Смекни!
smekni.com

Глобальні світові проблеми (стр. 4 из 4)

Під егідою міжнародних організацій Всесвітньої метеорологі­чної організації (ВМО), Міжнародної Морської організації (ІМО), ООН із проблем освіти, науки та культури (ЮНЕСКО), а також Програми ІОН по навколишньому середовищу (ЮНЕП) - здійс­нюється цілий ряд наукових програм з метою вивчення впливу Сві­тового океану на погоду і клімат, дослідження його ресурсного по­тенціалу.

Ця проблема є однією з наймолодших. Уже перші кроки в ко­смос дозволили зробити колосальний ривок у розвитку фундамен­тальних наук і прискорили розвиток багатьох важливих прикладних досліджень, результати яких стали широко застосовуватися на Зем­лі. Освоєння космосу дало змогу створити нові супутникові систе­ми глобального телефонного, радіо- та телевізійного зв'язку. Серед прикладних досліджень широке застосування одержали прогнозу­вання погоди, дистанційна оцінка ресурсів корисних копалин, про­гнозування врожаїв сільськогосподарських культур, використання супутникових систем порятунку при катастрофах на суші та воді.

Складність проблеми освоєння космосу збільшується через дорожнечу запуску космічних апаратів. Так, запуск одного транс­ляційного супутника на геостанційну орбіту може коштувати (ра­зом з усім устаткуванням) понад 500 млн дол. Це перешкоджає роз­витку дійсно широкого міжнародного співробітництва в зазначеній області, оскільки дорожнеча космічних проектів перевищує можли­вості окремих країн або навіть груп країн.

Серед проблем глобального характеру, що народжуються, фа­хівці найчастіше згадують вивчення побудови Землі й управління погодою та кліматом.

Однак людину на Землі оточує не тільки природне, а й соціаль­не середовище, що породжує свої специфічні проблеми. Серед них, крім згаданої вище проблеми демілітаризації, особливу тривогу останнім часом викликають зростаючі організована транснаціональна злочинність, міжнародний тероризм, наркоманія, незаконний оборот наркотиків, наркобізнес, порушення цивільних прав людини.

Ці нові виклики ще не одержали офіційного статусу глобаль­них проблем, але від цього вони не перестають бути серйозними і навіть небезпечними для розвитку людства.

Висновки

В останній третині XX ст. людство усвідомило, що на світо­вий господарський розвиток усе більший вплив почали здійснюва­ти специфічні проблеми, які одержали назву глобальних, а в науко­ву літературу був уведений термін "глобалістика" як специфічний напрямок міжнародних економічних досліджень.

Особливий набір таких специфічних ознак, як загальносвіто­вий характер, що загрожує розвитку людства, терміновість і невід­кладність вирішення, взаємозв'язок і необхідність вживання заходів з боку всього світового співтовариства, дали змогу виділити в кате­горію глобальних такі проблеми: подолання бідності та відсталості, миру та демілітаризації, продовольчу; природних ресурсів (насам­перед енергосировинну), екологічну, демографічну; розвитку люд­ського потенціалу, а також освоєння ресурсів Світового океану й освоєння космосу.

Світовий економічний і політичний розвиток у 70—90-і рр. приніс розуміння того, що набір глобальних проблем не є чимось незмінним. З часом змінюється наповнення та розуміння старих глобальних проблем, визнається поява нових, що переростають у

глобальні.

Визнається, що крім виключно економічного глобальні про­блеми здійснюють колосальний політичний вплив на життя сучас­ної цивілізації й оскільки є тісно переплетеними, для свого вирі­шення потребують інтеграції зусиль усього людства.

Розвиток сучасної світової економіки, перехід до постіндустріальної стадії розвитку вносить корективи в пріоритетність глоба­льних проблем. Від цього вони не стають менш важливими, однак людство обмежене у своїх фінансових можливостях, які воно може виділити для вирішення глобальних проблем. Цей стримуючий фа­ктор цілком можна перебороти на шляху пошуку політичних рі­шень проблеми та прояву політичної волі окремих держав до нала­годження дієвого міжнародного співробітництва в розв'язанні гло­бальних проблем.

Світова продовольча проблема продовжує залишатися досить гострою, незважаючи на серйозний прогрес в області виробництва продуктів харчування. Чисельність нужденних перевищує 800 млн

чоловік.

У багатьох країнах зберігається високий рівень державної під­тримки виробництва й експорту продовольства, а також імпортнихобмежень. Реформа міжнародної торгівлі сільськогосподарською продукцією приведе, як передбачається, до ослаблення протекціо­нізму в цій області, проте населення ряду країн-імпортерів, у тому числі і Росії, може зіштовхнутися з подорожчанням основних про­довольчих товарів. У той же час у РФ є широкі можливості для оп­тимального включення в нову систему світової торгівлі аграрною продукцією.

