997р.

11. Міжнародні організації: Навчальний посібник/ За редакцією Ю.Г.Козака, В.В.Ковалевського. – Київ: ЦУЛ, 2003. – 288 с.

12. Багрова Т.В., Гетьман О.О, Власик В.Є. Міжнародна економічна діяльність України: Навч. посібник/ За ред. Багрової. – Київ: «Центр навчальної літератури», 2001. – 384 с.

13. Михайлів З.В., Галатян З.П., Горбань Н.І. Міжнародні кредитно-розрахункові відносини та валютні операції: навч. посібник. – Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2004 р. – 244 с.

14. Конвенция УНИДРУА о международном факторинге, 1988 г.

15. www.factoring.ru

16. www.factoring.com.ua

17. www.bank.gov.ua

18. www.hostmain.ru/PHP/katalog/kat_forex_literatura.php