Міжнародне співтовариство приділяє велику увагу вирішенню продовольчої проблеми в нужденних країнах, включаючи країни з перехідною економікою. Основне значення приділяється реалізації конкретних проектів, націлених на збільшення сільськогосподарсь­кого виробництва. Подібне сприяння виявляється як на двосторон­ній, так і на багатосторонній основі (насамперед по каналах ФАО). Передбачається, що в результаті цих зусиль у найближчі 20 років населення планети в цілому зможе задовольнити попит на продукти харчування, навіть якщо його чисельність щорічно буде зростати на 80 мли чоловік.

У сучасних умовах світ опинився на грані екологічної плане­тарної катастрофи.

Існує декілька основних джерел забруднення навколишнього природного середовища, прямо зв'язаних з розвитком людської ци­вілізації.

Все свідомо мисляче людство (як промисловці, так і спожива­чі) дійшло до висновку про необхідність припинення бездумного, невтримного економічного зростання й урахування можливостей навколишнього природного середовища для подальшого прожи­вання на Землі.

Основна ідея сучасності - дати можливість і нинішньому, і майбутнім поколінням людей проживати у нормальних умовах.

Демографічна проблема в сучасному світі має два аспекти. По-перше, це демографічний вибух у ряді країн і регіонів, що роз­виваються, який, "знецінюючи" нагромадження, перешкоджає еко­номічному зростанню й увічнює господарську, соціальну, культур­ну відсталість цих країн. По-друге, звужене відтворення населення в розвинутих країнах і депопуляція в ряді пост соціалістичних дер­жав призводять до демографічного старіння їх населення й у перс­пективі можуть блокувати економічний розвиток цих країн. Відпо­відно до концепції демографічного переходу підвищення рівня еко­номічного розвитку в цілому веде до уповільнення приросту населення. Ця тенденція цілком проявилася в розвинутих і постсоціалістичних країнах і впливає на демографічні процеси в ряді країн, що розвиваються. Очікується, що в другій половині XXI ст. населення Землі стабілізується на рівні приблизно 10,5 млрд чоловік, тому пе­ренаселення світовій економіці (але не окремим країнам) у цілому не загрожує.

Що стосується демографічного старіння населення в розвину­тих і постсоціалістичних країнах, те цей процес у сучасних умовах можна сповільнити, але не зупинити. Вирішення цієї проблеми пов'язане з істотним підвищенням ефективності економіки.

На сьогодні стійкий розвиток - єдиний правильний шлях роз­витку людської цивілізації, якщо остання хоче зберегти себе. Стій­кий розвиток - це такий розвиток, що задовольняє потреби сучас­ності, проте не ставить під загрозу здатність майбутніх поколінь за­довольняти свої потреби.


Література:

1. АлешинД. Роль зкспорта вооружений во внешней торговле // Зкспорт обмч-ньіх вооружений. - 1996. — № 7-8. - С. 36.

2. Акинцев С. Мировой рынок вооружений // Зарубежное военное обозрение. -1997.-№ 7.-С. 10.

3. Андрийчук В.Г. Для інтеграції в систему світогосподарських відносин // Полі­тика і час. - 2000. - № 4. - С. 25.

4. Антипина О. Диалектика стоимости в постиндустриальном обществе // Миро­вая зкономика и международньїе отношєния. - 1998. -№ 5. -С. 48-59.

5. Арзумапян Г, Гончаренко С. Зкономическое сотрудничество в Черноморском регионе и интеграция инновационньїх технологий // Мировая зкономика и международньїе отношєния. - 2001. - № 4. - С. 96-100.

6. Бепдерский Е. Реалии мирохозяйственньїх процессов и место в них Украинм // Зкономика Украинм. - 2000. - № 1. - С. 30.

7. Білорус ОТ. Глобальні трансформації і стратегії розвитку. - К.: НАН України, 1998. -416 с.

8. Болотин Б. Мировая зкономика за 100 лет: статистика // Мировая зкономика и международньїе отношєния. - 2001. - № 9. - С. 23.

9. БуглайВ.Б., ЛженцевН.Н. Международньїе зкономические отношєния. - М.: Маркетинг, 1998.- 153 с.

10. Булатов Т. Мировая зкономика. - М., 2001. - 734 с.

11. Бункипа М.К., Семенов В.А. Макрозкономика: Учебное пособие. - М.: Зльф К-пресе, 1995.-242 с.

12. Вісник Національного банку України. - № 7. - 2000. - С. 41.

13. Гнибиденко Н. Проблеми трудовой миграции в Украине и их решение // Еко­номіка України. - 2001. - № 4. - С. 19-22.

14. Григорьевич Н. Трудовме ресурси и их использование в Украине // Информа-ционньїй бюллетень Государственного Комитета статистики Украинм. - 1999. №10-12.-С. 12.

15. Гришко С, Благодарньїй А. Интеграция Украинм в мировое хозяйство // Биз-нес-информ. - 2000. - № 1. - С. 12.